XXI letnji astronomski susreti

, AKTUELNO, LIFESTYLE

U jednom od prošlih tekstova pisali smo o 38. beogradskom astronomskom vikendu, koji je organizovalo Astronomsko društvo ,,Ruđer Bošković”.

Ovog puta organizovaće 21. letnje astronomske susrete u Planetarijumu na Kalemegdanu. Program će se realizovati tokom dva dana i tema ovih susreta glasi ,,Kako je čovek poleteo u kosmos?” – 60 godina od prvog čovekovog leta u kosmos.

Prvi termin je 11. septembar, za kada su zakazana dva predavanja. U 16:00 odvijaće se predavanje Jurij Gagarin – prvi čovekov let u kosmos.

12. aprila 1961. Jurij Gagarin je poleteo u svemir, gde je 108 minuta kružio oko Zemlje. Taj dan je proglašen za Međunarodni dan ljudskog leta u svemir.

Zatim, u 17:00 predviđeno je predavanje Kosmički brodovi ,,Vastok” i ,,Vashod”.

,,Vastok”, kasnije nazvan ,,Vastok 1” je bio svemirski brod sa jednim članom posade, a to je bio Jurij Gagarin.

,,Vashod” je porodica sovjetskih svemirskih brodova sa višečlanom posadom. ,,Vashod 1” je poleteo 1964. godine, a ,,Vashod 2” je bila prva misija kod koje je ostvaren izlazak astronauta u ostvaren svemirski prostor (1965).

Drugi termin je 18. septembar, kada će se , takođe, održati dva predavanja. U 16:00 je planirano predavanje Sergej Karaljov i raketa ,,Semjorka”, koja je prva interkontinentalna balistička raketa.

Poslednje predavanje Američki kosmički odgovor realizovaće se u 17:00.

Sva predavanja će držati inženjer Dragan Lazarević iz Prirodnjačkog društva ,,Gea” iz Vršca.

Uz stihove pesme ,,Space oddity”, čuvenog Dejvida Bouvija, preporučujemo da dođete i poslušate predavanja o ovoj interesantnoj, vanzemaljskoj temi.

Autor: Sara Nikolić

Izvor: ADRB

Foto izvor: bbc.com