Beogradski astronomski vikend

38. beogradski astronomski vikend će se organizovati u subotu 4. septembra na 3 lokacije: Astronomska opservatorija na Zvezdari, Beogradski planetarijum i Narodna opservatorija na Kalemegdanu.

Edukativni program i niz predavanja organizovaće Astronomsko društvo ,,Ruđer Bošković”, koje je na Balkanu najstarije, a u Evropi spada u jedno od najstarijih. Njihova osnovna uloga je popularizacija astronomije, a bave se i amaterskim posmatračkim radom. U tu svrhu 1964. godine osnovana je Narodna opservatorija, koja se i danas nalazi u adaptiranoj Despotovoj kuli na Kalemegdanu, dok je Beogradski planetarijum od 1970. godine smešten na ušću Save u Dunav u bivšem amamu, u donjem gradu Kalemegdanske tvrđave.

Program počinje u 15:00 obilaskom Astronomske opservatorije na Zvezdari i upoznavanjem sa istorijatom i instrumentima, predvođenim Miodragom Dačićem, predsednikom upravnog odbora, i Zoricom Cvetković, naučnom savetnicom.

Nakon obilaska, održaće se tri predavanja u Planetarijumu.

Prvo predavanje, ,,Mala tela Sunčevog sistema: buduće misije”, koje će voditi saradnica astronomskog društva Vesna Slavković zakazano je za 17:00. Zatim, u 18:00 sledi predavanje ,,Novosti iz sveta vansolarnih planeta”, koje će prirediti Srđan Đukić, takođe saradnik. Planenatrijumsku projekciju ,,Zanimljiva vasiona” realizovaće  predavač Aleksandar Otašević u 19:00.

Na kraju, od 20:30 do 22:00 u Narodnoj opservatoriji posetioci će, uz pomoć saradnika Branka Simovića, moći teleskopom da posmatraju Jupiter i Saturn, ako vremenski uslovi budu povoljni.

Ulaz za ceo program je slobodan.

Osim ove manifestacije, organizuju se redovne subotnje planetarijumske projekcije.                      U Narodnoj opservatoriji svakog petka i subote, kada su noći vedre, a na nebu ima objekata i nije previše hladno, posetiocima su dostupna dva teleskopa za noćna posmatranja uz objašnjenja saradnika. Na terasi ovog objekta postavljen je mali panoramski teleskop za posmatranje grada i okoline, za mnoge najlepše mesto u Beogradu za  razgledanje.

Autor: Sara Nikolić

Izvor: adrb.org

Foto izvor: adrb.org