Talentarijum 2021

, AKTUELNO

Škola savremenog cirkusa za decu „Talentarijum” održaće se  od 1. septembra do 24. decembra 2021. godine u Silosima Beograd na adresi Dunavski kej 46, a časovi u novembru i decembru će se odvijati u Kulturnom centru „Magacin”.

 „Talentarijum” je edukativni program i deo projekta „Fabrika savremenog cirkusa” organizovanog od strane Cirkusfere, ključne organizacije za razvoj savremenog cirkusa. Ove godine u okviru Bitef-a organizovaće svoj festival pod nazivom „Cirkobalkana”. Polaznici „Talentarijuma” moći će da prisustvuju predstavama na licu mesta, stvore sliku o tome kako izgleda savremeni cirkus, kao i da prate rad cirkuskih umetnika.

Program je namenjen deci od 7 do 14 godina, koja će moći dva puta nedeljno da pohađaju časove sa cirkuskom pedagozima u postavljenom cirkuskom šatoru. Zajedno sa njima moći će da savladaju veštine kao što su: akrobatika, balansiranje na predmetima, vazdušne akrobacije, manipulacija objektima i akrobalans. Tokom časova ovih cirkuskih disciplina deca razvijaju koncentraciju, koordinaciju, pokret i svest o telu. Pored toga, rad u grupi doprinosi socijalizaciji.                                                                                          

Postojaće tri faze kroz koje će prolaziti svi polaznici. Prva faza će predstavljati ostvarivanje komunikacije između dece i pedagoga i upoznavanje sa daljim radom. U drugoj fazi će imati mogućnost da biraju veštinu koja ih najviše zanima i napredovaće na osnovu svojih sklonosti. Tokom poslednje faze kreiraće zajedničku tačku koju će predstaviti na poslednjem času.

Na kraju, svi polaznici će moći da javno prikažu veštine i znanje koje su stekli tokom trajanja ovog programa.

Sanja Radulović, umetnica iz „Cirkusfere” nam daje odgovore i otkriva detalje o „Talentarijumu”.

YN: Da li deca moraju da imaju neke određene predispozicije i da li im je potrebna neka priprema za Vašu školu?

Sanja: Deca ne moraju da imaju predispozicije da bi mogli da krenu u školu savremenog cirkusa „Talentarijum”. Mi ne vršimo selekciju polaznika, poziv zatvaramo onda kada se broj mesta popuni. Svi su dobrodošli u cirkus, bez obzira na nivo fizičke pripremljenosti. Ukoliko je neko dete treniralo neki sport ili i dalje trenira, to može da mu bude od koristi kada je u pitanju savladavanje pojedinih cirkuskih veština, ali nije uslov. Svaki čas vode dva cirkuska pedagoga i tempo rada je prilagođen svakom od polaznika.

YN: Deca dolaze kod Vas sa formiranim mišljenjem o jednoj vrsti cirkusa tačnije o tradicionalnom cirkusu. Kakve reakcije dobijate kad ih uputite o čemu se radi?

Sanja: Nismo do sada imali slučaj da deca dođu na čas i da misle da će jahati slona.

Mislim da roditelji koji upisuju svoju decu urade dobar posao što se tiče pripreme deteta. Na svakoj našoj objavi je jasno istaknuto šta je „Talentarijum” i osnove cirkuskih disciplina koje će polaznici savladati. Takođe, deca koja upisuju našu školu su često deca koja su gledala neki od naših nastupa ili koja su bila na nekom od događaja na našem Cirkobalkana festivalu.

Desilo nam se jedne godine da deca, ali i roditelji, budu iznenađeni predstavama u okviru festivala. To je bila godina kada je Cirkobalkana bila u Novom Sadu i šator je bio postavljen na keju, pa su ljudi svraćali i kupovali ulaznice za predstave a da ne znaju da je reč o savremenom cirkusu. Zanimljivo je da, iako su očekivali nešto drugo, neki od njih su čak isprva bili ljuti kada su čuli da neće gledati tradicionalni cirkus, ali niko nije izašao razočaran sa predstave! Bili su zapravo pozitivno iznenađeni onim što su videli. Savremeni cirkus nije manje privlačan ni odraslima ni deci od tradicionalnog, samo je i dalje manje poznat!

YN: Kako ih  zainteresujete i dalje motivišete da ostanu kod Vas?

Sanja: Cirkus to odradi za nas.

Cirkus je zaista zabavan, izazovan, lep. U cirkusu mnogo radimo na povezivanju grupe, na timskom radu, pravi se lepa atmosfera, prijatna za decu.

YN: Da li postoje neki određeni kostimi u koje se oblače?

Sanja:Časovi se rade u komotnoj sportskoj odeći. Prilikom javnih prezentacija, zajedno sa decom osmišljavamo kostime koji su često njihova privatna odeća uz neke sitne intervencije.

YN: Šta ih najviše interesuje?

Sanja: Koja disciplina će se kome najviše dopasti je individualna stvar, zavisi dosta od interesovanja deteta.

YN: Pošto ste pominjali cirkuske škole u Francuskoj, da li ste sarađivali sa decom odatle i ako jeste da li možete da uporedite rad sa njima i sa decom iz Srbije?

Sanja: Naše udruženje godinama u nazad ima saradnju sa cirkuskom školom Turbul, u blizini Nima u Francuskoj i većina naših pedagoga jeste imala priliku da radi u toj školi ili tokom cirkuskog festivala. Rad sa decom ovde i tamo se ne razlikuje uprkos činjenici da je cirkus tamo daleko razvijeniji.

YN: Koliko polaznika posle ostane i pridrži Vam se u daljim radionicama?

Sanja: Ne znam tačan broj, ali imamo polaznike koji redovno dolaze na svaki od naših programa za decu bilo da se radi o edukativnim programima ili predstavama. Neki od polaznika prvih edukativnih radionica koje smo držali pre više od deset godina su i danas članovi našeg udruženja, umetnici i cirkuski pedagozi.

Autor: Sara Nikolić

Izvor: cirkusfera.org

Foto izvor: cirkusfera.org