Beldocs festival

, AKTUELNO, KULTURA

Beldocs je jedan od najvećih dokumentarnih filmskih festivala na Balkanu.

Od prvog izdanja 2008. godine, ekipa festivala se trudi da napravi prostor u kome će se slaviti specifičnost dokumentarnog filma i debatovati o gorućim temama čovečanstva.

Počevši od prošle godine, a usled epidemije COVID-19, festival je poprimio hibridni oblik, tako da se sada filmovi emituju i u offline i u online izdanju.

U susret festivalu biće održano Beldocs  odbrojavanje 2, 4. i 6. septembra na tri različite lokacije u Beogradu.

Danas, 2. septembra od 20:30 časova,  u  Drugstore Beograd  biće emitovan film SONITA”.

Sonita je osamnaestogodišnja devojka, koja, kao ilegalni emigrant, živi u siromašnom predgrađu Teherana. Ona je živahna mlada žena, koja se bori da živi kako želi, kao umetnica, pevačica i muzičarka, uprkos preprekama sa kojima se suočava u svojoj patrijarhalnoj porodici i Iranu. U potpunoj suprotnosti sa njenim ciljem je plan njene porodice – da je učine nevestom i prodaju novoj porodici, sa početnom cenom od 9.000 dolara.

U subotu, 4. septembra od 20:30 časova, na lokaciji Kvaka 22, biće emitovan film XY CHELSEA”.

Chelsea Manning, bivši vojnik i trans žena, trebalo je da veći deo svog života provede iza rešetaka u muškom vojnom zatvoru, nakon što je podstakla najveće curenje tajni u istoriji SAD – kada je otkrila 750.000 dokumenta Wikileaks-u.

Predsednik Barak Obama je 17. januara 2017. godine njenu kaznu preinačio. Ovaj čin je sam po sebi bio potez koji je podelio Sjedinjene Američke Države i svet.

„XY CHELSEA” je putovanje koje prikazuje njenu borbu za opstanak i dostojanstvo, kao i njen put od zatvorenika do slobodne žene. To je portret  lika složene žene, pobunjenika i autsajdera, koji nakon ulaska u istoriju, sada mora započeti novi život, u svetu koji je daleko od dobronamernog, i u senci rastućeg nacionalizma i netolerancije, koji su podstakli mržnju i podelu širom Amerike.

U ponedeljak, 6. septembra u KC Grad od 20:30 časova biće emitovan film FIRESTARTER: THE STORY OF BANGARRA”.

Plesno pozorište „Bangarra” iz Australije je najuspešnija kompanija savremenog plesa, koja slavi 30 godina svog postojanja. Razvoj ovog plesnog pozorišta od male plesne grupe u Glibu u Sidneju kasnih 80-ih, do kompanije sa međunarodnim ugledom, bio je  vođen velikim delom od strane njegovog umetničkog direktora Stivena Pejdža i njegove braće, kompozitora Dejvida Pejdža i vodećeg plesača Rasela Pejdža.

„Firestarter” nas vraća u svet u kome su braća Pejdž odrasla, u svet u kojem su rasizam i suzbijanje aboridžinskog identiteta još uvek bili rasprostranjeni, sa „jednim zakonom za belce, a drugim za crnce”.

Ovo je lična i emotivna priča osnivača i pokretača jedinstvene plesne trupe Aboridžana. U filmu su prikazani počeci, razvoj trupe, uspeh i energija braće Pejdž, koji su od ove plesne grupe stvorili autentičnog ambasadora kulture Aboridžana.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, dok je za ulaz na projekciju za film „FIRESTARTER: THE STORY OF BANGARRA” neophodna registracija na: https://forms.gle/82qntaUUefVswroz7 .

Autor: Zorana Vidojković

Izvor: Beldosc.rs

Foto izvor: Beldocs arhiva