Šta da radite kada nemate inspiraciju

, LIFESTYLE

U poslednje vreme sve češće čujem kako ljudi nemaju inspiraciju za novi
početak, nemaju motivacije da nastave dalje, trude se- a rezultata ni na vidiku. Imaju želju za nove aktivnosti, osećaju potrebu da treba da krenu u novi početak, ali ono što ih najčešće koči jeste taj nedostatak inspiracije. Govoreći iz svoje perspektive, a kako mi, pogotovo u poslednje vreme, inspiracija kao da ,,beži’’, moram priznati da je to čak možda više i do lenjosti nego do manjka inspiracije, što je užasavajuće. Statistički podaci govore da je veliki broj ljudi, pogotovo mladih, u toku prošle godine pokazao nezainteresovanost za nove stvari, početke i izazove, ali ljudi, uzeći u obzir šta je bilo prošle godine, ovo je itekako stvar za koju imamo argumente. Nismo lenji, prvo ne podnosim tu reč a ni lenjost kao karakternu osobinu, a drugo, ne možemo biti aktivni i produktivni
tokom cele godine podjednako.

Ono što je najvažnije kada sebe uhvatite u momentu kada vam se nešto radi a trenutno nemate inspiracije (jer jednostavno je nema), jeste da sednete,
napravite sebi limunadu ili šta god vam odgovara, uzmete papir i olovku i
sednete za radni sto. Dok polako ispijate limunadu, na papir stavite sve što vam se tada mota i vrzma po glavi, ali apsolutno sve. Znajte da grešaka nema, one ne postoje, jer sve o čemu tada razmišljate jeste ono što će vas, kada to isto zapišete na papir, dovesti do inspiracije za nove stvari, motivacije da znate da možete i volje da to isto i ostvarite.

Inspiraciju mogu da uporedim sa jednim primerom iz detinjstva za koji sam
sigurna da je većina nas imala. Dođete sa roditeljima kod vama nepoznatih
ljudi, oni imaju dete vaših godina, sa njim u početku stidljivo ništa ne pričate, da biste se, kada roditelji ustanu i kada dođe vreme za polazak kući, tek tada raspričali i krenuli da uživate u razgovoru jedno sa drugim. Isti je slučaj i sa inspiracijom- u početku možda nećete imati puno stvari da zapišete, ali kako proces bude tekao, tako će inspiracije biti sve više, da bi na kraju dobili plan koji je spreman za dalju razradu.

Budite opušteni, smireni, staloženi i u miru sa sobom, jer ako ste vi
uznemireni, napeti, nervozni i ne znate šta ćete od sebe, odmah da vam
kažem da od posla koji ste zamislili nema ništa. Sasvim je normalno da
nemamo inspiracije u onom trenutku kada želimo da se stvori u našoj glavi, ali upravo u tom trenutku treba biti smiren i koncentrisan na ono što se nalazi na papiru. Inspiracija dolazi uglavnom sama od sebe, i za to nema neko logično objašnjenje, ali ukoliko je nemate duže vreme, probajte metodu koju sam gore opisala i verujem da ćete uspeti.


P.S. Ni sama nisam imala ideju o čemu ću da pišem (ovo što ste gore pročitali), ali sam sela, razmislila šta je ono što želim da kažem, napisala na papir i evo ga, dobili ste ovo.

Autor: Andrea Dobrosavljević
Izvor naslovne fotografije: goodhousekeeping.com