Kako čelični kit utiče na ekološku svest?

, AKTUELNO, KULTURA

Na prvi pogled, ovaj naslov nema nikakvog smisla. Međutim, oni malo uporniji će u nastavku teksta saznati nešto više o Bečkom spektaklu, sa akcentom na čeličnoj skulputuri kita i čudnim zvucima koji iz nje dolaze.

Svi ljubitelji umetnosti, kao i slučajni i namerni prolaznici kroz čuvenu Muzejsku četvrt grada Beča u periodu od 6. maja do 11. juna mogli su da prisustvuju jedinstvenoj interaktivnoj izložbi pod nazivom „Eho – glas iz neistraženih voda“ umetnika Matijasa Gmhahla.

Ono što prati pozitivne utiske izazvane lepotom skulpure jesu zvukovi koji iz nje dopiru, uz malu pomoć svetala i drugih efekata ovi zvukovi vrlo precizno dočaravaju ono što se može čuti u nepristupačnim morskim dubinama.

Ekološka pozadina ove izložbe do izražaja dolazi onog trenutka kada se fascinirani posetilac približi skulpturi i na taj način zakorači unutar obeleženog kruga. Tada dolazi do postepenog smanjenja vizuelnih i zvučnih efekata, do momenta kada oni potpuno prestaju.

Ponovna slika ogoljene čelične skulpture, koja bez efekata više ne pleni istom energijom i lepotom jeste svojevrsna metafora za posledice koje na prirodu ostavlja čovekov uticaj.

Ovo je podsetnik na to šta se dešava kada čovek odluči da se sa svog vrha lanca ishrane spusti u do sada netaknute delove planete, narušavajući savršenu lepotu i harmoniju koju samo majka priroda može u potpunosti stvoriti.

Kao jedna od ugroženijih vrsta, kit je od strane umetnika izabran da predstavlja sve ostale žrtve zagađenja prirode, klimatskih promena i ostalih interpretacija i posledica ljudskog nemara.

Sama instalacija teška je pet tona i duga 17 metara, a za njenu izradu bilo je potrebno dvanaest meseci. Umetnik Matijas je u tom periodu sarađivao i sa biolozima koji su specijalisti za morski svet. Pomoć ovom projektu pružili su i istraživači koji su lično snimili podvodne zvukove koji su kasnije korišćeni tokom izložbe.

Za pomoć koju je umetnik dobio od muzejskih centara Kanade i Švajcarske odužiće im se tako što će njegovu izložbu u narednom periodu videti stanovnici Montraela i Lugana.

Autor: Nenad Stanković

Izvor: Politika

Foto izvor: Politika

Pročitajte i: Kintsugi – Umetnost nesavršenosti