Umeće ratovanja: Kako da dobijete svaku bitku?

, KULTURA

Pitanje rata je od vitalnog značaja za jednu državu – to je oblast smrti i života, put opstanka i propasti, i upravo stoga se mora pomno proučiti. (Sun Cu)

Urađena pre više od 2000 godina, knjiga „Umeće ratovanja“, koju je sastavio misteriozni ratnik-filozof, još uvek predstavlja jedan od najcenjenijih i najuticajnijih vodiča o strategiji, kojeg su jednako pomno proučavali savremeni azijski političari i rukovodioci, kao što su to činile vojskovođe iz drevnih vremena. Kao jedna studija o anatomiji organizacija koje se nalaze u sukobu, „Umeće ratovanja“ može se primeniti na svako takmičenje i konflikt u svetu, na svakom nivou – od interpersonalnog do internacionalnog. Cilj „Umeća ratovanja“ je nepobedivost, pobeda bez borbe, sticanje nesavladive moći koja proističe iz razumevanja fizike, politike i psihologije konflikta.

Klirijev prevod predstavlja ovo klasično delo u kontekstu velike duhovne baštine taoizma, istočnoazijskih korena psihologije, nauke i tehnologije, i saznanja o ljudskoj prirodi na kojima se temelje najcenjenije knjige o postizanju uspeha. Uz prevod urađen na osnovu standardne kolekcije komentara Sun Cuovog teksta od strane jedanaest komentatora, Kliri je dodatno uredio tekst, kako bi još više istakao smisao načela dobre strategije.

Ukoliko želite da budete uspešni i uvek pobeđujete kako na privatnom, tako i na poslovnom terenu, za vas smo pripremili 5 lekcija iz knjige „Umeće ratovanja“ koje će vam pomoći u borbi!

1. Dobar vojskovođa vodi srcem

,,Komandovanje podrazumeva inteligenciju, poštenje, čovečnost, hrabrost i strogost.“ (Sun Cu)
U starim klasičnim spisima se kaže: ,,Onaj koji se lepo ophodi prema meni jeste  moj vođa; onaj koji se svirepo ophodi prema meni jeste moj neprijatelj.“
Dakle, ukoliko se lepo ophodite prema svojim podređenima, zauzvrat ćete dobiti njihovo poštovanje, moći ćete da radite u međusobnom skladu – stoga ćete biti snažan tim.


2. Procenite sebe i svoje protivnike


Uporedi svoje snage i slabosti sa protivnikovim. Kada upoznaš druge, onda ih možeš napasti. Kada poznaješ sebe, u stanju si da se zaštitiš.

Dakle, ako poznajete sebe i poznajete svog neprijatelja, nećete biti ugroženi ni u stotinu bitaka. No, ako ne poznajete druge i ne poznajete sebe, bićete ugroženi u svakoj bici.
Ukoliko ste upoznati sa načinom rada organizacija, znaćete da se kompanije razvijaju upravo po ovom principu, korišćenjem PESTEL i SWOT analize.


3. Prilagođavanje


,,Prilagođavati se ne znači prianjati uz utvrđene metode, nego menjati se u skladu sa događajima, ponašati se na prikladan način.“
Ovo znači da ako ste u stanju da se prilagodite svakoj situaciji – u stanju ste i da rešite svaki problem, to jest pobedite svaku bitku.

 4. Varanje


,,Varanje protivnika je sastavni činilac vojnih nauka. Kada ste spremni, pretvarajte se da ste nespremni. Iako ste efikasni, pretvarajte se da ste neefikasni.“ (Sun Cu)

Evo kako jedan od komentatora objašnjava mudrost učitelja Suna: ,,Bez varke ne možeš sprovesti svoju strategiju, bez strategije ne možeš obuzdati protivnika.“ (Mai Jaočen)

Dakle, namamite protivnika izgledima na pobedu, pa onda iskoristite njihovu zbunjenost.

5. Najbolje je pobediti bez borbe


,,Najbolje vojskovođe napadaju još dok se prave planovi.“ (Sun Cu)
Cao Cao pojašnjava da je najlakše udarati na neprijatelja kada on tek počinje da planira svoju strategiju.
Zato je jedan od velikih careva i ratnika rekao: ,,Oni koji su dobri u uklanjanju nevolja su oni koji se o nevolji pobrinu pre nego što ona nastane; oni koji su dobri u pobeđivanju protivnika jesu oni koji pobeđuju pre nego što nastane oblik.“
Da biste poremetili protivnikov plan, morate prozreti njegovu strategiju. Zatim se treba prilagoditi njegovom planu i varanjem, to jest pretvaranjem, preokrenuti situaciju u svoju korist.

Ovo znači pobediti inteligencijom.

Pročitajte i: Kako da kradeš kao umetnik?

Pripremila: Katarina Mitrović

Foto izvor: google.com