Pariski kralj šljake ili svetski broj jedan? Ko osvaja ovogodišnji Roland Garros?

U trenutku kada ovaj tekst dobija svoj konačni oblik, crveni tereni francuske prestonice svedoče seči favorita na startu takmičenja. Pa ipak, nema te seče koja će zaustaviti dva najbolja tenisera današnjice na putu ka novom trofeju. I pre početka druge nedelje turnira, sve oči uprte su u Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, velikih rivala od kojih se očekuje novi teniski maraton u polufinaru turnira.

Iz poštovanja prema svim ostalim učesnicima Roland Garros-a moramo da napomenemo da putanja ka završnici  neće nimalo biti laka ni za jednog od pomenute dvojice tenisera. Novaku će na megdan prvi izaći Tenis Sandgren, 66. igrač na ATP listi, dok će Nadalovu formu testirati Aleksej Popirin.

„Kralj šljake“, kao i uvek, važi za apsolutnog favorita kada je reč o turniru na zemljanoj površini; Roland Garros je jedan od simbola Nadalove dominacije koja je nezapamćena na ovoj podlozi u „belom sportu.“

Đoković je rado prihvatio ulogu favorita iz senke. Dugogodišnji svetski broj jedan se veliki deo svoje karijere nosi sa bremenom favorita, koje nosi tokom većeg dela sezone. Utisak je da bi skidanje tog pritiska pred završnicu turnira moglo da mu prija, iako još uvek blago zaostaje u večnoj trci Grand slam trofeja za ostatkom „velike trojke“. Novak svoju šansu za smanjenje tog zaostatka traži pre svega na travi i betonu, te je veliki turnir u Parizu prilika da, pre svega, nastavi sa brušenjem forme pred sledeći teniski spektakl, Wimbledon.

Naravno, veliki šampion kao što je Novak želi trijumf gde god se pojavi, a Đokovićeva forma nagoveštava da će predstavnici nove teniske ere i na ovom turniru ostati praznih šaka.

Jedan od članova Novakovog tima, Goran Ivanišević, nedavno je govorio o Novakovim šansama protiv Nadala, kao i o samoj saradnji sa Đokovićem.

,,Iskreno, prošle godine sam bio totalno uveren da će Novak osvojiti Pariz i totalno sam promašio, baš su me zbog toga kritikovali. Tragedija je što ne možeš više da imaš svoje mišljenje, imao sam svoje razloge zašto to govorim. I nažalost, Novak se pojavio u finalu, došao je kasno, a Nadalu to ne možete dati. Nadal je kralj tog terena, kralj Roland Garros-a, 13 puta pobednik i apsolutni favorit. Po meni postoji samo jedan favorit turnira, a to je Novak – jedina osoba koja ga može dobiti na tom putu. Ove godine se dešava jedna čudna stvar na Roland Garros-u, a to je da je Nadal treći nosilac i može da igra sa Novakom u polufinalu. Iskreno, da ja pravim žreb, stavio bih njih dvojicu u poluifnalu, mislim da je veća šansa Nadala pobediti tada nego u finalu. To je moje viđenje, Novak je bolji u polufinalu, a Nadal u finalu, isključivo na tom terenu. Istina, jedina osoba koja može da ga spreči jeste Novak, ali mora biti 800 odsto spreman da ostane na terenu 20 sati, i još mora da veruje u sebe. Pokazao je on to u Rimu nedavno, u meču koji je igrao protiv Nadala. Mogao je da dobije meč u dva seta, u tri seta, mogao je da izgubi u dva, ali izgubio je u tri. Videlo se da imaju veliki respekt jedan prema drugome u nekim trenucima. Nadal je ranjiv, moguće je da se dobije, a Novak to svakako može.”

Svoje mišljenje dao je i Toni Nadal, Rafaelov rođak i glavni trener tokom velikog dela njegove karijere. Ove godine na turnir je došao kao trener Feliksa Ože-Aljasima, a njegov komentar bio je vezan za još uvek aktuelnu dominaciju ,,velike trojke”.

,,Prvo sam video Feliksov žreb. Tada sam shvatio da se, pored Rafe, u ovoj polovini nalaze i Federer i Đoković.”

Toni je izjavio da nije iznenađen što velika trojka i dalje dominira.

,,Mislim da postoje dva razloga zbog kojih su i dalje tako dobri. S jedne strane, žele da obore rekord po broju Grand slam-ova. Sa druge, oni mogu da osvoje praktično svaki turnir koji igraju. U suprotnom, ne bi više igrali,” zaključio je Toni.

Eventualni susret dva najbolja tenisera današnjice bio bi njihov 58. duel, u kome bi Nadal imao priliku da izjednači skor koji je na strani Đokovića (29-28).

Takođe, novi meč bi bio prilika za novi maraton, novi teniski spektakl u kome bi videli borbu dva moderna gladijatora, na radost  brojnih ljubitelja tenisa širom sveta.

Autor: Nenad Stanković

Izvor: B92

Foto izvor: marca

Pročitajte i: Kratak je put od propalog talenta do MVP-a Evrolige…