Dan na planini Takao – Jedna od najposećenijih planina u Tokiju

, AKTUELNO

Iako je najpoznatija planina u Japanu planina Fuđi, postoje i druge planine koje su isto toliko popularne, na primer planina Takao. Ova planina visoka je svega 599 metara i zaista svako može da se popne do vrha. Ono što ovu planinu čini zanimljivom i možda izazovnijom za penjanje jeste činjenica da do uspona postoji osam trasa različite težine. Najkraća iznosi svega 0,9 kilometara, a najteža, koja obuhvata još tri planine u blizini, ima dužinu od 15,3 kilometara.

Ja sam izabrala crvenu stazu, ona je laka za penjanje (3,8km) i obuhvata sve znamenitosti koje vode do vrha. Ono što je važno istaći jeste činjenica da je ova planina udaljena svega 50 minuta od centra Tokija i vrlo lako se dolazi do nje metroom.

Na samom ulasku na planinu, možete da krenete odmah pešaka do uspona ili da se do pola puta popnete žičarom ili gondolom. Moja preporuka je da probate žičaru jer je na otvorenom, pa tako možete uživati u pogledu na neverovatnu prirodu. Vožnja žičarom traje 12 minuta, a gondolom svega 6. Kada se žičarom popnete na pola puta, možete videti dva restorana i nekoliko radnji koje prodaju slatkiše, sladoled itd. U restoranima se uglavnom prodaju soba nudle sa tempurom i slično, ali najpoznatije su tororo soba nudle koje imaju poseban sastojak – želatinasti preliv od krompira. Što se slatkiša tiče, najpoznatiji je tengujaki. To je kolačić u obliku ribe, punjen pastom od crnog pasulja, koja nije tako slatka kao od crvenog. Odmah možete videti kako se pravi i uvek serviraju dok je još topao. Pored ovog kolača, prodaje se još i tart od sira i dango pirinčane loptice.

Na putu do vrha ima dosta stepenica i svaka etapa ima svoj hram, od kojih je najpoznatiji Jakuoin i mnogi posetioci ovde zastaju ne bi li se pomolili šinto-budističkim bogovima planine Takao (tengu) za dobru sreću. Pored hramova ima i dosta statua koje su interesantne. Takođe, postoji i poznato drvo kedar (Takosugi) koga nazivaju i Oktopus, jer je takvog specifičnog oblika. Sledeće atrakcije su park majmuna kojih ima oko 70 i velika cvetna bašta sa oko 500 različitih vrsta biljaka.

Pročitajte i: Letovanje kod kuće tokom pandemije: Kako uživati u odmoru bez putovanja

Kada dođete do vrha, ukoliko je vedro vreme, moći ćete da vidite i vrh planine Fuđi. Ovo je definitivno mesto koje treba posetiti, naročito na jesen, kada je priroda prepuna divnih boja.

Autor: Miljana Nikolić

Izvor: japan-magazine, japan-guide