Sve o takmičarima druge polufinalne večeri najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svetu (Pesma Evrovizije 2021)

, AKTUELNO, KULTURA

Ceremonija svečanog otvaranja Evrovizije dogodila se u nedelju u roterdamskoj luci. Trideset i četiri delegacije, od trideset i devet, imalo je priliku da prošeta tirkiznim tepihom. Uz Australiju, koja zbog restriktivnih mera nije mogla da doputuje u Roterdam, na otvaranju ceremonije nisu mogle da prisustvuju još i Poljska, Island Malta i Rumunija. Poljska i Island u svojim redovima imaju po člana pozitivnog na koronavirus, a Malta i Rumunija iz bezbednosnih razloga nisu mogle da prisustvuju jer se nalaze u istom hotelu sa poljskom i islandskom delegacijom.

Drugo polufinalno veče  Evrovizije održava se večeras (20. maja) u kongresnom centru Rotterdam Ahoy, u Kraljevini Nizozemska zahvaljujući pobedi Dankana de Mora (Duncan de Moor), koji je poznatiji pod umetničkim imenom Dankan Lorens (Duncan Laurence). Takmičenje u utorak otvorio je upravo Dankan Lorens sa pesmom „,,Feel Something“.

Veče će otvoriti pevačica Efje de Viser i brejkdenser Reduan Ait Čit Redo, a revijalni deo će upotpuniti baletski igrač rodom iz Sirije – Ahmed Jude i vozač bicikala Bemiks (BMX) – Dez Marsen.

Producenti evrovizijskog takmičenja u Beču, odredili su tačan redosled nastupa u polufinalnim večerima. Ova praksa je u primeni od 2013. godine i smatra se veoma uspešnom. Svaka pesma ima idealnu priliku da se pokaže u svoja tri minuta – postoji kontrast među muzikom, pa gledaoci kraj malih TV ekrana neće slušati dve ili tri sporije, odnosno nekoliko bržih pesama za redom. 

Kako nam je drugo polufinalno veče sve bliže pravo je vreme da saznate sve o takmičarima koji će tokom njega nastupiti. 

  1. San Marino: Senhit | „Adrenalina”      

Sanmarinžanska predstavnica Senhit ima evrovizijskog iskustva sa takmičenja iz 2011. godine, a svoju novu evrovizijsku pesmu predstavila je 7. marta, iako je je njeno objavljivanje bilo planirano dan kasnije. 

Trebalo je da Senit predstavlja San Marino prošle godine, ali usled otkazivanja iz dobro poznatih razloga, ona je zadržana kao predstavnica. Veliki „hajp” publika je podigla kada je usledio isečak pesme u kojoj se, kao specijalni gost, pojavio globalno poznati američki reper FloRida. 

Povodom izlaska pesme, Senit je izjavila:

„Uvek želim avanturu, uzbuđenje, nova iskustva, i život za 360 stepeni! „Adrenalina” me najbolje predstavlja kombinacijom međunarodnog elektro-popa i prefinjenih zvukova instrumenata koji potiču iz Eritreje! Zbog toga sam odlučila da je izvedem na pozornici Evrovizije.”

Evrovizijski fanovi bili su oduševljeni izvođenjem rep deonice FloRide, a sama predstavnica je fanove ovog takmičenja držala u neizvesnosti oko pojavljivanja. 

Naime, Senit je pre nekoliko dana objavila sliku sa FloRidom i time potvrdila da je svetski poznati reper doputovao u Roterdam, kao i da će nastupiti sa njom.

2. Estonija: Uku Suviste | „The lucky one”

U finalu estonskog nacionalnog takmičenja Eesti Laul, 2021. godine trijumfovao je Uku Suviste sa pesmom „The lucky one”, što je odlučila publika. Uku je 26. predstavnik Estonije na ovom prestižnom muzičkom takmičenju.

Uku je pobedio na pomenutom takmičenju i 2020. godine sa pesmom „The lucky one”, ali nije dobio priliku da je izvede pred evrovizijskom publikom. Estonska nacionalna televizija odlučila je da mu ove sezone diskretno izađe u susret, tako što mu je obezbedila mesto u jednom od dva polufinala – ukoliko se prijavi na konkurs.

Međutim, u praksi, Uku je prošao uobičajenu selekciju, bez obzira na prošlogodišnji neslavan ishod zbog ukidanja Pesme Evrovizije. On je s novom numerom odbranio tron i praktično nastavio svoj prekinuti evrovizijski put. Za pesmu bila je zadužena evrovizijski iskusan tekstopisac Šeron Von, koja je napisala i prošlogodišnju numeru. 

3. Češka: Benny Cristo |„Omaga”

Predstavnik Češke Republike je Beni Kristo sa pesmom „Omaga”. Naslov pesme predstavlja skraćenicu za englesku frazu Oh my God (O, moj Bože!

Veliki deo njegove numere ispevan je na engleskom, ali u pesmi se pojavljuju nekoliko fraza na češkom jeziku pa je ovo ujedno prva numera koja sadrži fraze na češkom jeziku od 2007. godine. 

Njegova prošlogodišnja numera „Kemama” naišla je na veliko prihvatanje na online nacionalnom takmičenju ESCZ 2020, ali zbog dešavanja u svetu nije dobio priliku da se predstavi i evrovizijskoj publici. Javni emiter ČT odlučio je da ga kao predstavnika zadrži i ove godine, a pesma je odabrana internim putem. Napisao je nekoliko pesama, potom predstavio češkoj delegaciji, pa je zajedničkim snagama odabrana ovogodišnja numera. 

4. Grčka: Stefania| „Last dance”

Stefanija Liberakakis interno je izabrana za 41. predstavnika Grčke prošle godine sa pesmom „Superg!rl “. 

 Za poslove oko kompozicije, produkcije i aranžmana pobrinuli su se evrovizijski znanci Dimitris Kontopulos i producentski tim okupljen pod imenom ARCADE, dok se oko teksta pobrinula Šeron Von

Nakon otkazivanja Evrovizije 2020. godine izdala je pesmu „Friday” koja je bila u opticaju za ovo takmičenje, ali prošle godine.

5. Austrija: Vincent Bueno | „Amen”

Vinset je rođen u Beču sa filipinskim korenima, svoje prvo pojavljivanje pred austrijskom publikom imao je pre 13 godina u specijalnom šou-programu Musical! The Show.

Takođe imao je priliku da učestvuje na Evrovziji 2017. godine u Kijevu, gde je pevao prateće vokale Nejtanu Trentu. Prošle godine izabran je internim putem od strane javnog medijskog servisa Austrije ÖRF. Kao i većinu takmičara, ÖRF je odlučio da ga zadrži i ove godine, a publici će se predstaviti sa pesmom „Amen”, a o novoj evrovizijskoj pesmi ovako govori:

„Proteklu godinu smo profesionalno iskoristili za pronalaženje savršene pesme, na nacionalnom i međunarodnom nivou, ali i među mojim pesmama — i na kraju smo bili sigurni da je „Amen” upravo „ta”. Pesma je pronašla mene. Na prvi pogled, radi se o dramatičnoj emotivnoj vezi, ali za mene je to pre svega priča o unutrašnjoj borbi sa sopstvenim snagama i slabostima, koju svi znaju, a koja vodi u svetlu budućnost.

6. Poljska: Rafal |„The ride”

Rafal Bžozovski, poljska TV superzvezda i jedan od najpoznatijih poljskih pevača, a za njegovu pesmu „The ride” zadužen je švedski tim autora, a koji su nominovani za Nobelovu nagradu, odnosno Joakim Evrenijus, Tomas Karlson, Klara Rubenson i Johan Mauricson.

Prošle godine bio je jedan od voditelja Dečije pesme Evrovizije, a prvi put na malim ekranima pojavljuje se u popularnom šou-programu „Glas Poljske” 2011. godine

Nacionalni emiter TVP odlučio je da zameni prošlogodišnju predstavnicu Alicju Šempljinsku sa Rafalom, što se nije dogodilo u prethodnih šest godina.

7. Moldavija: Natalia Gordienko | „Sugar”

Novu evrovizijsku pesmu Natalije Gordijenko “Sugar”  zajedničkim snagama  napravili su Rus Filip Kirkorov i Grk Dimitris Kontopulos, dok se oko teksta pobrinula Šeron Von.

Promocija njene nove pesme ispratio je i spektakularan događaj u Teatru „Crave” u Moskvi, a koji je sve vreme prenošen na njenom YouTube nalogu.

Ovo je njeno treće (ukoliko izuzmemo prošlu godinu, onda drugo) pojavljivanje evrovizijskoj publici. Prošle godine bila je sprečena da izvede baladu „Prison” sa kojom je i pobedila na nacionalnom takmičenju koje organizuje moldavski javni emiter TRM.

Natalija je održala dva velika solistička koncerta na najvećem koncertnom mestu u svojoj državi, a sada aktivno nastupa po svetu. Takođe je i di-džej i voditeljka najbolje ocenjene TV emisije u Moldaviji.

8. Island: sastav Daði og Gagnamagnið | “10 years”

Ovogodišnji predstavnici Islanda na Evrosongu, Dadi Frejr i sastav „Gagnamagnið“, a umesto tradicionalnog nacionalnog televizijskog festivala Söngvakeppnin za izbor evrovizijske pesme.

Nacionalni emiter RÚV održao je zamenski program zabavno-muzički program „Struje”, u čijoj je prvoj emisiji premijerno izvedena nova evrovizijska pesma „10 years”. Pre samog predstavljanja numere prethodio je dokumentarac o ovom bendu i njihovom putu na evrovizijsku scenu i to 2017. i 2020. godine. 

Pesma „10 years” predstavlja nastavak njihove prošlogodišnje numere „Think about things”, a tim povodom frontmen ove grupe Dadi, izjavio je:

„Odmah nakon što sam počeo da pišem pesmu, znao sam da želim da bude o vezi s mojom suprugom. Ovo je naših 10 godina kako smo zajedno i postaje sve bolje. Imao sam na umu muzički spot i scenu u Roterdamu, kada sam pravio aranžman, tako da je ova pesma namenjena Evroviziji. Ovo je treća i poslednja pesma „Gagnamagniða“, bar sam prilično siguran u to. U ovom trenutku imamo svoj stil izvođenja i pesma je napravljena shodno tome. Hvala vam na podršci. To mi je bukvalno promenilo život.”

9. Srbija: grupa Hurricane |“Loco loco”

Grupa „Hurricane” trijumfovala je 2020. godine na nacionalnom izboru Beosong sa pesmom „Hasta la vista”.

Grupa je nastala 2017. godine na karipskom ostrvu Sveti Martin i njen sastav čine Sanja Vučić, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić

Sanja Vučić bila je predstavnica Srbije 2016. godine u Kijevu, Ksenija Knežević pevala je bek vokale svom ocu Nenadu Kneževiću Knezu u Beču godinu dana pre, dok je Ivani ovo prvo evrovizijsko iskustvo. 

Od prvog momenta kada su se pojavile na domaćoj muzičkoj sceni bile su upečatljive, kako svojom pojavom, tako i glasom. 

Kako su izabrane prošle godine, nacionalni emiter RTS odlučio da nastavi saradnju sa ovom grupom i ove godine.

Pesmu je radio dobro poznati balkanski kompozitor Darko Dimitrov, koji je imao priliku da komponuje pesme za Evroviziju i najveći uspeh mu je sa Tamarom Todevskom i pesmom „Proud” 2019. godine, koja je zauzela visoko 9 mesto u velikom finalu u Tel Avivu. Pored Darka, pesmu „Loco Loco” radi i Nemanja Antonić koji je učestvovao na radu nesuđene evrovizijske pesme „Hasta la vista”

10. Gruzija: Tornike Kipiani |” You

Tornike Kipiani prvi bend osniva sa 18 godina, a u njemu je svirao gitaru.

Kasnije je imao prvi pokušaj solo karijere, ali nije imao velikog uspeha.

Široj publici pokazao se kao učesnik u šou-programu MagtiFan 2012. godine, a svoju najveću afirmaciju dobio je prilikom učešća u prvoj sezoni gruzinskog X Factora 2014. godine, gde je i pobedio. Mentorka tokom ovog takmičenja bila mu je Tamta, svim evrovizijskim fanovima dobro poznata pevačica koja je branila boje Kipra u Tel Avivu 2019. godine.

Njegov put i želja da predstavlja Gruziju na Evroviziji počela je 2017. godine sa pesmom „You are my sunshine” sa kojom je osvojio 10 mesto.

Da ne treba odustajati od svojih snova govore nam predstavnici ovogodišnje Evrovizije, u čiju grupu spada i sam Tornike Kipiani. Naime, on je 2019. godine pobedio u gruzijskoj verziji šou-programa „Idoli” i time ostvario priliku da predstavlja Gruziju na Evroviziji. 

11. Albanija: Anxela Peristeri | „Karma”

Andželja Peristeri je pobednica ovogodišnjeg 59. izdanja tradicionalnog albanskog festivala „Festivali i Këngës”, na kom je pobedila sa pesmom „Karma”.

Prvi put u svojoj istoriji ovaj prestižni festival održan je na otvorenom, u dvorištu Nacionalnog arheološkog muzeja u Tirani, bez prisustva gledalaca i do sada obaveznog revijalnog orkestra zbog cele situacije sa pandemijom virusa Covid-19. 

Specijalni gosti u revijalnom delu šou-programa su bili: operski pevač Rame Ljahaj, albanski evrovizijski predstavnik iz 2018. godine Eugent Bušpepa i manje poznat australijski rok sastav „Mixed Up Everything” koji je, bio primoran da ostane u Albaniji po dolasku na svoju evropsku turneju, jer je Albanija po njihovom dolasku zatvorila granice i nisu mogli da je napuste. 

Numera je ostala na albanskom jeziku, onako kako je i predstavljena, samo je aranžerski dorađena pre evrovizijskog predstavljanja. 

12. Portugalija: sastav The Black Mamba|„Love is on my side”

Titulu predstavnika Portugalije grupa The Black Mamba dobila je pobedom u finalnoj večeri festivala „Da Canção” (Festival pesama), popularnog festivala u Portugaliji koji redovno služi kao metod nacionalnog izbora pesme i predstavnika za Evroviziju.

Ovogodišnji festival, koji je održan pedeset i peti put, održan je u malo drugačijim okolnostima – u studiju javnog emitera RTP, bez prisustva publike. Ono što je zanimljivo za njihovu pesmu jeste da će se Portugal po prvi put u istoriji predstaviti sa pesmom koja je kompletno otpevana na engleskom jeziku.

13. Bugarska: Victoria | „Growing up is getting old”

Posle jednogodišnje pauze, Bugarska 2020. godine odlučuje da se vrati na takmičenje sa pesmom „Tears getting sober” i mladom Viktorijom Georgijevom, koja se predstavlja pod umetničkim imenom VICTORIA

Nacionalna televizija BNT ju je interno delegirala da predstavlja Bugarsku, a usled otkazivanja Evrovizije odlučili su da je zadrže. O finalnoj odluči VICTORIA je izjavila: 

„Ovo je bila veoma teška odluka. Drago mi je da su BNT, Ligna i moj tim ujedinjeni oko našeg izbora. Vaši komentari o pesmama su nam mnogo pomogli. Mišljenje muzičkih i televizijskih eksperata iz čitave Evrope nam je mnogo značilo. Za mene je bilo najteže da izaberem jednu od svojih šest pesama. Svaka od njih je specijalna. Međutim, kada smo birali između dve pesme koje su imale najveću podršku gledalaca i eksperata — Imaginary friend i Growing up is getting old – znala sam koju pesmu želim da pevam svim srcem i svom dušom na pozornici u Roterdamu.”

14. Finska: bend Blind Channel |„Dark side”

U televizijskom studiju „Mediapolis” u Tampereu održano je 10. izdanje finskog TV formata „Uuden Musiikin Kilpailu”, s obzirom na činjenicu da Finska nije odlučila da zadrži prošlogodišnjeg predstavnika.

Odluku o pobedniku su donosili su kako glasovi gledalaca (75%), tako i međunarodnog žirija (25%). Članovi međunarodnog žirija su dolazili iz: Ujedinjenog Kraljevstva, Švajcarske, Poljske, Islanda, Španije, Holandije i iz, ali i sasvim iznenađujuće, iz Sjedinjenih Američkih Država.

15. Letonija: Samanta Tina| „The moon is rising”

U Letoniji nije tajna da se nacionalni emiter LSM nalazi u finansiskim problemima, ali to nije sprečilo državu iz baltičkog kruga nekadašnjeg Sovjetskog Saveza da odabere svog predstavnika za Evroviziju. 

Evrovizijska numera „The moon is rising” nastala je u okviru dvodnevnog muzičkog kampa RIGA LIVE, na koji su bili pozvani brojni poznati letonski kompozitori, tekstopisci i producenti.

Od ukupno 11 kompozicija, odluka je pala na „The Moon is rising”, koja je nastala u saradnji s producentom umetničkog imena SKVR (Oskars Uhans) i Aminatom Savadogo, letonskom predstavnicom iz 2015. godine.

O svojoj novoj evrovizijskoj numeri Samanta Tina je izjavila:

„Ova pesma govori o moćnim i divnim ženama, o svakoj od nas. Pozivam žene da se ne plaše sebe i da budu različite. Moja pesma podstiče žene da svojim rukama naprave krunu i stave je na glavu, kako bi bile vladarke svog života. Da vole i veruju u sebe. Tada će nas voleti ljudi oko nas. Verujem da odnos prema samom sebi menja način na koji se ljudi odnose prema vama, ali to nije dovoljno. Iz tog razloga, najvažniji stih u mojoj pesmi je: Ako imaš nešto da kažeš, reci mi to u lice. Prihvatimo i volimo sebe, budimo ponosni na ono što nam je Bog dao, prihvatimo svoje razlike i zalažemo se za jednakost!”

16. Švajcarska: Gjon’s Tears | „Tout l’univers”

Đons Tirs, kome je pravo ime Đon Muhamaraj, ima albansko poreklo i od malih nogu posvećen je muzici.

Svoju prvu afirmaciju doživljava 2011. godine talent-šou emisiji „Albanija ima talent”, gde je osvojio visoko treće mesto. Nakon godinu dana takmičio se u švajcarskoj verziji istog šou-programa, a 2019. stigao je do polufinala francuske verzije „The Voice”.

SRF zbog dobro prihvaćene pesme „Répondez-moi” kod evrovizijskih fanova odlučuje da nastavi saradnju sa Đonom. 

O svom neobičnom umetničkom imenu kaže da je nastao na osnovu karakteristika, pa dodao: 

”Bilo da je radost, tuga ili melanholija, želim da na svaki mogući način dotaknem ljude svojom muzikom.”

Novi evrovizijski adut „Tout l’univers” odabrana je među 13 najboljih, koliko ih je ušlo u uži izbor, a odluku o najboljoj pesmi za Evroviziju donosili su stočlani anketarski panel i dvadesetočlani međunarodni žiri koji je ocenjivao i komentarisao svaku od ponuđenih 13 pesama. 

17. Danska: grupa Fyr & Flamme | „Øve os på hinanden

Ova grupa je četrdeset i deveti predstavnik Danske na ovom prestižnom takmičenju. Oni su pobedili na 51. danskom „Melodi Grand Prixa” na kome je učestvovalo osam takmičara.

Svaka pesma je, po tradiciji, izvedena uživo na sceni studija danske televizije.

Grupa peva na danskom jeziku, što će se na evrovizijskoj sceni dogoditi posle pune 24 godine i nastupa Kelig Kaja iz 1997, kada je izveo numeru „Stemmen i mit liv” na Pesmi Evrovizije u Dablinu.

Da je ovo polufinale posebno i jedinstveno govori nam činjenica da ćemo imati priliku da čujemo pesme na češkom, srpskom, albanskom, danskom i naravno na engleskom jeziku. 

Nadamo se da smo vam približili učesnike drugog polufinala najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svetu, kao i da ćete uživati u nastupima predstavnika posle nešto više od 700 dana koliko je Evrovizija bila odsustvu. 

Autor: Lazar Smilić 

Izvor: wiwibloggs.com , evrovizija.rs , evropesma.org , eurovision.tv 

Foto izvor: eurovision.tv

Pročitajte i: Sve što treba da znate o izboru za najbolju pesmu Evrope i Australije 2021. godine

Sve o takmičarima prve polufinalne večeri najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svetu (Pesma Evrovizije 2021)