Vaši ciljevi su veći od vaših problema

, LIFESTYLE

Da svako od nas ima neki cilj u životu – to je jasno kao dan. Neko želi da živi hedonistički u svakom segmentu svog života, neko želi da ima sve desetke na fakultetu, neko želi da se uda ili oženi i da ceo svoj život posveti porodici, a ima i onih koji samo žele da su zdravi i okruženi ljudima koji ih čine srećnima (na posletku, to na kraju dana želimo svi). U ciljeve
takođe spadaju i male pobede koje čekirate uveče kada legnete, a koje ste ujutru zapisali kao obaveze. Sve ono što postignete, a što u vama u tom trenutku probudi radost u srcu i zadovoljstvo za urađenim, vredno je.

Pristalica sam teorije da sve što možeš da zamisliš, možeš i da ostvariš. Međutim, sve bi to bilo fantastično da nam se na putu do tog našeg cilja konstantno ne pojavljuju problemi, i to takvi da, taman kada pomislite da ste sve što se moglo desiti preživeli – eto ga još jedan, kao da stoje u redu i čekaju svoj momenat da nekome pogoršaju život. Teško je kada na nečemu
radite mesecima, izdvajate dane i dane prikupljajući nove informacije i učeći o tome, te na svu tu slatku muku stignu još i problemi za koje mislite da će vas dokusuriti.

Da li nas problemi muče u smislu da nismo dovoljno zreli da ih rešimo, ili nam pak pomažu kako bi na putu do uspeha (postavljenog cilja) sazreli i očvrsnuli za predstojeća dešavanja?

Ne mogu da grešim dušu, i sama sam se nalazila u situacijama iz kojih sam mislila da nema izlaza. Radiš, trudiš se, a od svetla − ni traga. No, na kraju svega, pa čak i u poslednjoj sekundi kada želim da ostavim sve po strani i zaboravim na sve, spas stigne u pravi čas. Problemi odu, ponovo ste motivisani da nastavite, a briga više ni na vidiku.

Isceljenje kod svakoga od nas funkcioniše na drugačiji način. Nekada to bude porodica koja vam daje podršku da krenete dalje i zaboravite ne tako lepu prošlost, nekada su to prijatelji koji su tu za vas kada vam je najteže, a nekada vas i stranci na ulici oduševe nekom lepom rečenicom, nesvesno vam odgovarajući na životno pitanje koje vam se danima motalo po glavi.

Ne možete konstantno da budete srećni, raspoloženi i nasmejani, i to baš zbog tih problema koje vam vaša psiha nameće kao nerešive. Srce traži ono što je dobro po vas, dok mozak akcenat stavlja na začkoljice koje će uvek biti prisutne.

Postavljajte sebi svakodnevne ciljeve, rešite ih u toku dana i uveče lezite u krevet sa mišlju da ste nešto dobro po sebe uradili. Život u suštini i jeste vrlo jednostavan i lep, ali ono što sve nas koči jesu upravo gorepomenuti problemi koji će nam, ako ne rešimo sami sa sobom pitanje onoga što nam je važno, uvek smetati na putu ka ostvarenju cilja.

Porčitajte i: Započinjanje biznisa – šta treba imati na umu?

Veći akcenat stavljajte na postavljeni cilj, fokusirajte se na njega i uživajte u čitavom procesu, jer nas sve to čini jačim ličnostima nego što smo bili pre njih.

Autor: Andrea Dobrosavljević
Izvor naslovne fotografije: psihološkosavetovanje.rs