SPREMITE PRIJEMNI ISPIT NA ZABAVAN I KREATIVAN NAČIN UZ HUMANISTE

, AKTUELNO, STUDENTI

Maj je mesec kada smo u zenitu svoje produktivnosti jer nas motiviše vreme koje postaje sve lepše i toplije, dolazi sezona jagoda i počinjemo da se pripremamo za leto.

Međutim, maj je u isto vreme i mesec kada srednjoškolci uče punom parom da bi im bile zaključene što bolje ocene pred letnji raspust. Maturantima, u drugu ruku, pritisak ne staje završetkom škole, zato što se pored toga pripremaju za još jedan od najvažnijih događaja – prijemni ispit za fakultet.


HUMANISTE su tim uspešnih, zanimljivih, svestranih i ambicioznih mladih ljudi koji su odlučili da na inovativan način izađu u susret svojim budućim kolegama koje planiraju da izađu na prijemni ispit na Filozofski fakultet. Oni su otvorili Jutjub kanal na kojem planiraju da zajedno prolaze kroz pripreme za prijemni ispit sa svima onima koji žele da upišu određene smerove o kojima će biti reči. Pored samih priprema, oni su na Jutjub kanalu podelili i svoja iskustva sa prijemnog ispita, a pokreću i seriju kratkih klipova u kojima će deliti savete za učenike.

,,Ideja za naš Jutjub kanal nastala je potpuno spontano, pri snimanju našeg prvog klipa. Znali smo šta i kako želimo da radimo, ali nismo znali kako da se predstavimo. Pošto smo svi međusobno poprilično različiti, pokušavali smo da pronađemo nešto što nas spaja. U nekom trenutku je Tamara, koja je bila iza kamere, predložila ime Humaniste. Odlučili smo da ga zadržimo, s obzirom na to da savršeno obuhvata nas, predstavnike humanističkih nauka, koji pokušavamo da omogućimo svima besplatan pristup pripremama za prijemni za fakultet, što mislimo da je poprilično humano, s obzirom na to da danas postoji tendencija da se sve u obrazovanju proda ili unovči. Istovremeno, čisto da ne bismo preterano ozbiljno shvatali sebe, napravili smo igru rečima, pa kanal nazvali HuManiS(t)e, što se čita kao: ,,Hu, mani se!”. To je česta reakcija roditelja kada im kažete da želite da se bavite naukama poput psihologije i pedagogije, pa smo hteli da napravimo foru od toga. Mi se, naravno, zalažemo za nešto potpuno suprotno – da humanističke nauke steknu dobru reputaciju u društvu i budu jednako cenjene kao i ostale nauke.” – kažu oni.


Jutjub kanal Humaniste je, kako kažu, nastao iz 3 okvirna razloga:

  • ,,Želimo da pomognemo učenicima srednjih škola (i svima koji su zainteresovani za psihologiju) da besplatno nauče lekcije namenjene za prijemni ispit. Iako znamo da na fakultetima već postoje pripreme koje drže profesori, ove pripreme se naplaćuju, a nisu svi u mogućnosti da sebi to priušte.”

  • ,,Korona virus je otežao proces učenja svima, pa i učenicima srednjih škola. Zato smo učenje premestili u onlajn format, ali ne kako to najčešće biva u školi – putem PDF-a ili dosadnih Powerpoint prezentacija, nego preko videa sa zanimljivim primerima, forama i mimovima.”

  • ,,Takođe se sećamo koliko je polaganje prijemnog nama bio zahtevan i stresan poduhvat pre par godina, kada smo mi upisivali studije. Mišljenja smo da mi najbolje možemo da pristupimo učenicima srednjih škola, pošto smo nas četvoro i sami nedavno položili taj prijemni.”

Kako kažu, ovo nije ništa novo, jer je Jutjub preplavljen edukativnim, besplatnim sadržajima na engleskom jeziku. Međutim, domaća Jutjub scena nije toliko razvijena kada su u pitanju obrazovni materijali, pa je to upravo ono što oni žele da promene.


Humaniste trenutno planiraju da objavljuju videe ponedeljkom, sredom i subotom u 20h. Plan im je da za naredna dva meseca obrade knjigu namenjenu za pripremu prijemnog ispita za psihologiju, poslovnu psihologiju, pedagogiju, socijalni rad i socijalnu politiku na Univerzitetu u Nišu i na Univerzitetu u Novom Sadu, kao i na pojedinim privatnim fakultetima u Srbiji. Literatura za to je ,,Psihologija, udžbenik za 2. razred gimnazije i 2. i 3. razred srednjih stručnih škola” Biljane Milojević Apostolović.

Dodaju i da u budućnosti planiraju da prave i videe koji bi objašnjavali različite tehnike i metode učenja, a imaju i plan da za par meseci, uz pomoć kolega sa odseka za sociologiju, izbace i pripremu za prijemni iz sociologije.

Ono što takođe žele da urade jeste da olakšaju tranziciju iz srednje škole na fakultet svim studentima koji planiraju da upišu gore navedene smerove, tako da će obrađivati i teme poput toga šta su bodovi za ocenu, šta su ESPB bodovi, šta je kolokvijum, kako aplicirati za stipendije, šta je i kako se piše seminarski rad, kao i još mnoge druge.


Na pitanje da li planiraju neki vid interaktivnog rada sa gledaocima odgovaraju:

,,Planiramo da održavamo redovnu komunikaciju sa gledaocima preko komentara na Jutjubu i preko Instagram profila. Pored videa, izbacujemo i neke zanimljive činjenice iz psihologije na Instagramu, čime pokušavamo da načinimo proces učenja zabavnim. Inače smo veoma otvoreni prema gledaocima i želimo da izgradimo prijateljski odnos sa njima, a ne odnos autoriteta, kako je inače u institucijama u kojima se uči. Uzbuđeni smo nakon svakog komentara i poruke, pa na iste i veoma brzo odgovaramo. Još čekamo svoj prvi hejt komentar.”

Njihova poruka za sve one koji planiraju da izađu na prijemni ispit je:

,,Bez brige, biće sve okej dok učite sa nama (hehe)! Spremite se najbolje što možete i ostavite tremu iza sebe i uspećete, jer kad ima volje, ima i načina. Dan pre prijemnog ispita još jednom proverite u kojoj učionici i u koliko sati je termin polaganja, za svaki slučaj, i ponesite dve hemijske! Pre polaska na sam prijemni, proverite još jednom da li ste poneli dokumenta koje fakultet zahteva kako biste pristupili prijemnom ispitu! Budite koncentrisani dok vam objašnjavaju na koji način popunjavate test! Puno sreće!”

Pripreme za prijemni možete pratiti na Jutjub kanalu na ovom linku:

youtube.com/channel/UC7WBZSio7RZwNk94UWHINLw


Pored Jutjub kanala, imaju i Instagram nalog, na kom se trude da, pored dodatnih objašnjenja gradiva, budućim studentima daju motivaciju za učenje. Tako da, pored subskrajba na njihov Jujtub kanal, obavezno zapratite i njihov Instagram:

instagram.com/4humaniste

UPOZNAJTE HUMANISTE:

Tim Humaniste čine predavači Simona Bekić, Anja Štraser, Ognjen Obradović i Bojana Popović, kao i snimatelji i montažeri Tamara Kostrešević i Marko Gigić.

Simona je dvadesetdvogodišnja studentkinja četvrte godine osnovnih studija pedagogije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Neprestano je u pokretu – peva u lokalnom horu, trenira gimnastiku, proputovala je 4 kontinenta, volontirala u Dečijem kulturnom centru Novog Sada i provela 5 meseci na Erasmus razmeni studenata u Španiji. Njeni trenutni prioriteti su da završi osnovne i upiše master studije, te da doprinese stvaranju edukativnog sadržaja na Jutjub kanalu Humaniste.

Anja ima dvadeset i jednu godinu i studentkinja je treće godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Članica je Centra za bihejvioralnu genetiku na fakultetu, napisala je naučni rad u karantinu, a trenutno je najviše interesuju istraživanja iz oblasti socijalne psihologije. U slobodno vreme peva, druži se, igra Uno sa prijateljima, trenira. Kako kaže, ,,kad već puno vremena provodi na Jutjubu, da bar to bude nešto korisno”.

Ognjen ima dvadeset i pet godina, trenutno je na master studijama pedagogije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. 2019. godine je učestvovao na internacionalnom takmičenju ,,Future Design 4 Future” u oblasti tehnoloških inovacija u obrazovanju i osvojio prvo mesto sa svojim timom ,,Pedomation”. Interesuje ga uticaj i primena igara (i video-igrica) na vaspitno-obrazovni proces, kao i primena dizajn-razmišljanja na obrazovno-vaspitni proces.

Bojana ima dvadeset tri godine, student je četvrte godine pedagogije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Tokom svog školovanja je išla na takmičenja recitatora, na hor i dramsku sekciju. Zavšila je osnovnu muzičku školu, gde je svirala violinu. Najviše je zainteresovana za oblast komunikacije i trudi se da svima prenese znanja vezana za ,,aktivno slušanje” i ,,ja-ti poruke”.

Tamara je dvadesetjednogodišnja studentkinja treće godine režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a Marko je dvadesetdvogodišnji direktor fotografije iz Novog Sada. Odlučili su da pomognu pri stvaranju sadržaja za Jutjub kanal Humaniste kako bi podržali ideju, ali i usavršili svoje veštine montaže i snimanja videa.

Pročitajte i: 3 navike za zdrav studentski život

Pripremila: Jovana Filipović

Izvor: sagovornici – Humaniste
Foto-izvori: skrinšotovi – YouTube: Humaniste | Isidora Pavlović | Anja Štraser – privatna arhiva | Ognjen Obradović – privatna arhiva | Bojana Popović – privatna arhiva