10 mladih košarkaša koji su ostavili najbolji utisak na kvalifikacijama u februaru 2021

, ZDRAVLJE I SPORT

Na Evropskom prvenstvu  u košarci, koje će se održati od 1. do 18. septembra 2022. godine, učestvovaće 24 tima, uključujući i Srbiju. Grupna faza prvenstva igraće se u Nemačkoj, Italiji, Gruziji i Češkoj, dok će nokaut faza biti održana u Berlinu.

U četvrtak 29. aprila izvučene su grupe i fanovi su saznali protiv koga će se njihov tim takmičiti na prvenstvu. Srbija se nalazi u grupi D, zajedno sa Češkom, Poljskom, Finskom, Izraelom  i Holandijom.

Na kvalifikacijama u februaru 2021. godine imali smo priliku da gledamo mnoge mlade igrače, od kojih su neki potpuno novi, a neki već poznati publici. Fibin saradnik Marius Flachenecker je zapazio 10 igrača rođenih 2000. godine ili kasnije, koji su se izdvojili u poslednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u košarci.

Filip Petrušev (Srbija)

Petrušev je rođen 15. aprila 2000. godine. Od leta 2020. igra u srpskom klubu Mega Bemax, na poziciji centra. Još od početka karijere u ovom klubu pokazao je neverovatne sposobnosti i prepoznat je kao jedan od najdominantnijih napadača. U Tbilisiju je u velikoj meri doprineo pobedi Srbije nad Gruzijom i Švajcarskom, te još jednom dokazao svoj nezaustavljiv napad. Svojim performansima i produktivnošću tokom ove sezone dokazao je da namerava da ostane u igri i da će se boriti da Srbiji ponudi još jednog odličnog kandidata za poziciju centra.

Alperen Sengun (Turska)

Sengun je turski igrač rođen 25. jula 2002. godine, koji igra na centralnoj poziciji, kao i Petrušev. U sezoni 2020/21. postalo je očigledno da je on zaista prava zvezda u usponu. Iako ima tek 18 godina, znatno je doprineo turskoj reprezentaciji u utakmici protiv Švedske, a u utakmici protiv Hrvatske pokazao je neverovatnu veštinu. Izjavio je da ne dobija mnogo mladih igrača ovakvu priliku: „Za nas je to kao blagoslov.” Do održavanja Evropskog prvenstva, Sengun će verovatno već dovršiti svoju prvu sezonu u NBA ligi.

Kenan Kamenjaš (Bosna i Hercegovina)

Bosna i Hercegovina se odlično pokazala na kvalifikacijama odnevši pet od mogućih šest pobeda i osiguravši siguran prolaz na Evropsko prvenstvo. Veliki deo zasluge za ovaj uspeh ide upravo mladom Kamenjašu. On je pomagao igračima svog tima u realizaciji koševa, istovremeno stvarajući i sopstvene prilike za pogodak. Na taj način Kamenjaš se izdvojio čak i među starijim i značajno iskusnijim igračima (iako je rođen 17. januara 2000.). Pozicija na kojoj on igra je centar.

Mihai Maciuca (Rumunija)

Maciuca je na juniorskim turnirima postigao odličan uspeh. Na kvalifikacijama briljirao je po broju pogodaka, a istakao se u trojkama. Naravno, njegova igra nije ograničena samo na šuteve – ovaj mladi košarkaš je odlično savladavao neopreznu odbranu suprotnih timova, time omogućivši svojim saigračima dobre šanse. S obzirom na uspeh koji postiže sa svojih 20 godina (rođen je 25. maja 2000. godine), zasigurno je da ovog igrača čeka svetla budućnost u košarci. Igra na poziciji krila.

Jeremy Sochan (Poljska)

Do sada najmlađi pomenuti igrač, Sochan je rođen 20. maja 2003. godine. Igra na poziciji beka šutera ili krila. U poslednjoj kvalifikacionoj utakmici, poljski trener Taylor je ovog košarkaša ubacio u startnu postavu. Sochan je opravdao šansu koju mu je trener dao postigavši 4 od 5 skok šuta, 5 od 5 slobodnih bacanja i odigravši uobičajeno dobru odbranu. Ovo je za njega bila prva utakmica na tom nivou, iako se snašao kao da ima dosta iskustva. Već sada je jasno da će Sochan postati stalni deo poljskog nacionalnog tima.

Pročitajte i: Nikola Jokić, dokaz da um caruje

Henri Drell (Estonija)

Dvadesetogodišnji Drell, rođen 25. aprila 2000. godine, pokazao je odličnu igru na poziciji krila u reprezentaciji Estonije. Drell je postigao ogroman napredak tokom druge sezone italijanske lige serije A. Naročito su se istakle njegove napadačke sposobnosti. Iskoristio je gotovo svaku priliku za prolaz i napad na koš, doprinoseći pobedi svog tima protiv Italije. Njegov talenat je prepoznat još odavno, ali uz napredak koji je postigao očekuje ga još svetlija budućnost u reprezentaciji Estonije.

Keye van der Vuurst de Vries (Holandija)

Van der Vuurst de Vries se na ovoj listi najistaknutijih mladih igrača našao i prošle godine, ali je svojim neverovatnim performansom protiv Hrvatske i Švedske zaslužio još jedno pominjanje. Rođen je 29. decembra 2001. godine i igra na poziciji beka. Ovaj devetnaestogodišnjak  je odigrao važnu ulogu u napadu Holandije, posebno omogućavajući dobre šanse za šut svojim saigračima. Naravno, i sam je postigao značajne pogotke, te je doprineo pobedi svog tima.

Aleksander Balcerowski (Poljska)

Balcerowski je rođen 19. novembra 2000. godine. U poljskoj reprezentaciji igra na poziciji centra. Poznat je po svojim „varkama” i pametnoj igri sa protivničkom odbranom. Više koševa je postigao varkama, iskoristivši nepažnju protivnika, ali je imao i nekoliko kvalitetnih asistencija. Ova sezona  se pokazala kao najbolja u njegovoj karijeri do sad, ali Balcerowski pokazuje značajne mogućnosti da nastavi istim tempom ili postane još bolji.

Matteo Spagnolo (Italija)

Spagnolo je rođen 10. januara 2003. godine. Pokazao je odličnu igru na poziciji beka, posebno na poslednjim kvalifikacijama. Iako sa svojih osamnaest godina nema naročitog iskustva, odlično se snašao na ovako važnom turniru. Najbolje se pokazao u napadu vešto prolazeći kroz odbranu protivničkog tima i postižući pogotke. Sa ovako kvalitetnim mladim igračima, kao što je Spagnolo, jasno je da će budućnost italijanske košarke biti svetla.

Konstantin Kostadinov (Bugarska)

Kostadinov, rođen 25. marta 2003. godine, prvu priliku da zaigra u seniorkom timu dobio je upravo na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ovaj mladi košarkaš je pokazao odlične predispozicije za napredak, bez straha gađao je koš sa velike udaljenosti preko odbrane suprotnog tima, time postižući trojke. Njegov talenat je prepoznat još odavno i Kostadinov je već deo ekipe Real Madrida.

Sve navedene igrače čeka svetla budućnost u košarci. Talenat ovih košarkaša je vidljiv i sada, uprkos njihovoj mladosti i neiskustvu. Svakako ćemo pratiti njihov napredak i biti svedoci potencijalnog nastanka velikih zvezda. Za kraj, možemo pomenuti još nekoliko istaknutih mladih igrača na kvalifikacijama: Mikael Jantunen (Finska), Melwin Pantzar (Švedska), Giordano Bortolani (Italija), Yam Madar (Izrael), Marcu Badiu (Rumunija), Joel Parra (Španija) i Gabriele Procida (Italija).

Pripremila: Anastasija Mitrović

Izvori: fiba.basketball, sportske.net

Foto-izvor: eurohoops.net