Slučaj Kanga – Ko je još na listi „zauvek mladih“ igrača?

Slučaj fudbalera Zvezde naterao nas je da se prisetimo još nekih sličnih situacija iz prošlosti.

Pre nego što počnemo sa nabrajanjem treba reći da slučaj lažiranja godina nikako nije retka pojava. Ova vrsta prevare prisutna je u velikoj većini sportova, pre svih u atletici i gimnastici, a najveći broj prijava stiže na adresu zemalja sa Afričkog kontinenta. I dok se ne utvrdi krivica Gelora Kange, prisetićemo se sličnih bizarnih situacija.

Taribo Vest

Verovatno prva asocijacija većine ljubitelja fudbala sa ovih prostora. Stigao je kao veliko pojačanje za ekipu Partizana tokom januara 2003. godine. U „Humsku“ je stigao sa oreolom velikog pojačanja, što je na terenu delimično i potvrdio. Bivši igrač Milana i Intera. Nekoliko godina nakon njegovog rastanka sa Partizanom, jedan od članova uprave kluba izjavio je kako je gorostasni Nigerijac zapravo 12 godina stariji od onoga što piše u dokumentima. Vest je to brzo demantovao, što nije puno uticalo na priče i spekulacije koje su nakon toga još više uzele maha.

Pročitajte i: Šta se dešava sa novom Superligom Evrope?

Tinoteda Čibaro

U Srbiji je zavredeo pažnju navijača tek nakon potpisivanja ugovora sa Slobodom iz Užica. U pitanju je igrač koji je za sebe tvrdio da je bivši igrač i kapiten mlađih selekcija Mančester Sitija. Njegov menadžer i on kao njegovu sledeću stanicu navode škotski Klimarnok u kome se, kao i u Mančesteru, niko od zaposlenih ne seća igrača po imenu Tinoteda Čibaro. Kasnije je istraživanjem potvrđeno da je njegov verovatno prvi profesionalni angažman u karijeri upravo Sloboda iz Užica. U Srbiji se ipak nije zadržao dugo, ali razlog za to nisu bile brojne ponude kako je njegov menadžer više puta tvrdio. Nakon sedam odigranih utakmica Tinoteda se oprostio od Užica, kao i od profesionalnog fudbala.

Bakari Jata

Radi se o momku koji je svojevremeno stekao status prve izbeglice u istoriji koja je zaigrala fudbal u Bundesligi. Početak sezone 2019/2020 označio je i početak medijske hajke na fudbalera HSV-a. Jata se našao pod sumnjom da je u Nemačku prvi put ušao pod imenom Bakari Dafe. Bakari Dafe je ime koje se vezuje za dve godine starijeg fudbalera iz Gambije, kojem se u međuvremenu izgubio svaki trag. Posle višemesečnih sudskih sporova, Jata je oslobođen svih optužbi i vratio se svojoj karijeri. Bez obzira na sudsku presudu, javnot i dalje sumnja u fudbalerovu nevinost.

Džozef Minala

Fudbaler Lacija predstavlja još jedan slučaj koji se završio u korist samog igrača. Tokom prve sezone na Apeninima, Minala se susreo sa optužbama da je daleko stariji od svojih navodnih vršnjaka. Njegove slike iz perioda kada je dominirao u mlađim selekcijama samo su produbile sumnju. Internet portal posvećen fudbalerima iz Afrike istakao je podatak po kome igrač Lacija ima čak 41 godinu! Rimski klub uspešno je odbranio svog igrača, koji je uspeh u seniorskom fudbalu tražio na pozajmicama po nižim ligama Italije. Nakon nekoliko sezona ispod očekivanja sumnje se opet pojavljuju. Nekada mlada nada Lacija ne pravi razliku na terenu kakva je bila primetna tokom njegove juniorske karijere, te se priča o broju njegovih godina aktualizovala.

Gelor Kanga predstavlja dodatak ovom spisku. Na nadležnima je da utvrde hoće li se njegova priča završiti kaznama ili izvinjenjima.

Pripremio: Nenad Stanković

Izvor: Telegraf, Mozzart, Sportbible

Foto izvor: Aktuelno, Telegraf