Sve o nagradi Oskar

, AKTUELNO, KULTURA

Prošla godina bila je prekretnica za mnoge kulturne i sportske događaje, pa tako i za nagradu Oskar, koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauke (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Istorija i stroga pravila pre svega

Za dodelu ove prestižne nagrade glasaju svi članovi Akademije, ali s obzirom na to da glasanje nije obavezno, većina ljudi glasa samo u svojim kategorijama. Za osvajanje ove nagrade u pojedinim kategorijama dovoljno je tek nekoliko stotina glasova.

Kako je nagrada dobila ime Oskar?

Imamo nekoliko verzija ove priče. Prema jednoj priči, ime je smislila bibliotekarka Akademije Margaret Herik. Naime, ona je videla statuu i izgovorila: „Izgleda baš kao moj ujak Oskar!”

Prva dodela ove prestižne nagrade dogodila se 16. maja 1929. godine, ali nije bilo neizvesnosti zato što se pobednik znao tri meseca pre održavanja ceremonije.

U prvim godinama ovog događaja pravo da se takmiče imali su filmovi koji su se prikazivali u proteklih 12 meseci (odnosno u periodu od 1. jula tekuće godine do 30. juna).

U godini 1932. i 1933. u kategorije su ulazili filmovi koji su prikazivani u bioskopima u poslednjih 17 meseci. Da bi film mogao danas da uđe u konkurenciju, mora da se prikazuje određeni vremenski period u nekoliko bioskopa u Los Anđelesu.

U takmičenje 1934. godine ulaze filmovi koji su se prikazivali u bioskopima u proteklih 12 meseci kalendarske godine.

Oko 15.000 zaposlenih u filmskoj industriji dobili su priliku da glasaju 1937. godine, a mogućnost da objave nominacije imali su samo članovi Akademije. Punih 20 godina trajao je ovakav način dodele prestižne nagrade, sve do 1957. kada se taj sistem menja – Akademija odlučuje o nominacijama i o nagradama. Od tada pa do danas sistem se nije puno menjao: članovi Аkademije, svakо u svojoj kategoriji, odlučuju tajnim glasanjem o pet nominovanih za Oskara, a zatim biraju između nominovanih pobednika. Sva glasanja su tajna. Nominacije se obično objavljuju oko mesec dana pre objave dobitnika.

Prvih nekoliko oskara nije privlačilo pažnju domaće i strane publike. Kada govorimo o prvom direktnom prenosu, dogodio se 1953. godine, a prvi prenos u boji dogodio se 13 godina kasnije (odnosno 1966).

Pravila Oskara se menjaju svake godine, a promene pravila u proteklih 20 godina uključuju:

  • Od 2000. godine u nominaciji za najbolji film eventualnog Oskara mogu osvojiti najviše tri producenta za jedan film. Za film „Zaljubljeni Šekspir” 1998. nagradu je primilo 5 producenata.
  • Od 2001. film se ne sme prikazati na internetu pre nego što se prikaže u bioskopu, inače ne može ući u takmičenje za Oskara.
  • Od 2002. dodeljuje se i Oskar za najbolji dugometražni animirani film.

Oskar se dodeljuje za filmove iz protekle godine, npr. dobitnik Oskara 2019. je za film iz 2018. godine.

Akademije filmskih nauka i umetnosti je 1939. trofej zvanično nazvala Oskar. Još jedna legenda beleži da je Elenor Lilberg, izvršni sekretar Luisa B. Majera, videla prvu statuu i uzviknula: „To izgleda kao kralj Oskar!” Na kraju dana pitala je: „Šta ćemo raditi s Oskarom, staviti ga u trezor?”, i tako je ime ostalo.

Svetski mediji istakli su da ovogodišnju ceremoniju, bar kada govorimo o nominacijama, odlikuje raznovrnost, zbog čega će sigurno ostati u sećanju. Posle nebrojanih kritika Američka akademija po prvi put je prepoznala talenat mladih filmskih stvaralaca, ali i rad žena.

Po prvi put se dogodilo da smo imali dve žene koje su kandidovane u kategoriji za najboljeg reditelja, i to: Kloi Žao za „Zemlju nomada” i Emerald Fenel za „Devojku koja obećava”.

Kloi Žao trijumfovala je na sinoćnoj dodeli Oskara u kategoriji za najbolji film i režiju i time postala tek druga žena u istoriji dodele nagrada Američke filmske Akademije, a i postala je  prva nebelkinja koja je osvojila ovu nagradu.

Još jedan film koji se takmičio za ovu prestižnu nagradu je „Miniri” i po prvi put u istoriji fokus je stavljen na glumce koji su poreklom iz Azije. Stiven Jen je tako prvi azijsko-američki glumac koji je nominovan u kategoriji za najbolju mušku ulogu, a Jun Ju-Džang postala je prva južnokorejska glumica osvojila je Oskara u kategoriji najbolja ženska sporedna uloga.

Riz Ahmed je prvi glumac islamske veroispovesti koji je bio nominovan u kategoriji za najbolju mušku ulogu u filmu „Sound of Metal”.

Afroamerikanka Vajola Dejvis takođe je uspela da sruši barijere, pa je tako ova glumica dobila četvrtu nominaciju ove prestižne nagrade u karijeri, i to u kategoriji za najbolju žensku ulogu u filmu „Ma Rainey’s Black Bottom”, i tom prilikom postala je prva afroamerikanka koja ima najviše nominacija.

Balkan, tačnije Bosna i Hercegovina imala veliku šansu da osvoji Oskara u kategoriji najbolji međunarodni film „Quo Vadis, Aida?” rediteljke Jasmile Žbanić.

Pored filma „Quo Vadis, Aida?” u trci su još četiri filma, i to: „Još jedna tura” („Another round”) iz Danske, „Bolji dani” („Better days”) iz Hong Konga, „Kolektiv” („Collective”) iz Rumunije i „Čovek koji je prodao svoju kožu” („The man who sold his skin”).

Treću godinu za redom Oskar neće imati zvaničnog voditelja, nagrade će dodeljivati prošlogodišnji laureati (dobitnici), uključujući Breda Pita, Rene Zelveger, Lore Dern Žoakina Finiksa. Pored njih nagrade će dodeljivati i Hali Beri, Harison Ford, Riz Viterspun, Anđela Baset, Brajan Kranston, Ređina King, Rita Moreno, Don Čidl i mnogi drugi.

Među prezenterima našli su se, opet u skladu sa tradicijom, i neki od nominovanih, a ovog puta to su Vajola Dejvis i Riz Ahmed.

Prisutni u losanđeleskom auditorijumu bili su obavezi, u skladu s epidemiološkim merama koje su propisane zbog pandemije virusa kovid 19, da nose maske sve vreme, a jedino kada im je bilo dozvoljeno da ih skinu jeste kada su ih „obasjala svetla pozornice”.

Kapacitet publike ograničen je na 170 ljudi, američki magazin Varijeti objavio je da će prisutnima biti dozvoljeno da izlaze i ulaze iz sale, a Njujork tajms obavestio je da je čak trećina budžeta predviđena za dodelu Oskara bila preusmerena na mere poštovanja propisa. Producenti nisu odustali od raskoša pa se od zvanica zahtevao svečano oblačenje.

Oskari prema kategorijama pripali su:

Najbolji film: „Nomadland“

Najbolja režija: Kloi Žao (Chloe Zhao) za film „Nomadland“

Najbolji glumac: Entoni Hopkins (Anthony Hopkins) za uogu u filmu“The Father”

Najbolja glumica: Frensis MekDormand (Frances McDormand) za ulogu u filmu „Nomadland“

Najbolja muška sporedna uloga: Danijel Kaluja (Daniel Kaluuya) za ulogu u filmu “Judas And The Black Messiah”

Najbolja ženska sporedna uloga: Ju-Džung Jun za ulogu u filmu “Minari”

Najbolji strani film: ; „Druk“Tomasa VinterbergDanska

Najbolji dokumentarni film: „My Octopus Teacher“

Najbolji animirani film: „Soul“  studija Piksar (Pixar)

Najbolji originalni scenario: „Promising Young Woman“

Najbolji adaptirani scenario: „The Father“

Autor: Lazar Smilić

Izvor: BBC/Nova S/ oscars.org

Foto-izvor:  Featureflash Photo Agency/Shutterstock.com