Šta se dešava sa novom Superligom Evrope?

, ZDRAVLJE I SPORT

U nedelju, 18. aprila, nekoliko fudbalskih klubova objavilo je da će se odvojiti od Uefe i osnovati sopstveno takmičenje – Superligu Evrope. Osnivače ovog novog sportskog događaja čine dvanaest svetski poznatih klubova: Real Madrid, Atletiko Madrid, Barselona, AC Milan, Arsenal, Čelsi, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester Siti, Mančester Junajted i Totenhem.

Zašto su najveći svetski klubovi želeli da započnu novi turnir?

Kao razlog za nastanak Superlige Evrope navodi se izjava predsednika Real Mardida Florentina Peresa, koji tvrdi da će ovaj turnir „spasiti fudbal” u vreme kada „mladi ljudi više nisu zainteresovani” za njega zbog „lošeg kvaliteta igre”. Takođe, klubovima je investiciona banka JP Morgan obećala da će im obezbediti 3,5 milijardi evra, s obzirom na to da mnogi od ovih klubova imaju značajna dugovanja, čini se da „spasavanje fudbala” nije jedini razlog za osnivanje potpuno novog sportskog događaja.

Kako bi Superliga funkcionisala?

Planirano je da u Superligi Evrope učestvuje dvadeset timova. Od tih dvadeset, petnaest trajnih učesnika na ovom turniru imalo bi i trajni prolaz, tj. ne bi moglo da ispadne iz takmičenja, dok bi se ostalih pet borilo za plasman. Nepravda u ovakvoj organizaciji je očigledna. Postoji velika mogućnost da neki od petnaest „stalnih” klubova ne bi svake godine zaslužio da osvoji plasman, a manjina koja za taj plasman mora da se bori bi svakako u nekom trenutku ispaštala. Kritičari s pravom tvrde da ukidanje jednog tako važnog elementa igre, kao što su kvalifikacije za sve timove, umanjuje važnost fudbala. Upravo zbog toga je ovaj plan veoma nepopularan.

Kako je saopšteno, Superliga Evrope bi počinjala u avgustu svake godine. Timovi bi bili podeljeni na grupe od po deset, koji bi međusobno igrali kod kuće i u gostima. Prva tri tima iz obe grupe kvalifikovala bi se u četvrtfinale, dok bi se četvrti i peti po redu takmičili u baražu za prolaz. Nastavak takmičenja bi tekao po istim pravilima koja se koriste u Ligi šampiona, a finale bi se održavalo u maju.

Šta su na ovu odluku imali da kažu vladajući organi?

Predsednik Uefe izjasnio se da želi diskvalifikaciju klubova koji će učestvovati u Superligi Evrope iz svih važnih, zvaničnih turnira. Predsednik Fife je takođe iskazao strogo neodobravanje ovih planova. On smatra da će gubici koje će ovo takmičenje izazvati daleko premašiti kratkotrajne dobitke. Čak je i engleski premijer dao do znanja da je protiv osnivanja novog turnira.

Šta se na kraju desilo?

Pod pritiskom javnosti, a nakon što je Čelsi signalizirao da će napraviti isto, prvi je Mančester Siti odlučio da se povuče iz Superlige Evrope. Nakon njih, još četiri engleska tima se povuklo iz takmičenja: Arsenal, Liverpul, Mančester Junajted i Totenhem, a zatim i španski Atletiko Madrid. Verovatno će ih slediti i italijanski Inter Milan, koji ne želi da ima veze s takvim događajem. Real Madrid i Barselona još uvek razmatraju svoje napuštanje Superlige, ili makar čekaju pravi trenutak da saopšte istu odluku kao i ostali.

Iako su osnivači bili ubeđeni da sve rade po zakonu i da problema s njihovim novim projektom neće biti, izgleda da su veoma brzo uvideli realne posledice. Čini se da izjava Juventusovog predsedavajućeg Anjelija da Superliga ima „100% šanse za uspeh” nije bila stoprocentno tačna, pošto je sada izjavio da se Superliga Evrope verovatno neće održati. „Ostajem ubeđen u lepotu tog projekta, ali očigledno ne. Ne mislim da je taj projekat još uvek u pogonu.”

Predsednik Uefe je izjavio da mu je drago što su timovi uvideli svoju grešku i vratili se na pravi put. „Sada je važno da nastavimo dalje, obnovimo jedinstvo koju je igra uživala pre ovoga i zajedno krenemo napred.”

Tim Superlige Evrope u izjavi je rekao da „s obzirom na date okolnosti treba da preispita najprikladnije korake kojima će preoblikovati projekat, uvek imajući u vidu svoje ciljeve da ponudi fanovima najbolje iskustvo, poboljšavajući solidarne isplate za čitavu fudbalsku zajednicu”. Protesti koje su sami fanovi klubova organizovali svakako su imali veliki uticaj na odluku o otkazivanju takmičenja, ali ne treba zaboraviti ni posledice s kojima bi se klubovi suočili da je ovaj projekat zaista sproveden. Na kraju je sve ostalo samo na obećanjima i velikim rečima.

Pripremila: Anastasija Mitrović

Izvor: bbc.com

Foto-izvor: skysports.com