Odlazak neponovljive Helen McCrory

, AKTUELNO, KULTURA

Dana 16. aprila televizijska publika širom sveta naišla je na vest koja ih je šokirala. Britanska glumica Helen McCrory preminula je u svom domu od posledica kancera u svojoj 52. godini života. U tekstu koji sledi prisetićemo se njene živopisne karijere, koja joj je donela i više nego opravdani status filmske dive među zaljubljenicima u dobru glumu.

Pročitajte i: TOP 5 NAJBOLJIH NOVIH FILMOVA NA NETFLIX-u

Rođena je 1968. u Padingtonu, zapadnom delu Londona, kao najstarije dete u braku između škotskog diplomate Iana i psihoterapeutkinje En. Nakon završene srednje škole provela je godinu dana u Italiji, nakon čega se vraća u Englesku gde započinje studije glume. Sporedna uloga u filmu ’’Intervju sa vampirom’’ 1994. Godine nagovestila je početak jedne velike karijere. Helen je plenila svojom harizmom, a rezultat toga bio je veliki broj uloga koje su usledile. Široj javnosti ostala je u sećanju nakon bravura u projektima kao što su: Harry Potter, Skyfall, Roadkill, MotherFatherSon itd. Uloga neustrašive Poli Grej u ostvarenju ’’Peaky blinders’’ izazvala je mećavu emocija među gledaocima.

Poli Grej jedna je od najvažnijih članova bande koja je iz Birmingema započela svoj put ka vrhu mafijaške piramide u Engleskoj. Poli je sve suprotno od prosečne žene prve polovine dvadesetog veka. Ona je neustrašiva, svoje planove sprovodi u delo na različite načine, koristeći se inteligencijom, šarmom, ali i okrutnošću koju je više puta pokazala tokom obračuna sa neprijateljima.

Pročitajte i: Povratak “Birmingemske bande”

Za mnoge gledaoce, ali i ktritičare, Helen je tokom rada na ovoj seriji pokazala vrhunski nivo glume. Rupa koja je ostala u priči o ozloglašenoj porodici Šelbi, njenim odlaskom ostaće nenadoknadiva. Ista je situacija i sa ljudima koji su imali tu privilegiju da provedu život u njenoj blizini. Njeni najbliži opisali su je kao meteor u njihovim životima. Baš kao i jedna od najupečatljivijih uloga u njenoj karijeri, Helen je bila hrabra, šarmantna, osoba koja bi sve učinila za dobrobit svoje porodice. Zajedno sa svojim mužem bavila se humanitarnim radom, što je pored svedočenja mladih glumica kojima je pomagala tokom karijere, samo još jedan dokaz o kakvoj se ljudskoj i glumačkoj veličini radi.

Hteo sam da ovaj tekst završim nabrajanjem nagrada koje je Helen osvojila tokom bogate karijere, ali odustao sam. Mnogo važnije od priznanja jesu ljudska dostignuća, pomoć koju je pružala onima koju su to tražili, ali i onima koji to nisu tražili, a bilo im je potrebno. Priču o glumačkoj ikoni Helen McCrory završićemo rečima njenog supruga:

’’Poslednjih par meseci blistala je jače nego što biste pomislili da i najsjajnija zvezda može da zasija’’

’’Umrla je kao što je i živela, neustrašivo. Volimo je i srećni smo što smo je imali u svojim životima. Putuj sada, malena, i hvala ti’’

Pripremio: Nenad Stanković

Izvor: mylondon, bbc, wikipedia

Foto izvor: bbc