Upoznajte se sa lepotama Španije

, LIFESTYLE

Jedina evropska pustinja nalazi se u Almeriji, a jedina evropska plantaža kafe na španskim Kanarskim ostrvima. Nepoznati većini, u ovom slučaju domaćem stanovništvu i strancima, izabrali smo 10 prirodnih čuda u Španiji koja su više nego izgovor za ponovni povratak na Iberijsko poluostrvo. Očaraće vas vrtoglave litice, crvenkaste suve zemlje, kristalne vode i drevni rimski rudnici zlata. Avantura je tek počela.

Caminito del Rey, Malaga

Popularno nazvan El caminito del Rey (Mali kraljev put) izgrađen je na prelazu u 20. vek i poznato je kao jedno od najopasnijih šetališta. Uska klisura uzdiže se preko 100 metara iznad reke Gvadalhorhe (Guadalhorce), a ispod je smeštena pešačka staza, pričvršćena za strme zidove klisure El Čoro (El Chorro), udaljenoj samo sat vožnje od Malage.

Caminito del Rey u Malagi

Svetionik La Mola, Formentera

Otvoren 30. novembra 1861. godine, svetionik La Mola se nalazi u selu El Pilar de la Mola u mestu Formentera na Balearskim ostrvima u Španiji. To je najviša tačka na ostrvu i pruža sjajan pogled na Formenteru. Ovaj simbolični svetionik oduzima dah noćnog prikaza sa dvanaest moćnih snopova svetlosti koji se beskrajno okreću između kopna i mora. Ovaj pogled služi i danas i pojavljuje se izolovano, svetlost trepće svakih pet sekundi.

Svetionik La Mola kod Formentere

Najviše litice u kontinentalnoj Evropi, Galicija

Najviše litice u kontinentalnoj Evropi nisu u Hornelenu u Norveškoj. Ako se držimo evropskog kontinenta, tamo se najviše litice nalaze u Španiji, u San Andresu de Tejksidu (San Andrés de Teixido) u Galiciji, i prostiru se na više od razmatranih 612 metara visine. La Garita de Herveira je izvrsno gledište koje svako treba da iskusi. U neposrednoj blizini ovog zapanjujućeg mesta se nalazi Ortegal za koji se zna da sadrži najstarije stene Pirinejskog poluostrva i četvrto je na svetu.

San Andres, Španija

Rimski rudnici zlata Las Medulas kod Leona

Las Medulas je istorijsko rudarsko nalazište u blizin grada Ponferada u regionu provincije El Bierzo Leon, koje je nekada bilo najvažniji i najveći rudnik zlata na otvorenom u čitavom Rimskom carstvu. Pregled i iskopavanja predrimskih i rimskih naselja širom ovog područja su omogućili nova istorijska tumačenja koja su u velikoj meri obogatila proučavanje rimskog rudarstva. Pozitivan rezultat ovih sistematskih studija bilo je uključivanje Las Medulasa kao mesta svetske baštine 1997. godine.

Las Medulas

Razgledanje zvezda u Teideu kod Tenerifea

Tenerife je neverovatno ostrvo, ne samo zbog svojih privlačnih klimatskih uslova. Sa Saharom na jednoj i širokim Atlantikom s druge strane, ali upravo ovde sa vulkana Teide, možete zagledati u mastiljavu crninu njenog neba, prošaranog milijardom sićušnih svetala. Njegova velika nadmorska visina – vrh na visini od 3.718 metara, najviša je tačka u Španiji, odlikuje se čistim vazduhom i vedrim nebom, koji je čini jednom od svetski omiljenih destinacija za gledanje u zvezde.

Razgledanje zvezda u Teideu kod Tenerifea

Pustinja Tarbenas, Almerija

Jedina evropska pustinja nije predaleko od Koste del Sol. Pustinja Tarbenas (Desierto de Tarbenas) jedna je od jedinstvenih pustinja na svetu. Ova sušna regija nalazi se u Almeriji, jugoistočnoj provinciji Španije za koju se zna da je najsušnija regija na evropskom kontinentu. Nekada je to bilo utvrđeno mesto za filmsku industriju, na čijem se zapadnom delu seoske sredine snimao velik broj filmskih spektakala poput „Kleopatre“, „Lorensa od Arabije“ i „Dobar, loš, zao“. To je sada prirodno zaštićeno područje čiju je idiosinkraziju, imunu na protok vremena, vredno posetiti. Ovde se proizvodi jedno od najboljih devičanskih maslinovih ulja na svetu.

Pustinja Tarbenas

Agaete kod Las Palmasa, jedina plantaža kafe u Evropi

Dolina Agaete je jedino mesto u Evropi gde su ljudi održali tradiciju uzgajanja kafe u životu. Tradicija je započeta na Kanarskim ostrvima još u 18. veku, i od tada je prisutna u ovom malom grankanarskom gradu iz Las Palmasa. Vrsta kafe koja se na tim područjima uglavnom uzgaja je plemenita arabika. Imaju vrlo dobar ukus, iako se možda ne proizvode u velikoj količini, dobro su poznati po odličnom kvalitetu.

Agaete kod Las Palmasa

Sa Kalobra kod Majorke

Udaljena plaža Sa Kalobra sigurno je mesto koje morate posetiti kada posetite Majorku. Znamenitosti puta je zadovoljstvo gledati, nije uzalud nadahnuće umetnicima u prošlosti i sadašnjosti. Možete proći kroz tunel između litica iz luke Kalobra. Sa divljom plažom i bez ležalje, šljunčanu plažu Sa Kalobra čuvaju dve ogromne litice, što joj daje glamurozan izgled daleko bolji od ostalih plaža na Majorci.

Plaža Sa Kalobra kod Majorke

Bardenas Reales kod Navare

Predeo prirodnog parka Bardenas Reales je bio oblikovan više miliona godina usled akcione erozije. Trošenje krede, zemljišta od peščara i gline, tokom godina su mogli da formiraju neverovatan pejsaž prepun visoravni, usamljenih brežuljaka i brojnih jaruga koji im ponekad mogu poslužiti kao inspiracija koja vide njegova čuda. UNESCO ga je takođe proglasio rezervatom biosfere. Ako ga želite istražiti u potpunosti i osećati se potpuno slobodnim, možemo vam obezbediti boravak u hotelu Aire de Bardenas za istinsko, jedinstveno i sveobuhvatno iskustvo; navedena oaza kombinuje arhitekturu, dizajn, udobnost i visoku kuhinju u jedinstvenom prostoru.

Bardenas reales kod Navare

Lunarni vinogradi La Geria (La Herija) kod Lanzarotea

La Herija (La Geria) smeštena je na severoistoku ostrva Lanzarote, mesto je poznato po proizvodnji vina i najveće je od svih kanarskih ostrva. Grožđe koje se na ovim prostorima uzgaja je od malvazije i moskata. Smešteno je na ivici pustinjskog predela i okruženo je mutnim vulkanskim pepelom, posmatrajući vinograde doline La Herija, moglo bi se pomisliti da je stvorena iz svemira, ali na Lanzarotenosu se gaje vinove loze na ovom sušnom i neprijateljskom tlu.

Lunarni vinogradi La Herija

Došlo je vreme da se započne sa istraživanjem manje poznatih regija kako bi turisti mogli da pronađu svoj vlastiti prostor daleko od gužve. Obično potcenjeni, sigurno nekonvencionalni i definitivno neotkriveni za masu, turisti se bore da prihvate održive i obogaćujuće destinacije. Turiste bi trebalo saslušati radi planiranja svojih predstojećih putovanja!

Autor: Đorđe Vesković

Izvor: paladrytomar.com

Izvori fotografija: touropia.com, novo-monde.com, formotor.com, media-cdn.tripadvisor.com, galicianroots.com, teidebynight.com, estaticos-cdn.prensaiberica.es, mk0abcmallorca71dgvy.kinstacdn.com, fotos.hoteles.net, charlois.com.