Istorija fudbala – 5 najstarijih fudbalskih klubova na svetu

, ZDRAVLJE I SPORT

Teško je zamisliti da danas postoji ijedna osoba na planeti koja nije čula za fudbal i ne zna koji su njegovi osnovni principi. Ovaj sport je postao toliko popularan da ga često posmatramo kao neku vrstu kulturnog događaja. Fudbalske utakmice prate ljudi apsolutno svih generacija, bez obzira na mesto življenja ili prirodu zanimanja kojim se bave. Ali, kako i kada je fudbal uopšte nastao?

Moderna verzija fudbala, veoma slična onoj koju danas poznajemo, nastala je u Velikoj Britaniji u 19. veku. Međutim, igre loptom koje su nalikovale fudbalu postojale su još od davnina – neke sežu čak 3000 godina unazad! Međutim, lopta tada nije bila ono što je danas. Postoje različite verzije priča o načinu nastanka i materijalu od kog su lopte ranije pravljene, od kojih je svaka bizarnija od one prethodne. Mnogi narodi su svoje lopte pravili od materijala životinjskog porekla: na primer, životinjskih bešika i kože. Neke lopte su pravljene jednostavno uvijanjem kamena u suvu trsku, a neke na potpuno drugačije načine.

Pre 19. veka postojao je fudbal u malo agresivnijem obliku, bez univerzalnih pravila – svako je sam određivao na koji način će igrati ovu igru. Nakon što su studenti engleskih univerziteta počeli da organizuju fudbalske utakmice, bilo je potrebno ustanoviti jedan set pravila koji će važiti za sve. Već je 1843. Univerzitet Kembridž sastavio pravila koja su do 1848. prihvatili skoro svi ostali univerziteti. Štampani pravilnik izbačen je 1863. u Londonu. Fudbal je ubrzo počeo da se širi i na druge države, postajući sve popularniji i privlačeći sve brojniju publiku.

Kada, kako i gde su nastali prvi fudbalski klubovi na svetu?

  • Fudbalski klub Šefild

Nastao je 24. oktobra 1857. u Šefildu (Engleska). Smatra se najstarijim fudbalskim klubom na svetu. Osnovali su ga članovi Kriket kluba Šefild – Kresvik i Prest. Pre postojanja Fudbalskog saveza Engleske, pravila Fudbalskog kluba Šefild bila su prva pravila prihvaćena i korišćena u fudbalskim utakmicama, a osnovana od strane nekog fudbalskog kluba. Ovaj klub je uticao čak i na sam Fudbalski savez Engleske i, iako je postao njegov član 1863. godine, nastavio je da koristi sopstvena pravila sve do 1878. Šefild je postavio temelj za nastanak novih fudbalskih klubova širom sveta.

  • Fudbalski klub Univerziteta Kembridž

Ovaj fudbalski klub tvrdi da je on zapravo najstariji na svetu, ali za to ne postoje čvrsti dokazi, pa ova tvrdnja nije prihvaćena. Procenjuje se da je Fudbalski klub Univerziteta Kembridž nastao 1856. ili 1857. godine, mada određeni izvori pokazuju da je ovaj tim postojao i mnogo ranije, s obzirom na to da su utakmice između različitih univerziteta održavane još 1840. na Kembridžu. U tu čast je ovaj klub 2016. godine dobio nagradu od Nacionalnog muzeja fudbala, koji ga je prepoznao kao najstariji fudbalski klub na svetu.

Pročitajte i: Večiti derbi – od 1947. do danas

  • Fudbalski klub Melburn

Prvi fudbalski klub u Australiji – Melburn – nastao je 17. maja 1859. u istoimenom gradu. Njegovi koreni sežu dve godine unazad, kada je nastao labavo organizovan fudbalski klub čija je primarna svrha bila da pomaže igračima kriketa da ostanu u formi tokom zime. FK Melburn je, takođe, sastavio svoj set pravila, koja su poslužila kao osnova za buduća pravila australijskog fudbala.

  • Fudbalski klub Kaslmejn

Nastao je 15. juna 1859. u Kaslmejnu (Australija). Osnovan je kao drugi najstariji klub u Australiji, samo par meseci nakon FK Melburna. Iako je prva utakmica ovog kluba trebalo da bude odigrana na dan njegovog nastanka, odložena je za 22. jun, jer lopta iz Melburna nije stigla na vreme. Još 1925. godine Kaslmejn je postao član Bendigo lige, čiji je član i danas.

  • Fudbalski klub Univerziteta Melburn

Nije sasvim sigurno da li je ovaj klub, ili prethodno navedeni FK Kaslmejn, drugi najstariji klub u Australiji, pošto se ne zna tačan datum nastanka Fudbalskog kluba Univerziteta Melburn. Njegova prva utakmica odigrana je u junu 1859. Osnivači nekadašnje Viktorijanske lige (danas poznate kao Australijska liga) 1907. godine glasali se da u svoju ligu uključe i Univerzitet Melburn.

Svih pet navedenih klubova postoje i danas.

Kada već govorimo o nastanku svetskih fudbalskih klubova, možemo pomenuti i domaće.

Prvi fudbalski klubovi u tadašnjoj Kraljevini Srbiji nastali su početkom 20. vekaFK Soko i FK Šumadija. Za nastanak Fudbalskog kluba Šumadija u Kragujevcu odgovoran je Danilo Stojanović, budući osnivač dva najpoznatija kluba iz tog vremena – Beogradskog sportskog kluba (BSK) i FK Jugoslavije. Dok ova dva tima više ne postoje, naša dva najstarija kluba se još uvek takmiče.

U ovom tekstu smo se upoznali sa onima koji su stvorili sopstvenu istoriju, ali i osnovu za stvaranje novih klubova, pravila, organizacija… Da nije bilo njih, ovaj, mnogima omiljeni sport, danas ne bi bio ovakav kakvog ga poznajemo. Zato treba da ih sačuvamo od zaborava, kako bismo uvek mogli da se vratimo kroz vreme i saznamo kako je sve počelo.

Pročitajte i: ŽENE U SPORTU – RAVNOPRAVNE ILI NE?

Pripremila: Anastasija Mitrović

Izvori: oldest.org, britannica.com, danas.rs

Foto-izvor: olympic.org