Drim tim – hit ili promašaj?

, AKTUELNO, KULTURA

Nova TV serija pod nazivom ’’Drim tim’’, scenariste Miloša Radovića, a u produkciji Lazara Ristovskog, nedavno je ugledala svetlost dana. Nakon odgledane prve epizode, te potrage za dubinom unutar scenarija, na red je došao i komentar jednog sasvim običnog gledaoca. Pre svega treba reći da je do sada emitovana tek jedna epizoda, te je moguće da će se kvalitet serije podići tokom njenog nastavka. Ali, da vidimo neke od prvih utisaka.

Pročitajte i: Šest srpskih filmova i dve manjinske koprodukcije na 49. FEST-u

Deluje da je šesdesetosmogidišnji Lazar Ristovski prošao zenit svoje glumačke karijere. Kao producent dodelio je sebi glavnu ulogu, trenera i oca svih igrača Iliju. Ika je bivši propali fudbaler, uspeh u sportu pokušava da ostvari zajedno sa svojim sinovima koji čine kompletnu ekipu fudbalskog kluba Bulbuderac. Ristovski je glumac sa ubedljivo najvećim i najkvalitetnijim iskustvom među ostalim kolegama na setu, te se od njega i očekuje da podigne kvalitet i ’’iznese’’ teret protagoniste. Ostalim članovima svoje šire porodice (njih četiri) Ristovski je dodelio manje uloge koje sa sobom nose i mnogo manje odgovornosti za nizak nivo humora, humora koji se očekuje u serijama ovog tipa. Ovde možemo napraviti paralelu između trenera Ilije koji je tim sastavio od članova porodice i čoveka koji ovu ulogu tumači. Glumačkoj legendi kakav je Mima Karadžić zapala je uloga vođe huligana koji zajedno sa svojom grupom dolazi na stadion petoligaša i obračunava se sa navijačima protivničkog tima. Ostatak glumačke ekipe uglavnom služi da popuni kadar i svojim replikama pripremi teren za polu duhovite opaske našeg glavnog junaka. Kraj prve epizode obeležio je odlučujući penal važne utakmice koji izvodi, pogodite ko, Ika. Očigledno da tata-trener nema dovoljno poverenja u svoje pulene, baš kao što i sam Ristovski nema poverenja u mlađi deo glumačke ekipe kojom se okružio. Treba reći da je pogođenim penalom Ika postao heroj svog kluba, isto tako trebalo bi očekivati da se eventualni uspeh serije pripiše čoveku koji je alfa i omega ovog projekta.

U slučaju da serija doživi veliku gledanost, što me ne bi začudilo nakon iskustva sa serijom ’’selo gori a baba se češlja’’, dobar deo zasluga treba pripisati i scenaristi koji je kvalitet dijaloga sveo na nivo koji će odgovarati većini televizijske publike. Ko zna, možda RTS na ovaj način konačno preuzme pažnju onog dela publike koji već godinama vreme ispred tv-a provodi uživajući u bravurama rijaliti zvezda. Ako je tako nešto bio cilj ovog projekta onda treba reći da produkcijska ekipa ima čemu da se nada. Sa druge strane, ona malo sofisticiranija publika doživela je novo razočarenje. U jeku hiperprodukcije koja je zadesila domaću kinematografiju, deluje da je nikad teže odabrati seriju kojoj će se posvetiti pažnja. Pa i pored toga, ne treba očajavati, postoji brdo stranih serija koje su opravdale sredstva uložena u njihovu realizaciju, a platforme za gledanje su nikad jeftinije.

Za kraj jedna poruka onom manjinskom delu publike, ne gubite veru u domaću kinematografiju, kvalitetnog sadržaja ima, potrebno je samo strpljenje da se pronađe u moru neukusa i jeftine zabave.

Autor: Nenad Stanković

Foto izvor: filmtv