Nikola Jokić, dokaz da um caruje

Koja je vaša prva pomisao kada čujete da je neki sportski rekord oboren? Ko je krivac za činjenicu da čak i bake širom Srbije čule za pojam tripl-dabl?

Odgovor na ova dva pitanja nalazi se u prvom delu naslova. Objašnjenje drugog dela leži u načinu na koji junak naše današnje priče postiže sve ove rezultate. Nikola Jokić, čovek koji korača ka besmrtnosti.

Početak tog puta možemo tražiti na severu Srbije, tačnije u Somboru, gde je Nikola rođen. Košarkaški je ’’prohodao’’ u Vojvodini, gde je vrlo brzo nagovestio o kakvom se talentu radi. To nije prošlo nezapaženo, jedan od najuticajnijih menadžera Evrope, Miško Ražnatović, reagovao je munjevito i mladi Nikola se ubrzo našao u klubu koji će mu doneti potpunu košarkašku afirmaciju. Ono što je privuklo Ražnatovića nisu bile brojke koje su stajale pored Nikolinog imena, već način i lakoća kojom je igrao bucko iz Sombora. U tom trenutku niko nije bio ni svestan da će upravo ta lakoća igre postati svojevrsni ’’trademark’’ buduće NBA zvezde. Dresovi drečavih boja, kao i Jokićeve partije bile su kombinacija koja je kk Mega Leks lansirala u centar interesovanja većine zaljubljenika u košarku. Treba istaći fantastičnog Dejana Milojevića, trenera tima koji je svo svoje znanje stečeno godinama provedenih na parketu utkao u igru svog pulena. Nikola Jokić napredovao je ogromnom brzinom, sa 18 godina postao je deo seniorskog tima, u kojem  je dobrim igrama opravdavao svaki minut proveden na terenu. Filozofija trenera Milojevića podrazumeva činjenicu da mladi igrači moraju da igraju, ali i da greše, pa je tako bilo i sa Nikolom.

 Upravo njegov promašaj u finalu kupa Radivoja Koraća ostavio je ’’Megu’’ bez svog prvog velikog trofeja. Utakmice koje se igraju ’’na nož’’ svakako su bile nepoznate svakom mladom igraču. To finale je predstavljalo važnu lekciju koju je Jokić morao da savlada. Ispostavilo se da je Nikola odličan košarkaški đak. Lekcije je brzo usvajao i rezultat toga se video na terenu.

Pročitajte i: ŽENE U SPORTU – RAVNOPRAVNE ILI NE?

Usledila je i nagrada u vidu interesovanja, i konačno realizacije dogovora između njegovog menadžera i njegovog budućeg tima, Denver Nagetsa. Najvažniju noć u životu svakog mladog košarkaša Nikola je prespavao. NBA draft doneo mu je ugovor sa pomenutom NBA ekipom, koja ga je odabrala sa pozicije broj 41. Ispostavilo se da je to najbolji potez rukovodstva tima iz Denvera u novijoj istoriji. U najjačoj ligi na svetu debitovao je krajem oktobra 2015. godine, a samo par meseci kasnije zabeležio je i svoju najbolju poentersku partiju te sezone. Dabl-dabl koji je postigao te večeri nije bilo nešto što se očekivalo od, i dalje, fizički limitiranog igrača. Ipak, Jokić je vrlo brzo navikao javnost na takve brojke. I dok snaga ’’klade valja’’ Nikola postavlja rekorde. To je mogao biti naslov ovog, ali i mnogih drugih tekstova posvećenih njemu i njegovim igrama. Ovo ’’igrama’’ shvatite bukvalno, jer je upravo to ono što pomisli svako ko pogleda neku utakmicu Denvera. Asistencije u ragbi stilu, šutevi sa zemlje, kao i sve popunjenije statističke kolone, doprinele su sve većoj popularnosti koju je Nikola Jokić uživao. Američka javnost dodelila mu je i nadimak ’’Džoker’’, što je u potpunosti odgovaralo njegovom stilu igre.

Nikola je danas višestruki ’’all-star’’ igrač, predvodnik jednog od najboljih timova konferencije i neko od koga se očekuje da reprezentaciji Srbije donese novo zlato sa najvećih takmičenja.

I ovde ćemo stati. Moramo da ostavimo dovoljno prostora za ono što će ovaj momak tek uraditi. Pred Nikolom je još desetak godina velike karijere, njegovo je samo da nastavi da se ’’igra’’ košarke, a rekordi će kao i do sada dolaziti sami, jedan po jedan. Naše je pak da budemo zahvalni što živimo u eri Nikole Jokića, čoveka koji ispisuje nove stranice istorije igre pod obručima.

Autor: Nenad Stanković

Foto izvor: eurohoops