Istorija kriketa i njegova popularnost

, ZDRAVLJE I SPORT

Kriket je sportska igra, najsličnija bejzbolu. Utakmicu igra dva tima od po 11 igrača. Kriket je jedan od najrasprostranjenijih sportova na svetu. Najviše se igra u Engleskoj, Australiji, Indiji, ali i mnogim drugim zemljama – kako na južnoj, tako i na severnoj polulopti. 

Igrači kriketa su, u svojim zemljama, prave zvezde, a njihov uspeh smatra se i uspehom zemlje.

Opisuje se i kao miks bejzbola i šaha, pa ova igra postaje popularnija iz dana u dan. 

Vreme je da istražimo istoriju kriketa i njegovu popularnost, ali i da otkrijemo kako se on zapravo igra. 

Kako se igra kriket?

Na terenu je takozvani „Fielding Team” koji obuhvata u isto vreme 11 igrača i 2 protivnička udarača sa palicama – „Batting team”. Igrači sa palicama stoje jedan naspram drugog na središnjem delu igrališta, na čijim se krajevima nalaze tzv. viketi, odnosno golovi sačinjeni od 3 stative i 2 prečke.

Igrači filding tima su bacač, hvatač i ostalih 9 igrača koji stoje raspoređeni po polju.

Cilj udarača jeste da udari lopticu koju bacač ka njemu baca, i to tako da je niko od protivničkih igrača ne uhvati. Tada trči na suprotni kraj piča i menja mesto sa svojim saigračem. Jedna takva izmena mesta naziva se „trčanjeˮ i osnovna je jedinica poentiranja u kriketu. Automatski se četiri trčanja dodeljuju onom udaraču koji lopticu izbaci van granica terena, a šest trčanja ukoliko je udarac bio takav da je loptica direktno odletela van granica.

Cilj filding tima jeste da spreči postizanje poena udarača brzim i agilnim reakcijama na odbijenu lopticu, kao i izbacivanje udarača obaranjem njegovog viketa ili hvatanjem odbijene loptice u letu – tzv. „žive lopteˮ.

Svaki tim poseduje i svoj „ining”, a to je situacija kada taj tim ima priliku da igra udarača i za koje vreme postiže takozvana trčanja. Kada se završi ining jedne, počinje ining druge ekipe, koja nastoji da postigne više trčanja od njih. Utakmice kriketa mogu da se igraju i do pet dana, tako da gledaocima neće biti dosadno.

Istorija kriketa

Pravo poreklo kriketa nije poznato, ali znamo da datira iz perioda 16. veka. Ime kriket potiče iz anglosaksonske reči „cricc”, što znači pastirski štap. Smatra se da su prvi igrači bili engleski ovčari, koji su koristili svoje „krikade” kao slepe miševe, a kapiju koja čuva stado ovaca – kao metu za kuglače ili bacače.

Većina veruje da kriket zapravo vodi poreklo iz južnoistočne Engleske i da je zato u 18. veku postao nacionalni sport ove zemlje. Kasnije, u 19. i 20. veku, proširio se i stekao internacionalnu pažnju. Naravno, ovo su samo nagađanja, ali ostaje činjenica da je Engleska više nego poznata po ovom sportu. 

Ono što znamo jeste da se, od vremena Tjudora, kriket razvio toliko da ga u tadašnje vreme ne bismo prepoznali. Ova igra postala je i redovan deo školskog sporta.

Pravila igre oformio je Marylebone Cricket Club (MCC), 1797. godine. MCC je postao autoritet koji određuje sva pravila igre, pa je sedište ovog kluba, u Londonu, postao i dom ove igre.

Popularnost kriketa danas

Njegova popularnost se toliko rasprostranila da je otišla na drugi kontinent. U Americi, ovaj sport je postao jedan od najpopularnijih u 17. veku, kada je najviše bio obožavan u Filadelfiji, Njujorku i Bostonu. Posle građanskih ratova, među vojnicima je ovo postala omiljena igra. Posle svetskih ratova, interesovanje za ovaj sport zamenilo je interesovanje prema bejzbolu. Ipak, kriket je kasnije postao zaboravljen u ovom delu zemlje.

Danas je najpoznatiji sport širom Engleske, Indije i Australije. U čarima kriketa se svako treba oprobati i na taj način otkriti zašto je toliko popularan. I u Srbiji se mogu naći obožavaoci ovog sporta koji, sem što vole da ga gledaju, vole i da igraju. Oprobajte se i vi i javite nam vaše utiske!

Pripremila: Aleksandra Jelesijević

Izvor: https://www.icc-cricket.com/about/cricket/history-of-cricket/early-cricket