Pravilo 72 – kada će se udvostručiti investicija?

, BIZNIS I FINANSIJE

U finansijama postoji jedno zanimljivo pravilo koje vam omogućava da predviđate kada će se neka veličina, poput investicije, inflacije ili bilo čega drugog, ukoliko raste po konstantnoj stopi, udvostručiti. To pravilo se zove ,,Pravilo 72”.

Među prvim izvorima za ovo pravilo jeste „Summa de arithmeticaˮ, knjiga iz matematike izdata u Veneciji, 1494. godine. Pisac knjige je Luka Pakoli (eng. Luca Pacioli; 1445–1514). U knjizi je predstavio pravilo kroz diskusiju oko toga koliko je vremena potrebno da se duplira investicija, ali ne objašnjava niti izvodi pravilo, pa se pretpostavlja da je otkriveno i pre Lukinog pisanja.

Formula za izračunavanje je prosto 72/r, gde r predstavlja npr. stopu prinosa ili kamatnu stopu, po kojoj se naša investicija povećava, a broj koji dobijemo predstavlja broj perioda za koje će se investicija udvostručiti. Npr. ukoliko je godišnja kamatna stopa na našu investiciju deset procenata, onda kada podelimo sedamdeset i dva sa deset dobijamo da će se investicija udvostručiti za 7,2 godine.

Pročitajte i: Finansijska edukacija – Virtual money meetup

Ova formula se takođe može i obrnuti i njome se može izračunati stopa po kojoj neka veličina treba da raste da bi se tokom određenog vremenskog perioda udvostručila. Npr. ukoliko imamo period od 7,2 godine, onda 72 podelimo sa tim periodom i dobijemo da kamatna stopa po kojoj ova investicija treba da raste da bi se udvostručila, iznosi deset procenata. Formula se zaista može koristiti za različite obračune i omogućava nam da razumemo red veličina u ekonomskim temama.

Ukoliko bismo imali rast inflacije od dva procenta na godišnjem nivou, i ukoliko bi se taj rast održao konstantnim, što i proklamuju centralne banke u svetu jer se smatra da mala inflacija pogoduje privrednoj aktivnosti, ali ne treba preterano da raste da ne ugrozi finansijsku stabilnost ljudi – možemo izračunati za koliko godina će se udvostručiti cene. Sedamdeset i dva podelimo sa dva i dobijemo trideset i šest. To znači da će se za trideset i šest godina duplirati cene u posmatranoj privredi.

Ukoliko želimo da investiramo ili oročimo u banci iznos od deset hiljada dinara, i za to dobijemo kamatnu stopu od deset procenata, naš novac će se za 7,2 godine udvostručiti na dvadeset hiljada dinara. Ako imamo kamatnu stopu od dvanaest procenata, period udvostručavanja je šest godina; za petnaest procenata je 4,8 godina; za osamnaest procenata je četiri godine, a kako raste vrednost stope po kojoj osnovica raste, tako opada vremenski period potreban za njeno udvostručenje.

Ovo pravilo nije sasvim univerzalno, a donekle se to moglo i videti kroz primere koji su navođeni, jer nijedan nije obuhvatao jako velike stope rasta. Naime, ovo pravilo se primenjuje do stope od dvadeset procenata, jer nakon toga dolazi do većih odstupanja prilikom obračuna preko ove formule, pa su predviđanja manje precizna.

Takođe, rizik investicije, rizik štednje od inflacije ili bilo koje druge finansijske kategorije, treba uzimati u obzir prilikom ovakvih proračuna i ne uzdati se samo u ovo pravilo. Potrebno je pomno proučavati i ostale uslove na tržištu, uslove investiranja i štednje, i birati sigurne opcije za plasman našeg novca, odnosno banke u kojoj ćemo držati štednju.

Pripremio: Marko Jovanović

Izvori:

https://hrportfolio.hr/informativni-izracun-prinosa/pravilo-72

https://en.wikipedia.org/wiki/Rule_of_72

http://www.investicije.biz/pravilo_72.htm

Foto-izvor: Corporate finance institute