Sezona cvetanja japanske trešnje – praznik za Japance

, AKTUELNO, KULTURA

Sezona cvetanja trešnje je za Japance nešto više od prirodnog događaja koji se dešava svake godine širom Japana. To je svojevrsna prilika da se ljudi dive ovom pojavom koja ukrasi i ne tako lepe ulice Tokija i ostalih gradova. Upravo ovo vreme, kraj marta i početak aprila naziva se sezonom cvetanja trešnje. Naravno, period zavisi od mesta u Japanu: ako je u pitanju jug, tu trešnja najpre procveta, a ako je sever, tu procveta nešto kasnije. Ipak, u ovom događaju uživaju svi.

Hiljade drveća dobije nežnu belu ili ružičastu boju, u zavisnosti od vrste trešnje. Svaki deo glavnog grada Tokija bude prirodno ukrašen i neretko se mogu videti prolaznici kako se fotografišu i uživaju u pogledu na ovaj divni cvet. Možda baš zato što ova sezona ne traje dugo, samo nedelju dana ili dve najviše, ovaj događaj daje posebnu čar. Često porede cvetanje i opadanje trešnjinog cveta sa prolaznošću života. Odatle i toliko poštovanje koje Japanci imaju prema ovom drvetu.

Ovaj period Japanci drugačije nazivaju hanami ili praznik kada oni odlaze u neki najlepši park gde mogu da naprave piknik i da u društvu uživaju u pogledu na sakuru. Naravno, ove godine zbog korone vlada Japana dala je savet da se građani uzdrže od ove proslave. Ipak, to ih nije sprečilo da i dalje makar prošetaju kroz neko od najlepših mesta za ovu priliku, kojih samo u Tokiju ima na desetine.

Sve u Japanu je u znaku sakure ili trešnjinog cveta u ovo vreme. Mnoge prodavnice su prepune kolača u obliku trešnje ili sa ukusom trešnje, kao i raznih pića od sakure. Kao da se proslavlja dolazak proleća, te zato možete da osetite tu divnu atmosferu gde god da odete. Neki gradovi u Japanu imaju i festivale u ovu čast.

Jedan od najčudnijih napitaka se pije upravo u ovo vreme, a to je čaj od usoljenog trešnjinog cveta. Kako bi se sačuvala svežina i izgled cveta, on se dobro usoli i čuva u kesama. Kada ga pripremate, prvo stavite par cvetova u šolju, zatim prelijete vrućom vodom i možete da posmatrate kako se cvetovi polako otvaraju, kao da cvetaju pred vama. Ukus je slan i veoma neobičan.

Neka od najpoznatijih mesta u Tokiju za uživanje u pogledu na ružičaste cvetove su Šinđuku Gjoen, Ueno park, Sumida park, Jojogi park, Inokašira, Aojama, Takao planina.

Slike koje možete videti nastale su u mestu Meguro u samom centru Tokija. Ovo je možda i najlepši period kada možete posetiti Japan.

Autor: Miljana Nikolić

Foto-izvor: Miljana Nikolić