Tajne starog Holivuda – Elizabet Šort

, KULTURA

Stari Holivud bio je pun drame, a ništa manje se ne razlikuje od modernog Holivuda. Život holivudskih glumaca izgleda glamurozno, ali spletke koje filmski glumci priređuju jedni drugima predstavljaju zapravo njihov realan život.

U nastavku teksta pričaćemo o tajnama starog Holivuda.

Prva tajna starog Holivuda jeste ubistvo Crne Dalije, odnosno devojke po imenu  Elizabet Šort. Njeno ubistvo dogodilo se u noći 14. januara ili u ranijim jutarnjim časovima 15. januara 1947. godine u Los Anđelesu. Prilikom jutarnje šetnje Beti Bersinger u travnjaku ispred jedne kuće ugledala je telo. U samom startu je pomislila da je reč o lutki, ali nakon posmatranja shvatila je da nije u pitanju lutka, već telo jedne 22-godišnje Elizabet Šort. Njeno ubistvo u svetu poznato je kao „Crna Dalija”.

Elizabetino telo je bilo isečeno u struku napola, a sam rez je izveden sa ogromnom preciznošću, jer nijedan unutrašnji organ nije zakačen, a u telu se nije nalazila ni kap krvi. Njeno lice je bilo rasečeno od ugla usana do ušiju, čime su njene ubice stvorile efekat koji je poznat kao „Glazgov osmeh”

Medicinski inspektori su nakon poziva Beti Bersinger odradili uviđaj i utvrdili da je Elizabet bila mrtva oko desetak sati nakon otkrića.  

Telo je bilo postavljeno tako kao da pozira sa rukama iznad glave, laktovima savijenim pod pravim uglovima i raširenim nogama. 

U neposrednoj blizini njenog tela pronađen je otisak pete na zemlji pored tragova guma, i kesica koja je sadržala razvodnjenu krv.

Obdukcijom njenog tela utvrđeno je da je bila visoka 165 cm, da je bila teška 52 kilograma, da je imala svetloplave oči, smeđu kosu i trule zube. 

Nakon indetifikacije novinari časopisa LA Examiner pozvali su njenu majku i saopštili joj da je njena ćerka pobedila na izboru za mis. Nakon što su izvukli nešto više informacija, saopštili su joj da je njena ćerka brutalno ubijena. 

Pročitaj i: Ko je zaista bila Koštana Bore Stankovića?

Nakon toga Elizabetinoj majci je plaćen put do Los Anđelesa pod izgovorom „kako bi pomogla policiji u istrazi”, ali nakon dolaska sklonili su je od policije da bi imali eksluzivne informacije

Svega nekoliko dana nakon brutalnog ubistva Elizabet Šort, novinarima iste redakcije (časopisa LA Examiner) javio se čovek koji je tvrdio da ju je ubio i obećao da će im poslati paket sa njenim stvarima. 

To se i dogodilo, a u paketu su bili svi lični dokumenti nesrećne devojke, fotografije, ali i adresar sa imenom Marka Hansena. Elizabet je kod njega bila smeštena, pa je odmah dobio status osumnjičenog.

U najužem krug osumnjičenika policija je uvrstila čak 22 čoveka. Sedmorica njih bili su lekari, s obzirom na to što je utvrđeno da je njeno telo raspolovio neko ko je jako dobro znao šta radi.

Jedan od osumnjičenih lekara bio je i Džordž Hodel koji je preminuo 1991. godine. Pitanje njegove krivice otvorio je njegov sin Stiv, čiji je pas u  blizini kuće nanjušio miris tela, a analiza tla pokazala je tragove ljudskog tela. Naime, ovo ne dokazuje da je je Džordž ubio Elizabet, ali isto tako dokazuje da mu ubistva nisu strana.

Priredio: Lazar Smilić

Izvor: Eleazarinbelgrade.wordpress.com

Foto-izvor: rollingstone.com