Zašto je važno baviti se sportom?

, ZDRAVLJE I SPORT

Sport predstavlja jednu od najboljih i najplemenitijih aktivnosti na svetu. Još od malena roditelji nas često upisuju na različite sportove, kako bismo bili fizički aktivni, zdravi, kako bismo se razvili kao ličnosti, osamostalili… Spisak je dugačak. Sport je veoma važan u procesu fizičkog, ali i intelektualnog razvoja.

Kada sam otišla na prvi trening odbojke nisam imala pojma da će mi to biti jedna nova škola i jedno prelepo iskustvo koje se pamti ceo život. Odbojka me je naučila koliko je važan timski rad i koliko je važno biti okružen ljudima kojima veruješ, kako na terenu, tako i u životu. Uz sport sam odrasla i osamostalila se, naučila sam da poštujem tuđe, ali i svoje obaveze, da ih izvršavam na vreme i čvrsto verujem da je sport doprineo mojim dobrim ocenama u školi i uspesima postignutim na drugim poljima.

Sport me je učinio bogatijom za mnogo novih prijatelja koje sam stekla na treninzima, utakmicama, različitim odbojkaškim kampovima. I danas se rado sećam tih druženja, putovanja, naših dogodovština pred najvažnije mečeve.

Sport povećava samopouzdanje i daje nam prostor da učimo na sopstvenim greškama, da uložimo još više truda kako bismo te greške ispravili, a zatim te iste principe koji se poštuju na treningu da primenimo uopšte u životu.

Odbojka je doprinela mom pravilnom izrastanju i dobrom držanju tela, a zdravo telo rađa i zdrav duh.

Pročitajte i: Fitnes influenseri i „praviˮ fitnes treneri – koja je razlika?

Suština sporta nije u nadmetanju, u osvajanju medalja, pehara, već je suština u povezivanju sa drugim ljudima, u učenju osnovnih životnih principa i vrednosti i očvršćavanju ličnosti. Postizanje uspeha dolazi kao rezultat svega toga.

Odbojka me je pripremila za veće životne izazove i pomogla mi da primenim neke od taktika sa odbojkaškog terena na brojne situacije.

Sport je zapravo život: okruženi smo ljudima u koje verujemo i sa kojima se zajedno borimo za uspeh, zajedno treniramo, rastemo i razvijamo se, poštujemo trenere koji su iznad nas, zajedno slavimo uspehe, ali se i zajedno rasplačemo za neuspehe, susrećemo se i sa usponima i sa padovima. Upravo to je ono što čini jednu ekipu u sportu kompletnom. Najvažnija lekcija koju me je odbojka naučila jeste da se svaki uspeh gradi radom na sebi.

Kako bi deca izrasla u zdrave, poštene i moralno svesne osobe, pravi put do formiranja kompletne ličnosti upravo jeste bavljenje sportom.

Pripremila: Jelena Dobrić

Izvor: https://novakdjokovicfoundation.org/

Foto-izvor: https://wearecardinals.com/