Ljubav inspirisana dramom „Sve, baš sveˮ

, AKTUELNO

Ova drama youngadult literature čiji je pisac Nikola Jun (Nicolo Yoon) nikoga nije ostavila ravnodušnim! Sigurno ste čuli za devojčicu po imenu Medelin (Maddy), koja boluje od teškog oblika imunodeficijencije, „SCID-aˮ. 

O čemu se radi? To znači da ona ne sme doći u dodir sa vodom, zrakom, osim sa ljudima koji su dekontaminirani. Medelinina kuća je napravljena tako da je zaštiti od svakog spoljnog uticaja i u kući živi devojčica, njena majka i negovateljica Karla. 

Otac i brat su poginuli kada je ona imala svega 6 meseci. Od velike svote novca od osiguranja, njena majka obezbedila joj je najnovije uređaje za filtiranje zraka i vode. Njeno školovanje se odvija putem Skajpa; obožava književnost, a ne ide joj matematika. Luda je za knjigama, a omiljena knjiga joj je ,,Mali princ” od Antoana Sent Egziperija. 

Kada je Medelin napunila 18 godina, u njen komšiluk useljava se nova porodica i osoba u koju će se u jednom trenutku Medelin zaljubiti. U tim trenucima ona prati njihovo useljavanje kroz prozor. 

Pročitaj i: Na Paliću 100 evropskih filmova

Sa novim komšijama useljava se i dečko po imenu Oli i počinje njihovo gledanje kroz prozor. On postaje njen centar sveta i ona želi napolje iako je to nemoguće zbog njenog zdravstvenog stanja. 

Njena negovateljica Karla primećuje da se ona zaljubljuje i njih dve postaju saveznice u čuvanju tajni za koje ne sme saznati njena majka. Dozvoljava Oliju da se vidi sa Medelin i tako čini najveću grešku, ili možda pravu stvar – to ostaje na vama da procenite. 

Knjiga nam na pravi način pokazuje priču o tajnama, ljubavi između Medelin i Olija, kao i otkriću njene specifične i retke bolesti. Spisateljica nam na veoma specifičan i zanimljiv način opisuje život i Medelinin svet, što nas u svakom trenutku podseća da tokom svog života treba da cenimo i poštujemo male stvari.

Nikola Jun rođena je 1972. godine. Odrastala je  na Jamajci i u Sjedinjenim Američkim Državama. Njena drama „Sve, baš sve” sa kojom smo se danas upoznali, doživela je ogromnu popularnost kod tinejdžera. Knjiga je perfektno ilustrovana, a za to je zaslužan Nikolin suprug, David Jun. Iz cele ove priče mogli smo zaključiti da se radi o veoma kreativnom bračnom paru, od kojih u budućnosti možemo svašta očekivati. 

Za one koji možda nisu ljubitelji knjiga već filmova, osmišljeno je rešenje, pa tako na internetu imate priliku odgledati ovu dramu youngadult literature.

Nadam se da sam vam zagolicao maštu, da ćete uzeti svoj primerak ove sjajne knjige i da ćete poželeti stalno da je čitate, kao što je to u mom slučaju. 

Pripremio: Lazar Smilić/Eleazar in Belgrade

Izvor: Eleazarinbelgrade.wordpress.com

Foto-izvor: https://portagenorthernlight.com