U utorak, gorela je ljudskost!

, KULTURA

Požar koji je 27. oktobra izbio na Dorćolu, u stanu Ulice Visokog Stevana vratio je veru u ljudskost. Naime, u požaru su evakuisane tri osobe, a o spašavanju još jedne, petnaestogodišnje devojčice, pričaće se još. Devojčica je bila sprečena da se evakuiše i ostala je zaglavljena na terasi, a u pomoć su, rizikujući svoje živote, pritekli majstori sa gradilišta.

Foto izvor: glas-javnosti.rs

Lazar Ereš (30), Niko David (30), Pavle Gavura (36), Nenad Janković (19) i Nemanja Držajić (20) su junaci gorućeg utorka.

Priča je počela kada je devojka zvala u pomoć, a momci su pozvali Hitnu i vatrogasce. Zatim su se upitili ka njoj i pružili pomoć sa sprata niže komšijske terase. Kako? Pomoću kanapa koji su imali na radnom mestu. Ne tako jednostavno, već se jedan od njih, Pavle Gavura, popeo na gelender. Ubrzo su pomogli devojčici, a tada su stigli i vatrogasci. Nemanja Držajić, koji je i objasnio sve ovo, za Glas javnosti, rekao je i da devojka jeste bila u svesnom stanju, ali da joj je dim „izlazio iz usta“ i da tako nešto nije doživeo.  

„Mene je komšinica pozvala i rekla mi je da gori u zgradi, ja nisam čula, završavala sam ručak, sišla sam brzo sa decom, dvoje starije dece je došlo iz škole, mlađi je još uvek bio u školi, sišli smo dole i videli smo da devojčica stoji gore i da vrišti, strašno je bilo“, kaže očevidac Ivana Atanacković.

Nije bilo nastradalih, a spasena devojica je prevezena u bolnicu, zbog zadobijenih povreda, kako nezvanično saznaje N1. Uzrok požara nije poznat, ali razlog da se danas svi zamislimo jeste. Kada ste poslednji put videli dobro delo? Kada ste poslednji put pomogli?

Video izvor: novosti.rs

Ovo nije baš tako srećno vreme, a na pitanje zašto svako će odgovoriti drugačije. Međutim, uprkos nepravdi, lošim slikama ljudske evolucije unazad i dodatnog civilizacijskog nazadovanja, čini se kao da je ova sreća u nesreći postala razlog da poverujemo u preokret. Stoga, posmatrajte ljude oko sebe, posmatrajte sebe i uočavajte. Prepoznajte koji nam to momenat fali, a započnite sa ovim, koji je obeležio požar 27. oktobra. Ukoliko ne nalazite reč – ljudskost, zapamtite!

Pročitajte i: Slikanje pod vodom? Moguće je!

Priredila: Jelena Luković

Izvori: rs.n1info.com, noizz.rs

Foto izvor: nova.rs