Proverite da li ste „Ružni, prljavi, zli“ u Beogradskom dramskom

, KULTURA

Izvođenja:

Subota 14. 11.

Nedelja 15. 11.

Smeh je zagarantovan!

Igraju:

Ozren Grabarić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Iva Ilinčić, Ivan Zablaćanski, Milan Zarić, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Nina Janković/Dunja Stojanović, Aleksandar Vučković, Jovo Maksić, Vanja Nenadić, Slađana Vlajović, Milena Jančurić, Marko Gvero.

Rediteljka Lenka Udovički, u Beograd se, posle dvadeset jednu godinu vratila da nam prikaže „Ružne, prljave i zle“. Naziv njenog pozorišnog komada, metafora je za duhovno siromaštvo o kojem je, prvi put na taj način, razmišljao italijanski reditelj Etore Skola. Njegov istoimeni film iz 1976. inspirisao je Lenku da uz pomoć dramaturga Slobodana Obradovića pretoči filmski jezik u pozorišni.

Ozren Grabarić koji igra glavnu ulogu, Daćinta.
Foto izvor: Youthnow
Rediteljka Lenka Udovički na konferenciji povodom prvobitno zakazane premijere.
Foto izvor: Youthnow

Iako je premijera bila zakazana još za mart, situacija koja nas je zadesila pomerila ju je za 8. oktobar, kada smo imali priliku da proverimo rezultate Lenke i njenog pozorišnog ansambla.

    „U predstavi ima puno pokreta i koreografije i priznajem da su mi zahtevi zbog toga bili visoki, tražila se preciznost i disciplina. Ceo proces je bio uzbudljiv, imala sam fantastičnu podršku autorskog tima i glumačke ekipe, svi su uložili sebe. Napravili smo nešto drugačije. Novo delo koje se referira na taj film ali je jedno nezavisno delo.“

Ova crna komedija prikazala je jednu ozbiljnu temu koja, čini se, danas nije ni u kakvoj blažoj formi nego što je to bila pre 50 godina kada je na to upozoravao E. Skola. Borba nižih slojeva sa siromaštvom nije jedini problem koji postoji i danas. Duhovno siromaštvo je sveprisutno i isplivalo je na samu površinu. Problem nastaje kada društvo prihvati i usvoji poremećene vrednosti kao jedan normalan vid funkcionisanja, kao što to čine predstavnici u ovom delu. To je suština koja se provlači kroz celu ovu zamisao.

Porodica sastavljena od četiri generacije, živi zajedno na rubu egzistencije izdržavajući se krađama i prostitucijom. Nemoral i odsustvo empatije i poštovanja jednih prema drugima, dovešće ih do raskola. Glava porodice, otac Daćinto koji razmišlja samo o novcu koji je dobio od osiguranja a na svoju decu gleda samo kao na trošak, prikazaće aktuelan problem današnjice – egoizam i pohlepu.Prema ostalim članovima porodice odnosi se sa sebičlukom i psihičkim zlostavljanjem. Roditelji koji ni sami nemaju osnovno vaspitanje, zapustili su svoju decu koja, u takvim uslovima, neminovno postaju „Ružni, prljavi i zli“.Očeva sebična figura za njih je samo teret, a zajednički poriv im je da se dokopaju njegovog novca samo za sebe. Do kojih nerazumnih granica to može da ode vidimo u odnosu najstarijeg člana porodice – stare babe, Daćintove majke koja se neće buniti da se reši svog sina zajedno sa ostalim članovima, a na koji način, saznaćete u predstavi. Porodične anomalije eskaliraju dovođenjem ­’dame lakog morala’ kao druge Daćintove izabranice, u njihovu kuću.

Ekipa predstave za vreme ovacija publike.
Foto izvor: Youthnow

Njihov rečnik i međusobna komunikacija obiluje najrazličitijim psovkama između kojih ćete se glasno smejati a zatim upoređivati njihovu tragikomičnu sudbinu sa društvom kojeg smo i sami deo. Da li smo sebi spremni da priznamo da su likovi iz predstave naša lična ogledala? Lenka na to kaže:

„Kako ko. Mislim da čovek uvek zna gde je i šta radi. I kada radi ono što ne treba i kada to neće da prizna uvek je svestan, ali laže samog sebe da to nije tako. Kada je ko spreman da sebe prestane da laže, koji ga motivi vuku na to, individualna je stvar.“

Kroz skandalozno prikazane situacije koje su, nažalost, danas izvor svake zabave, ova predstava je obavezna za pogledati pred kraj ove godine. Bacite žutu štampu i skandal pronađite u ovoj groteski jer, u ovom obliku – biće vam jedino od koristi. Garantujemo da ćete predstavu poželeti da pogledate i više puta.

Pročitajte i: Kratka istorija pozorišta – Boljšoj teatar

Autor: Jelena Noveski

Foto izvor: bdp.rs