„Emili u Parizu“ – glamur i predrasude na američki način

, KULTURA

Već nekoliko dana na vrhu gledanosti srpskog ogranka striming servisa Netfliks je sitkom-komedija „Emili u Parizu“ reditelja Darena Stara u produkciji MTV studija, u čijoj se glavnoj ulozi našla američka glumica Lili Kolins. Ako ste voleli čuveni „Seks i grad“, sigurno je da će vam se dopasti i ova serija. Na neki način.

Foto izvor: vulture.com

Kroz deset epizoda prve sezone pratimo glavnu junakinju Emili Kuper, koja igrom slučaja odlazi u Pariz na privremeni rad u pariskoj marketinškoj agenciji, kako bi pružila američku perspektivu u tom polju Evropljanima, tačnije Francuzima. Kada se ona nađe u gradu gde ne poznaje jezik i kulturu i bude posmatrana od strane svojih kolega kao totalni autsajder (što u suštini i jeste), njene „zavrzlame“ tek počinju. Uprkos odličnim kritikama i komentarima publike serija „Emili u Parizu“ možda i nije tako savršena kako se predstavlja u medijima, a otkrićemo i zašto.

Foto izvor: independent.co.uk

Stereotipi prema drugim nacijama

Kao što je već spomenuto, radnja sitkoma se dešava u gradu ljubavi i romantike, Parizu. Ali Pariz, njegovi stanovnici, generalno zapadni Evropljani su diskutabilno prezentovani, u najmanju ruku. Žene su predstavljene kao hladne i proračunate, a muškarci promiskuitetni, vođeni logikom da se sve može kupiti novcem. Dakle, ni R od romantike. Čak i kolege koje rade u istoj firmi gde i Emili u početku nisu prijateljski nastrojeni prema njoj, toliko da u čitavoj kancelariji baš niko ne želi da ode sa njom na ručak. Kada pogledate sve pomenute scene lako se može doneti zaključak da su skoro svi Francuzi okrutni i neprijatni, posebno prema strancima. Ali da li je zaista tako? Naravno da nije. Istina, možda su pojedini stanovnici zapadne Evrope malo „hladniji“ u odnosu na druge, ali gruba percepcija generalizovanja se u ovakvom televizijskom formatu graniči sa preterivanjem. Pored pomenutog, provlači se još jedan stereotip, ovoga puta vezan za osobe azijskog porekla. Mindi Čen, dadilja i Emilina najbolja drugarica, koju u seriji tumači brodvejska zvezda Ešli Park, ubrzo je postala jedna od omiljenih sporednih likova u seriji, ali je ne zaobilaze predrasude. Mindi je rođena u Šangaju u bogatoj porodici, gde joj je sudbina već predodređena udajom, samim tim i nasleđivanjem očeve imperije. Na trenutke Mindina priča podseća na čuvenu Mulan, jer tobože, žene u Aziji moraju dobro da se udaju kako bi porodici osvetlele obraz. Klasičan kliše. Koliko god da je sve ovo „slatko upakovano“ kako bi se privukle mlađe generacije i doživele svoju verziju „Seksa i grada“ i „Tračare“  neke stvari su nedopustive. Ali, hej, to je ipak Netfliks, zar ne?

Foto izvor: vulture.com

Fashion yes, yes

Ako izuzmemo očigledan problem koji smo prethodno naveli, moramo da pohvalimo vizuelne efekte koji su apsolutno fascinantni, te kadrovi Pariza izgledaju kao iz bajke. Naravno, tu je ono najvažnije – moda. Odevne kombinacije koje akteri ove serije nose, pre svega ženski deo glumačke ekipe su savršene. Patriša Fild, koja je i sama bila zadužena za stilizovanje glumica u seriji „Seks i grad“ je ovim putem nadmašila samu sebe. Beretke u kombinaciji sa haljinama i suknjama različitih boja, drečavi Chanel kaputi, klasičan „girl next door“ stil praćen džemperima i farmerkama, i mala elegantna crna haljina su u apsolutnom fokusu kada je u pitanju Emilin način oblačenja. A to je svakako nešto sa čim svaka mlada žena može da se oduševi, pogotovo one koje su „parižanke“ u duši. Patriša je za magazin InStyle izjavila: 

„Moja želja je da usrećim glumice sa kojima radim. Želim da one budu predstavljene kao originalne, ne nužno trendi. Moj cilj je da ti autfiti ne izgledaju kao nešto što nikad nije pre viđeno, već da budu interesantni i drže neku vrstu pažnje. Jer to je ono što je kod garderobe zaista najvažnije.“

Foto izvor: wwd.com

Moda je ono što svakako izdvaja ovu seriju u pozitivnom smislu, tako da će njeni pravi ljubitelji uživati u svakoj odevnoj kombinaciji.

Foto izvor: vulture.com

Ako bismo ocenjivali „Emili u Parizu“, serija bi sigurno zaslužila jaku trojku. Iako puna nepravilnosti, ovo je lagana serija za hladne jesenje dane, bez teatralnih tenzija i neočekivanih obrta, i može se odgledati u cugu. Nadamo se da će najavljeni nastavak biti mnogo bolji i uspešniji.


Pročitajte i: Ovo je serija koju morate da pogledate!


Autor: Aleksandra Petković
Izvor naslovne fotografije: nytimes.com