Spremite se, stiže nam Luca!

, IT

Čini se da se u 21. veku više nego ikad vodi bitka za jačanje ekološke svesti kod naroda. Kod nekih je ta svest na višem, kod nekih pak, na nižem nivou. Međutim, važno je da se nešto u vezi sa tim događa i da se konstantno radi na zaštiti i unapređenju životne sredine.

Primer dobre prakse su studenti Tehnološkog univerziteta u holandskom gradu Ajndhovenu, koji su odlučili da naprave automobil sa ciljem pokazivanja da i otpad može biti vredan materijal. Naime, sigurni smo da niko od nas nije svestan činjenice da kolektivno na godišnjem nivou proizvodimo 2,1 milijardu tonu otpada. Ovaj podatak zaista zastrašuje i to je jedan od razloga zbog kog je pomenuta grupa studenata počela da demonstrira da je moguće taj otpad ponovo utrošiti na druge stvari. Pitamo se šta su oni učinili sa tim otpadom, i verovali ili ne, finalni rezultat njihovog rada je električni automobil sportskog izgleda pod imenom Luca. Luca je u potpunosti kreirana od recikliranog otpada.

Takozvani „otpadni automobil“ Luca, napravljen je od lana i reciklirane plastike, a većina te plastike je „upecana“ u okeanu. Unutrašnjost automobila, kao i prozori i završna obrada, napravljeni su od recikliranih materijala, uključujući plastične flaše i kućni otpad. Karoserija automobila napravljena je od recikliranog ABS-a, a to je tvrda plastika koja je svoju primenu našla u mnogim kuhinjskim proizvodima i potrošačkim igračkama. Kombinacija kokosove i konjske dlake poslužili su kao jastuci za sedišta, dok je šasija automobila napravljena od okeanske plastike.

Ove nedelje je automobil zvanično predstavljen od strane holandskog lekara i astronauta André Kuipersa. Luca koristi dva elektromotora u zadnjim točkovima i može dostići maksimalnu brzinu od 90km/h. Luca teži 360kg bez baterija što je manje od polovine težine uporedivih vozila.

Matthijs van Wijk, jedan od članova tima, objasnio je da ovim automobilom žele da pokažu da je otpad vredan materijal, čak i u ovako složenim primenama.

Ovi studenti su dokaz da nije teško biti odgovoran i voditi brigu o zaštiti ekološkog sistema. Trebalo bi svi da se ugledamo na njih i najmanje što možemo učiniti jeste reciklaža otpadnog materijala. Ne oduzima mnogo vremena, a znači nemerljivo!

Pročitajte i: Da li su roboti naša budućnost?

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: interestingengineering.com

Foto: interestingengineering.com