Završen jubilarni 10. FEDIS – Apsolutni trijumf “Senki nad Balkanom”

, KULTURA

Svečanom dodelom nagrada Zlatna antena nedavno je, u Domu omladine, završen jubilarni, 10. međunarodni Festival drama i serija FEDIS. I ove godine su se, uz poštovanje mera za sprečavanje širenja virusa korona, pojavila neka od najznačajnijih imena domaće TV produkcije, a priznanja su dodeljena u 16 kategorija.

Foto izvor: tvexposed.net

Nagrada Zlatna antena za najbolju TV seriju u sezoni 2019/20 pripala je ostvarenju “Senke nad Balkanom 2″, a najgledanija serija je bila “Južni vetar“. Priznanje Zlatna antena “Ljubiša Samardžić” za najbolju glavnu mušku ulogu osvojio je Dragan Bjelogrlić (“Tajkun“), a Zlatna antena “Milena Dravić” za najbolju glavnu žensku ulogu otišla je u ruke Nade Šargin (“Kalup“).

“Nagradu posvećujem ženama koje sumnjaju, misle, osećaju, misle ili znaju da im se nešto slično, kao mojoj junakinji, desilo. Zato je bitno da društvene teme radimo i u serijskom programu.” – kazala je Nada Šargin

Foto izvor: direktno.rs

Nagradu za najbolju mušku epizodnu rolu osvojio je glumac Ivan Đorđevića u seriji “Tajkun“, a najbolju žensku Vesna Trivalić u drugoj sezoni “Senki nad Balkanom“. 

Foto izvor: za Youth Now magazin, Lidija Antonović

“Draginja je izmišljeni lik, ali je posveta svim ženama koje su se borile i učestvovale u Prvom svetskom ratu, a kojima zemlja nije vratila ono što su zaslužile. Trudili smo se da kroz Draginju prikažemo koliko su bile hrabre, neustrašive i u kakvoj muci su živele. Za ovu ulogu oslonila sam se na mog tatu, koji je bio častan vojnik, oficir, divan i dobar čovek.” – istakla je Vesna. 

Foto izvor: za Youth Now magazin, Lidija Antonović

Glumačko otkrovenje godine je Filip Đurić iz serije “Grupa“, čijih sedmoro autora je dobilo Zlatnu antenu za najbolji scenario, dok je montažer istog ostvarenja Aref Zaabi dobio priznanje za najbolju montažu. Najbolji reditelj je Goran Marković (“Delirijum tremens“).

Foto izvor: za Youth Now magazin, Lidija Antonović

“Veoma mi je drago što sam dobio prvu televizijsku nagradu, iako imam pune ormane priznanja. Mnogo bih voleo da režiram malo dužu seriju, od desetak epizoda, i već imam neke planove.” – najavljuje Marković

Najbolji direktor fotografije je Radovan Popović (“Tajkun“), kostimograf Suzana Gligorijević (“Delirijum tremens“), a kompozitor Robert Pešut Manjifiko (“Senke nad Balkanom 2“). Najpopularnija TV serija iz regiona prikazana u Srbiji je “Drugo ime ljubavi“, a nagrada Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji dodeljena je glumici Svetlani Ceci Bojković.

Foto izvor: za Youth Now magazin, Lidija Antonović

Najbolji glumački par

Od ove godine Kompanija “Novosti“, ujedno i medijski sponzor, sa Festivalom drama i serija, vratila je lepu tradiciju. Posle sedam godina pauze ponovo se dodeljuje nagrada za najpopularniji glumački par. Glasanje je, uz veliko interesovanje čitalaca “Novosti” i ljubitelja TV serija, trajalo skoro mesec dana. Za nagradu Zlatna antena za najpopularniji glumački par kandidovano je jedanaest parova iz TV serija premijerno prikazanih prethodne sezone. Za pobednike je glasalo 43.336 posetilaca sajta “Novosti”, a ubedljivu pobedu, sa više od 32.000 glasova publike, dobili su junaci serije “Igra sudbine“, a glumački par su Olja Lević i Luka Raco.

Foto izvor: za Youth Now magazin, Lidija Antonović

Laureat Luka Raco istakao je da mu je izuzetna čast što je učesnik festivala:

“Naći se ovde i dobiti ovu nagradu je veliko zadovoljstvo. Hvala svima koji su glasali. Nadamo se da ćemo opravdati pobedu.”

Dobitnica Olja Lević se nadovezala na reči kolege i naglasila da joj je velika čast što nastavljaju tradiciju dugu četiri i po decenije:

“Zahvalila bih se FEDIS festivalu, i “Večernjim novostima”, a pre svega publici koja je glasala za nas i koja sa nestrpljenjem iščekuje svaku narednu epizodu.”

Gledaoci će voljeni par, odnosno njihove likove Aleksu i Milu, moći da prate do kraja juna iduće godine do kad je planirano da se emituje telenovela “Igra sudbine”.


Foto izvor: za Youth Now magazin, Lidija Antonović


Pročitajte i: Televizijski bum – Serije su danas u trendu


Pripremila: Aleksandra Petković
Izvor: novosti.rs
Naslovna fotografija: za Youth Now magazin, Lidija Antonović