Da li su roboti naša budućnost?

, IT

Svi smo svesni koliko tehnologija uzima maha i koliko je u prethodnim godinama veštačka inteligencija uznapredovala. Konstantno se pitamo hoće li doći vreme kada će roboti zameniti čoveka u nekim sasvim običnim, svakodnevnim aktivnostima i hoće li stvari otići tako daleko da će doći do izumiranja određenih zanata. Naime, u okviru japanske korporacije i proizvođača automobila Toyota, istraživači eksperimentišu sa prototipovima koji se spuštaju sa plafona kako bi se uz pomoć mašinskog učenja brinuli o kućnim poslovima.

Roboti za čišćenje žive u lažnom domu smeštenom u Tojotinom istraživačkom institutu koji se nalazi u Kaliforniji. Istraživači su usmereni na testiranje niza tehnologija robota dizajniranih da se ideja o kućnom robotu konačno sprovede u delo. Nakon dugo razmišljanja, shvatili su da bi najbolje bilo robota smestiti, ni manje ni više, nego na plafon.

U drugoj Tojotinoj laboratoriji, koja se nalazi u Masačusetsu, roboti vežbaju podizanje šolja i tanjira i punjenje mašine za pranje posuđa. Kako bi to mogli obavljati, a da nešto ne oštete, roboti se oslanjaju na algoritme veštačke inteligencije koji ih uče kako pravilno hvatati predmete.

Gill Pratt, izvršni direktor instituta, rekao je za automobile da su roboti koji deluju napolju na putevima. „Svrha automobila je pojačati osobu, a mi o robotima razmišljamo na isti način – kao pojačala ljudske aktivnosti“ dodao je Pratt.

Veruje se da će, posebno u Japanu, roboti biti od pomoći prilikom zbrinjavanja starijeg stanovništva u narednim decenijama. Osim što će održavati domove, takođe mogu pomoći ljudima kojima je neophodna fizička pomoć, a mogu im i praviti društvo.

Očekuje se da će napredak veštačke inteligencije ubrzati i napredak robotike. Industrija robotike već vredi stotine milijardi dolara, a u godinama koje dolaze vredeće još više. Velike kompanije, poput Google-a i Amazona, takođe ulažu u istraživanja koja spajaju veštačku inteligenciju i robotiku.

Još uvek se ne može znati koliko će roboti biti dobrodošli u domove. Za nas je još uvek nepojmljivo da jedna mašina u potpunosti može zameniti čoveka. Kako je najavljeno, u blizini planine Fudži u Japanu, biće izgrađen simuliran grad kako bi se testirala robotika i ostale tehnologije.

Videćemo kakav će biti ishod, a do tad imamo vremena da se prilagodimo na sve novitete koje nam tehnologija donosi.

Pročitajte i: Da li roboti i veštačka inteligencija stvarno mogu da zamene ljude?

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: wired.com

Foto: wired.com