Kultna knjiga Franka Herberta dobija još jednu ekranizaciju

, KULTURA

Knjiga „Dina“, koja je napisana u 20. veku, zapravo predstavlja budućnosti nafte, kapitalizma i eksploatacije Zemlje. 36 godina nakon filmske adaptacije reditelja Dejvida Linča, koju mnogi kritičari i publika nazivaju neuspelom, stiže nova verzija ovog naučno-fantastičnog spektakla čija je premijera zakazana za 18. decembar, mada se uveliko razmišlja o novom pomeranju datuma, zbog situacije nastale pandemijom koronavirusa.

Magazin Veniti fer objavio je ekskluzivne prve fotografije sa snimanja prvog dela naučno-fantastičnog spektakla Dina, na kojima se mogu videti glumci Timoti Šalame, Rebeka Ferguson, Džoš Brolin i Oskar Ajzak, itd.

Foto izvor: imdb.com

Knjiga i film prate priču Pola Atrejdesa, čija plemićka porodica prihvata vlasništvo nad planetom Arakis. U pitanju je pustinjska planeta koja je jedini izvor najznačajnije supstance u univerzumu – začina melanž, droge koja daje nadljudske sposobnosti.
Prirodno, porodica Atrejdes zbog toga postaje neprijatelj rivalskih plemićkih porodica, kao i domorodačkog stanovništva Arakisa.

Nakon što je postigao uspeh sa blokbasterom kakav je Blade Runner 2049, kompanija Warner Bros poverila je reditelju Denisu Vilnevu legendarnu naučno-fantastičnu knjigu Frenka Herberta „Dina“ sa željom da je prenese na veliko platno, na šta je Vilnev ubrzo pristao, ali pod uslovom da filmsku ekranizaciju snimi u dva dela. 

Ne bih pristao da pravim adaptaciju ove knjige da je bio u pitanju samo jedan film. Ovaj svet je previše složen. Njegova moć je u detaljima“, objasnio je Vilnev, koji je pre Dine režirao filmove Dolazak, Sikario, Zgarišta…

Foto izvor: imdb.com

Na dodatno pitanje zašto je želeo da snimi Dinu u 21. veku, popularni reditelj kaže da se, nevezano za to u šta verovali, Zemlja menja i ljudi će morati da se adaptiraju.

„Zbog toga mislim da je Dina, koja je napisana u 20. veku, zapravo predstava budućnosti nafte, kapitalizma i eksploatacije Zemlje. Danas su samo stvari gore. Ovo je priča o tome, ali i poziv na akciju za mlade“.

Foto izvor: imdb.com

Poteškoće pri završetku snimanja i odlaganje

Problemi su nastali nakon što je snimanje završeno, ali je Vilnev odlučio da bi neke scene trebalo ponovo snimiti na novi i bolji način.

„Nisam znao da će tada započeti pandemija. Raspored mi se zbog toga raspao. Dozvoljeno nam je da se za nekoliko nedelja vratimo na snimanje tako da ćemo u finišu morati da sprintamo kako bismo završili film na vreme.“ izjavio je Vilnev za portal IndieWire.

Foto izvor: imdb.com

Osim toga, montaža filma mu je veliki problem jer se on nalazi u Montrealu a ostatak filmske ekipe u Los Anđelesu. Mislio je da će biti moguće montirati film na daljinu sarađujući s montažerom Džoom Vokerom. Međutim, shvatio je da je to jako težak proces.

„Shvatio sam da je montaža nešto kao sviranje muzike s nekim, a tada s tom osobom moraš da budeš u istoj sobi. Ima nešto u interakciji, ljudskoj interakciji, spontanosti, energiji u sobi. Nedostaje mi to što nisam u istoj sobi sa montažerom, to mi je vrlo bolno.“

Voker je radio s Vilnevom na njegovim filmovima „Sicario“, „Dolazak“, „Blade Runner 2049“ i sada na filmu „Dina“. Vilnev kaže da je montažer na neki način i psihijatar jer „on se nosi s mojim opsesivno-kompulzivnim poremećajem, mojim napadima panike, mojim strahovima kao i s mojom srećom.“
„Ubuduće, ako se nešto poput ovog ponovo dogodi, želim da je moj montažer kraj mene.“, zaključio je Vilnev.

U međuvremenu se na zvaničnom YouTube kanalu kompanije Warner Bros pojavio i prvi trejler za ovaj film, koji je dobio posebnu montažu. Zanimljivo je gledati u čemu se ove dve verzije razlikuju i u kojim aspektima zapravo i liče – način kadriranja, setovi, kostimi, čak i paleta boja koja se koristi u jednoj i drugoj verziji.

Već smo spomenuli da je adaptacija Dejvida Linča bila na meti oštrih kritika, i da se njegova „Dina“ smatra najgorim ostvarenjem ovog reditelja, sa druge strane, obožavatelji naučne fantastike smatraju da je upravo njegov film jedan od klasika tog žanra.

Foto izvor: imdb.com


Pročitajte i: Mulan 2020 – kontroverze i zablude


Pripremila: Aleksandra Petković
Izvori: rts.rs, headliner.rs, b92.net
Foto izvor: imdb.com