Proverite šta se ne sme kod drugih naroda

, KULTURA

Različitosti su ono što čini svet, a ne zaboravimo da je svet upravo zato lep. Mada, ne samo to. Razlike čine naše živote zanimljivijim. Zamislite kada bi sve bilo identično! Srećom, rekosmo da samo zamislite, a sada se vraćamo divnim i interesantnim različitostima.

Bakšiš

Foto izvor: restoranibeograd.com

Ne mislimo mnogo o tome kada damo bakšiš nekome ko se bavi uslužnom delatnosti, jer je to ono što „tako treba“ i ne dovodi se u pitanje. Ako se zadesite u restoranu  u Japanu ili u Južnoj Koreji, ipak razmislite, s obzirom na to da ovaj gest može biti pogrešno protumačen. Tamo se smatra da zaposleni u ugostiteljskim objektima dovoljno dobro zarađuju i da im dodatak nije potreban za bolji rad.

Taksi

Foto izvor: lh3.googleusercontent.com

U Australiji, Novom Zelandu i u nekim delovima Irske, Škotske i Holandije vožnju taksijem ne čini samo sedi-stigao si, već postoji ono što pre morate da ispunite, a to je mesto gde sedate, jer ako sednete na zadnje sedište, uvredićete vozača. Sedite na suvozačko sedište i tako ćete pokazati da ste jednaki.

Smejanje

Foto izvor: letsgethealthy.co.uk

Nema toga ko ne voli da se smeje. Još ako ima divan osmeh i niz bisera! Međutim, u Japanu pak sklopite usne pri smejanju, jer ćete ispasti nekulturni.

Kašnjenje

Foto izvor: content.thriveglobal.com

Akademskih 15 više ne važi. Naravno, ukoliko ste u Nemačkoj. Dođite na vreme, inače vređate osobu koja vas čeka i izražavate nepoštovanje prema vremenu koje je ona izvojila za vas.

Tačnost

Foto izvor: image.freepik.com

Nasuprot prethodnom slučaju, postoji mesto koje „traži“ da kasnite – Latinska Amerika, naročito Argentina. Kada se ovde nađete, sve što treba da uradite kada vas neko pozove na večeru u određeno vreme, jeste da to vreme ne ispoštujete. Nepisano pravilo je da se uvek kasni.

Pazite s rukama

Foto izvor: image.freepik.com

Mnogi, pri nedostatku ideje „šta bi s rukama“, stavljaju ruke u džep i skoro niko nikada tu neće videti problem u svakodnevnom životu. Kao što ste naslutili, postoji jedno ali – u Turskoj, kao i u Južnoj Koreji, to izbegnite. Zašto? Bićete shvaćeni kao arogantna osoba, a to ne želite, zar ne?

Srkanje

Foto izvor: net.hr

Od malih nogu znamo za pravilo: ne srči! Izgleda da nismo imali sreće, jer da smo u Japanu, srkanje bi bilo čak i poželjno, jer su oni mišljenja da se tako poboljšava ukus hrane i pruža brže konzumiranje vrućih jela.

„Tihomir“ je ipak negde poželjan

Foto izvor: i2-prod.mirror.co.uk

Ako se pitate gde to, u nekim kulturama Inuita u Kanadi. Nakon jela, ispuštanje „goluba“ je znak zahvalnosti.

Pojedi sve, ali pazi gde

Foto izvor: youbeauty.com

Primera radi, u Indiji i Japanu važi ono naše „pojedi sve iz tanjira“, jer tako šaljemo poruku onome ko je to jelo spremio da nam se dopalo i da smo uživali. Međutim, u Kini ipak nemojte isprazniti tanjir, jer ćete tako pokazati da niste nahranjeni dovoljno.

Stisak ruke

Foto izvor: media3.s-nbcnews.com

Pazite kako se zdravite, zavisno od toga gde se nalazite. Ako je vaš stisak ruke slab, a u Nemačkoj ste, protumačiće vas kao neodlučne, dok će, u velikoj meri, azijske zemlje iskoristiti blag naklon i tako pokazati pristojnost i lepo ponašanje.

Kao što se da primetiti, nije uvek svejedno. Ni gde ste, ni kako šta činite. Često ćete se zadesiti u situaciji da za neke razlike i ne znate, to može da bude i zabavno. Zato, čitajte, učite i volite razlike. Koja vam je najzanimljivija?

Pročitajte i: 20 jezičkih zanimljivosti iz svih delova sveta

Pripremila: Jelena Luković

Izvori: srednjeskole.edukacija.rs, portaloko.hr

Foto izvor: niutoday.info