Ljudsko telo na telefonu

, IT

Ljudsko telo je nešto što, koliko god istraživanja urađeno, će u neku ruku biti nepoznanica. Mnogo stvari je do sad otkriveno, ali je isto toliko onih neotkrivenih detalja. Da bi bilo što manje tih neotkrivenih činjenica, međunarodna grupa naučnika odlučila je da pokrene projekat koji će nam omogućiti da istražujemo ljudsko telo na ćelijskom nivou.

Telo odraslog čoveka sastoji se od mnoštva ćelija koje je nemoguće videti golim okom. Moderna nauka je otkrila veći deo misterije u vezi sa tim kako ove ćelije funkcionišu i komuniciraju, ali činjenica je da nam je mnogo toga još uvek nepoznato.

Kako bismo što bolje razumeli način komuniciranja i povezivanja ćelija, kao i njihovo raspoređivanje u tkiva i organe u našem telu, ovi naučnici će se potruditi da nam to približe. Postoji li bolji način nego kreiranjem aplikacije “Google mapa tela”? Ako se uzme u obzir da danas većina populacije koristi pametne telefone, nije mogao biti osmišljen bolji način da se dođe do mase. Google mapa tela omogućiće svakome da zaroni u ljudsko telo na ćelijskom nivou i sazna mnogo toga što do sad nije bilo poznato.

Jonathan Silverstein, gostujući profesor na Odeljenju za biomedicinsku informatiku Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu, rekao je kako su trenutni načini celokupnog mapiranja ljudskog tela ograničeni i da u ovom momentu nema dovoljno podataka za rešavanje različitih bolesti. Silverstein je deo međunarodne grupe naučnika koji radi na stvaranju nove interaktivne ćelijske 3D mape ljudskog tela. Ovaj projekat na kom rade ima za cilj stvaranje atlasa koji uglavnom mogu da koriste lekari kako bi im pomogao da vizualizuju, proučavaju i razumeju ljudsko telo sa neverovatnim nivoom detalja.

Projekat se naziva The Human BioMolecular Atlas Program i sastoji se od 18 istraživačkih timova iz Amerike i Evrope. Kako bi uspeli da mapiraju ljudsko telo, istraživači uzimaju uzorke krvi iz različitih delova tela od donatora. Zatim se ti isti uzorci digitalno tkaju kako bi se stvorila 3D mapa ljudskog tela. Ova mapa može pomoći lekarima da prate razvoj određene bolesti, ali i vizuelizaciju tela njihovih pacijenata.

“Radio sam mnogo velikih projekata u svojoj karijeri, ali ovo je bez sumnje najuzbudljiviji jer je broj načina na koje će se ovo koristiti izuzetno izvanredan. To će dugo biti veliki nacionalni resurs” dodao je Silverstein.

Na portalu portal.hubmapconsortium.org. mogu se pročitati prvi podaci koji se tiču ove teme i aplikacije koja nas uskoro očekuje.

Pročitajte i: Aplikacije za dodatnu zaštitu telefona

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: interestingengineering.com

Foto: interestingengineering.com