Facebook Business Suite – šta je i čemu služi?

, IT

Facebook ne prestaje sa svojim inovacijama i osluškivanjem potreba sopstvenih korisnika. Poslovni ljudi će se obradovati kada saznaju šta je to novo što im je ova kompanija pripremila. Naime, radi se o pokretanju nove aplikacije koja omogućava vlasnicima malih preduzeća da upravljaju stranicama i profilima putem Facebook-a, Messenger-a i Instagrama. Aplikacija je simboličnog naziva Facebook Business Suite i objediniće sve tri aplikacije tako da vlasnici malih preduzeća mogu primati poruke od kupaca, a obaveštenja i upozorenja stizaće im u jedno objedinjeno sanduče. S obzirom na veliku popularnost WhatsApp aplikacije, i ona će biti integrisana u budućem periodu.

Takođe, jedna od funkcija aplikacije je da će omogućiti malim preduzećima istovremeno objavljivanje na Facebook-u i Instagramu i samim tim im pružiti uvid u učinak oglasnih kampanja. Ova opcija i nije toliko nova s obzirom na to da je već  dostupna administratorima Instagram naloga koji su povezani sa stranicama na Facebook-u.

Prošlog meseca je bilo nagoveštaja da će se integrisati ćaskanja Instagrama i Facebook Messenger-a, ali je ovo prva formalna najava takve funkcije posebno prilagođene vlasnicima malih preduzeća.

Evropski parlament je upozorio da ovaj plan integrisanja poruka predstavlja potencijalnu pretnju konkurenciji. U izveštaju se navodi da skala razmene podataka rizikuje da se masovno poveća, s obzirom na vest da od početka ove godine Facebook planira integrisanje tehničke strukture Messenger-a, Instagrama i WhatsApp-a, koji ukupno imaju više od 2,6 milijardi korisnika.

Naravno da je pre osmišljavanja same aplikacije Facebook napravio istraživanje i o tome kako se mala preduzeća snalaze tokom pandemije virusa korona, a urađena je i istraživačka studija o obrascima kupovine potrošača. Četrdeset osam posto anketiranih potrošača reklo je da su povećali internetsku potrošnju od početka izbijanja pandemija, a 73 posto onih koji su započeli neki biznis reklo je da je bar jedno malo preduzeće.

Facebook planira da poslovni alat prvo stavi na raspologanje malim preduzećima pa kada se bude videlo da li sve funkcioniše kao što je zamišljeno, biće predstavljeno i većim preduzećima. 

Pročitajte i: Facebook započinje spajanje Instagram DM-a i Messenger-a

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: theverge.com