Korice knjige iz 19. veka od prave ljudske kože

, KULTURA

Korice knjiga nisu nešto na šta treba da obraćamo mnogo pažnje, jer znamo da one mogu zavarati o sadržaju koji se krije između njih. Međutim, ako vam kažemo da postoje korice knjiga koje su izrađene od ljudske kože? Ovo deluje interesantno.

Jedna ovakva knjiga pronađena je u biblioteci na Univerzitetu Harvard i potiče iz perioda 19. veka.

Foto izvor: vijesti.me

U pitanju je knjiga „Sudbina duše“, pisca i pesnika Arsena Husea, a tekstovi ukazuju na to da je obložena kožom žene iz mentalne ustanove, koja je umrla od moždanog udara. Huse je, u primerku koji je poklonio prijatelju, napisao: „Pažljivim posmatranjem mogu se primetiti čak i pore“.

Druga knjiga za koju se isto mislilo da ima korice od ljuske kože, zapravo ima ovčije, a do tog zaključka se došlo na osnovu testova u harvardskoj laboratoriji. Posveta glasi: „Korice ove knjige su sve što je ostalo od mog dragog prijatelja Džonasa Rajta koji je živ odran u Vavumi 4. avgusta 1632.“

Praksa poznata kao „antropodermičko povezivanje knjiga“ označava upravo povezivanje knjiga ljudskom kožom. Danas iznenađuje, ali je nekada bila gotovo uobičajena, još u 17. veku.

U 18. veku je, pored Pariza, postojao pogon za štavljenje ljudske kože gde je, uglavnom koža muškaraca, kriminalaca osuđenih na smrt, korišćena za koričenje knjiga.

Kada govorimo o Huseovoj knjizi obloženoj ljudskom kožom, izlaganje bismo završili sledečom rečenicom dr Ludovnika Bulana, prijatelja ovog pisca i pesnika: „Knjiga o ljudskoj duši zaslužuje da ima ljudske korice.“

Pročitajte i: Čudo od deteta: Imao je kapacitet da nadmaši Teslu i Ajnštajna

Priredila: Jelena Luković

Izvor: arhiva.vesti-online.com

Foto izvor: the13thfloor.tv