Besplatni programi za editovanje fotografija

, IT

Kako danas svi živimo u svetu Instagrama i težimo da podelimo sa ljudima što kvalitetnije fotografije ne bi li smo dobili koji lajk više, mnogi od nas zarad toga koriste programe koji će fotke učiniti efektivnijim i oku prijemčivijim.

Uređivanje fotografija nije loše, sve dok je u granicama normale i dok zaista služi prvobitnoj svrsi, a to je isticanje ponekih detalja kako bi vizuelno izgledalo što bolje. Naravno, s druge strane, tu su i ljudi kojima je fotkanje profesija i koji moraju biti upoznati sa programima koji doprinose boljem kvalitetu fotografije. Samim tim vam u nastavku nudimo nekoliko programa za editovanje fotografija, bilo da se time bavite profesionalno, iz zabave ili samo želite da naučite neke trikove za ulepšavanje fotki.

GIMP

GIMP je prvi program koji smo izdvojili za vas s obzirom na to je da je jedan od najboljih besplatnih uređivača fotografija. Bilo da ste početnik ili napredan korisnik, GIMP je prilagođen svima jer sadrži širok spektar alata i funkcija, bilo da vam treba promena veličine sadržaja, montaža, podešavanje boja ili neki animirani gifovi, sad sve imate na jednom mestu. Program se konstantno ažurira, a najbolje je što je korisnicima dostupan potpuno besplatno. GIMP nema svoju mobilnu verziju i može se instalirati samo na kompjuteru. Nije važno da li se bavite fotografskim, dizajnerskim ili recimo naučnim poslom, GIMP vam nudi alate koji su neophodni za obavljanje vašeg posla. Ovaj program vam nudi mnogo više nego što nude neki skupi i precenjeni programi, tako da ćete defitinitvno imati samo benefite ukoliko je instalirate – besplatna je, kvalitetna i imaćete fotografije vredne izložbe u nekoj od galerija.

PAINT.NET

Kada ste ugledali naziv programa, verovatno vam je na pamet pao Paint koji smo svi koristili kao mali. Paint.net je softver koji nudi mnogo više mogućnosti, ima brojne dodatke i ovo je odličan program ukoliko ste početnik. Program je nastao kao zamena za Microsoft Paint i razvijen je od strane studenta sa Univerziteta u Vašingtonu. Iako je program, pre svega, namenjen početnicima, Paint.net u ponudi ima širok asortiman alata za uređivanje fotografija te su između ostalog tu opcije za promenu kontrasta, svetline, odabir nijanse, a tu su i napredne opcije koje su vremenom dodate. Jednostavan je za upotrebu i neće vam oduzimati mnogo vremena da od obične fotografije napravite umetničko delo.

PHOTOSCAPE

U tri reči, Photoscape je zabavan, jednostavan i besplatan. Neke od osnovnih mogućnosti koje vam ovaj program nudi su obrada fotografija, opcija grupnog editovanja fotografija, kreiranje animiranih GIF-ova, pisanje teksta po fotkama, razne filtere, ali i uklanjanje efekta crvenih očiju. Filteri su prilično napredni i Photoscape ima sve neophodne alate za rad sa digitalnim fotografijama tako da nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za ovaj program, bilo da ste početnik ili profesionalac.

Pročitajte i: Upoznajte Instagram Reels – TikTok klona

PHOTOPEA

Photopea je mrežni program za uređivanje fotki, veb dizajn i izradu ilustracija. U ponudi ima širok izbor alata za sređivanje fotografija, poput promene osvetljenja, intenziteta boje, kontrasta, a imate i opciju sečenja fotografije. Photopea je veoma sličan Adobe Photoshop-u što predstavlja olakašavajuću okolnost onima koji su već obučeni za rad u Photoshop-u. Kao i ostali programi na našoj listi, i ovaj je potpuno besplatan i imajući to u vidu, Photopea je više nego zadovoljavajuć program za obradu fotografija.

ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS

Evo jedne aplikacije koja se može upotrebljavati i u mobilnoj verziji. Adobe photoshop express je odličan izbor za početnike, kao i one koji su u potrazi za kvalitetnim softverom za brze izmene. Ovaj program nudi vam osnovne funkcije za uređivanje fotki, poput kontrasta, uklanjanja tačaka, perspektive, ali tu su i dinamični efekti. Takođe,  korisnici imaju mogućnost da ukrase fotografije nekim tekstom, a postoji i opcija kreiranja kolaža. Možete uređivati fotografije sa vašeg uređaja ili ih direktno podeliti sa Facebook-a recimo. Ukoliko vam se ne dopadne prerađena verzija, dobra stvar je što uvek možete da se vratite originalnoj fotografiji.

FOTOR

Ukoliko niste mnogo zahtevni i ne treba vam mnogo alata za sređivanje fotografija, Fotor je najbolje rešenje. Nudi vam listu osnovnih alata i funkcija, od običnih izmena poput svetline pa do uklanjanja bora i izbeljivanja zuba. Takođe je širok asortiman efekata, nalepnica i okvira. Definicija Fotora bila bi da je to sredstvo za poboljšanje fotke i pogodan je za zabavne projekte, ali nije softver za uređivanje fotografije. U principu, ako ste dovoljno kreativni i umete da napravite dobru fotku, Fotor je tu da vam pomogne da je samo malo uredite i samim tim dobijete savršenu fotografiju.

PIXLR X

Poslednji na našoj listi editora fotografija jeste Pixlr X koji nosi epitete brzo, jednostavno, efikasno. Ovaj editor smatra se jednim od najboljih internetskih uređivača fotografija i pogodan je za brze izmene na mreži. U mogućnosti ste da uređujete boje, menjate veličinu fotografija, podešavate belinu i uklanjate crvenilo očiju. Takođe, nudi vam niz alata za crtanje i slikanje, što nećete naći u mnogim besplatnim mrežnim uređivačima fotografija. I ovaj editor je sjajan izbor za početnike i one koji još uvek nisu toliko iskusni fotografi.

Nadamo se da smo vam bar malo zagolicali maštu ovim programima za uređivanje fotografija, bilo da se bavite time ili ne. Svako od nas voli da ima lepu i kvalitetnu fotografiju, pa što ne biste ubacili koji efekat i dodatno je ulepšali, ako već imate priliku za to. Fotkajte se, zabeležite trenutke vredne pamćenja, napravite savršenu fotografiju i podelite je sa nama!

Pročitajte i: Top 10 aplikacija za vaš telefon

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: gimp.org, techradar.com, digitalcameraworld.com, wix.com, besplatniprogrami.org, dnevno.rs

Foto: digitalcameraworld.com