A ko vas šiša za vreme epidemije?

, IT

Jedna od stvari po kojoj će Covid-19 epidemija ostati upamćena je po nemogućnosti odlaska kod frizera. Iako se veliki broj frizerskih salona ponovo otvorio, ljudi se i dalje ne usuđuju da priušte sebi ovaj luksuz zbog opasnosti od zaraze virusom. Neki su za ovih nekoliko meseci navikli da žive sa većom dužinom kose od uobičajene. Neki, pak, pokušavaju da smisle alternativna rešenja, te se često i sami late makaza. Jedan momak je otišao korak dalje i osmislio nešto što bi, sudeći po izvedenom eksperimentu, moglo da zameni frizera na duže staze.

Američki inženjer Šejn Vajton (Shane Wighton) je na svom Youtube kanalu objavio novi video u kome pokazuje koji je to najriskantniji način da skratite svoju kosu. To je uradio uz pomoć robota sa parom oštrih makaza napravljenog kod kuće, što dodatno stvara napetost za vreme gledanja videa. Kako je sam izjavio, kosa mu je postala predugačka i morao je da napravi nešto čime će rešiti ovaj problem.

U videu Šejn objašnjava kako je obučio robota da koristi dva češlja za pravljenje razdeljka. Čak je napravio i poseban mehanizam specijalno za tu svrhu. Međutim, ono što je logično za čoveka, ne mora biti logično i za robota. Ovako nešto bi zahtevalo kamere koje bi se nalazile svuda oko glave „mušterije“, ali i napredne algoritme za detektovanje objekata. Zato je prešao na plan B. Češalj je zamenio jednostavnim vakuumom koji usisava kosu, odvajajući na taj način pramenove, kako bi robot znao na koji deo makaze treba da se  fokusiraju. Krajnji rezultat nije bio najbolji, ali nije bio ni tako loš kako bismo svi očekivali.

Pročitajte i: 7 najboljih filmova o veštačkoj inteligenciji u poslednjih 20 godina

Ono u čemu je Šejn uspeo bilo je prikazivanje konstrukcije svog izuma i način na koji on funkcioniše. Sa potpunim samopouzdanjem je nesebično ponudio svoju glavu robotu u cilju izvođenja eksperimenta. Prethodno je isprobao nekoliko prototipa robota na glavi plastične lutke sa perikom koja se koristi za izlaganje garderobe. Kako je napomenuto i u samom videu, neka od ranijih testiranja nisu bila uspešna i imala bi katastrofalne posledice ukoliko bi bila isprobana na živom biću. Na svu sreću, ovde to nije bio slučaj. Kreator ovog videa i ,ujedno, osoba čiji je ovo patent, ostao je nepovređen. 

Ukoliko vam se video u okviru teksta činio interesantnim, ostale možete naći na Šejnovom Youtube kanalu, Stuff Made Here, kao i na njegovom Instagram nalogu.  Na osnovu njih možete zaključiti da je tokom ovog karantina bio i te kako produktivan. Koš koji ne možete promašiti i iPad uz pomoć kog možete videti čak i ako su vam oči vezane samo su neke od stvari o kojima se tamo možete informisati.

Suvišno je reći da ovakav eksperiment nikako ne bi trebalo pokušavati da uradite kod kuće…osim ako niste inženjer sa odličnim znanjem iz oblasti robotike. Možda čak ni tad. Kako bi neki ovako zahtevan i potencijalno opasan izum počeo da se primenjuje, potrebno je još mnogo dodatnih istraživanja i, samim tim, usavršavanja. Do tad uživajte u neobičnim izumima Šejna Vajtona!

Pročitajte i: Da li roboti i veštačka inteligencija stvarno mogu da zamene ljude?

Priredila: Jovana Janković

Izvori: slashgear.com, youtube.com, popularmechanics.com