2 milijarde WhatsApp korisnika ostalo bez usluge

, IT

U toku jučerašnjeg dana korisnici WhatsApp aplikacije nisu bili u mogućnosti da šalju ili primaju poruke. Prekid korišćenja ovih usluga trajao je oko sat vremena.

Korisnici koji su želeli da koriste aplikaciju u periodu od 21:30 do 22:30, po našem vremenu, to nisu mogli. Ukoliko bi pokušali da joj pristupe, izlazilo je obaveštenje da je konektovanje u toku, ali bi naposletku bilo bezuspešno. Problem je zadesio Evropu, SAD, Južnu i Centralnu Ameriku, Australiju i Indiju.

Kako je kasnije saopšteno iz kompanije, problem su prouzrokovala interna ažuriranja na WhatsApp serverima. Srećom, smetnja je brzo uočena i uklonjena.

Pročitajte i: Facebook iskoristio 86% obnovljive energije u 2019. godini

Malo je reći da su korisnici bili zatečeni, s obzirom da WhatsApp retko ima slične prekide. Aplikaciji je ovo prvi veći prekid rada u više od godinu dana. Prethodne godine server nije bio u funkciji čitava dva sata, nakon čega je problem rešen. U isto vreme se nije moglo pristupiti ni aplikacijama Facebook i Instagram.

WhatsApp je aplikacija koju trenutno koristi preko 2 milijarde ljudi u 180 zemalja. Primarna ideja bila je da bude zamena za SMS poruke. Danas, međutim, podržava slanje  i primanje različitih medija- tekstualnih poruka, fotografija, video zapisa, raznih dokumenata, kao i glasovnih poziva. Nastala je 2009. godine, a 2014.  pridružila se Facebook-u, ali je nastavila da funkcioniše kao zasebna aplikacija koja se fokusira na uslugu prenošenja poruka, brzo i pouzdano, bilo gde u svetu.

Pročitajte i: Spotify od sada dostupan i u Srbiji

Priredila: Jovana Janković

Izvori: theverge.com, techcrunch.com, whatsapp.com