Upoznajmo bolje Desanku Maksimović

, KULTURA

Znamo svi da je Desanka Maksimović bila jedna od najboljih spskih pesnikinja, čije stihove i danas ponavljamo i osećamo, ali ne samo to, bila je i pripovedač, romansijer, pisac za decu, a bavila se i prevođenjem, mahom poezije, sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika.

Foto izvor: tamoiovde.files.wordpress.com

Rođena je 16. maja 1898. godine, u selu nadomak Valjeva, Rabrovica. Desankin otac bio je nastavnik u školi, a po njenom rođenju je dobio premeštaj i odselili su se u Brankovinu, gde je provela svoje detinjstvo. U Valjevu je završila gimnaziju, a kasnije je završila Filozofski fakultet na odeljku za svetsku književnost, opštu istriju i istoriju umetnosti, u Beogradu.

Godine 1933. se udala za Sergeja Slastikova, koji je bio pesnik i glumac. Nisu imali potomstvo, ali je njihov odnos bio skladan. Možemo na činjenicu da Desanka nije imala dece odreagovati pitanjem: „A šta su onda njena dela?“ Svakako, nema greške kada kažemo da to nisu samo slova na papiru, već mnogo više od toga. Deca.

U periodu od 1923. do 1953. godine je radila kao profesor srpskog jezika u nekoliko škola: u obrenovačkoj gimnaziji, pa u Trećoj ženskoj gimnaziji u Beogradu, a zatim je godinu dana radila u učiteljskoj školi u Dubrovniku. Nakon toga je predavala u Prvoj ženskoj gimnaziji u Beogradu. Početkom Drugog svetskog rata se penzionisala, ali se vratila radu 1944. godine do konačne penzije (1953. godine)  je ostala na istom radnom mestu.

Imala je mnogo prijatelja pesnika i pisaca, a neki od njih su Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Gustav Krklec, Isidora Sekulić, Branko Ćopić i drugi

Pročitajte i: Pročitajte 10 manje poznatih stvari o divi Marilyn Monro

Kada je reč o bogatim plodovima stvaralaštva Desanke Maksimović, možemo govoriti o približno pedeset knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, pripovedačkim, romansijerskim i putopisnim prozama.  U časopisu Misao objavljene su Desankine prve pesme, 1920. godine. Obično omiljene i najpopularnije pesme su Predosećanje, Strepnja, Prolećna pesma, Opomena, Tražim pomilovanje, Pokošena livada.

Krvava bajka je pesma koja je nastala povodom streljanja đaka u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine, a objavljena je nakon rata, i svedoči o „jezivosti“ koja je počinjena nad nedužnim ljudima u Drugom svetskom ratu.

 

Foto izvor: prelepapoezija.com

U ljubavi je najlepše da se sanja, čeka i da se čuva tajna. Ko nije prošao kroz to nije voleo. Ko nije sposoban da se žrtvuje, da pregoreva nema dara za ljubav. Ko nije patio i plakao nije voleo.

Brojne su nagrade koje su pripale ovoj divnoj, i zauvek u srpsku književnost urezanoj, pesnikinji, a neke od njih su Vukova nagrada, Njegoševa nagrada i nagrada AVNOJ-a (Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije).

Desanka Maksimović izabrana je za počasnog građanina Valjeva. Njena statua je još za njenog života podignuta u Valjevu, uprkos njenom protivljenju. Na pitanje kako se oseća kada vidi svoj spomenik, Desankin odgovor bio je: “Skamenila sam se“. Statua se nalazi na trgu koji je dobio ime po ovoj velikoj pesnikinji.

Foto izvor: tse3.explicit.bing.ne

Desanka Maksimović je 1959. godine postala i vanredni član Srpske akademije nauka i umetnosti, a 16. decembra 1965. godine i redovan.

Preminula je 11. februara 1993. godine u Beogradu, a sahranjena je u Brankovini (mestu svog detinjstva). Nakon njene smrti, osnovana je fondacija koja dodeljuje nagradu za književnost – Desanka Maksimović.

DesankaMaksimović je legenda srpske književnosti, koja ne sme biti zaboravljena, a svako dodatno slovo koje to objašnjava slabije je od samo jedne stvari – njenih dela. Zato vam sada u celosti ostavljamo pesmu Strepnja, koja će sama za sebe izgovoriti više od bilo koje druge napisane reči.

Ne, nemoj mi prići

Hoću izdaleka

da volim i želim tvoja oka dva.

Jer sreća je lepa samo dok se čeka,

dok od sebe samo nagoveštaj da.

Ne, nemoj mi prići

Ima vise draži

ova slatka strepnja, čekanje i stra’.

Sve je mnogo lepše donde dok se traži,

o čemu se samo tek po slutnji zna.

Ne, nemoj mi prići

Našta to i čemu?

Izdaleka samo sve ko zvezda sja;

izdaleka samo divimo se svemu.

Ne, nek mi ne priđu oka tvoja dva.

Pročitajte i: Upoznajte se (bolje) sa Bitlsima

Pripremila: Jelena Luković

Izvori:

prelepapoezija.com

srednjeskole.edukacija.rs

opusteno.rs

edukacija.rs

Foto izvor: 4.bp.blogspot.com