Payoneer alternative- koju izabrati?

, IT

Krajem juna svetom je odjeknula vest da korisnici Payoneer kartica nisu u mogućnosti da podignu gotovinu ili izvrše ikakvo plaćanje. Činjenica da im je novac zarobljen na kartici stavila je korisnike u nezavidni položaj. Nakon ove situacije mnogi su se zapitali koje su im sve rezervne opcije na raspolaganju. Srećom, tržište je prepuno kompanija koje se bave upravo internacionalnim transferima novca.

Sve kompanije, iako jako slične, posluju na drugačije načine. To podrazumeva uglavnom razliku u naplaćivanju naknada i ostalih troškova. Ono što ih povezuje je to što im je cilj pružanje najpovoljnijih usluga plaćanja po povoljnim cenama i putem svih tehnologija. Ovaj tekst će vam pomoći da odlučite da li je neka od navedenih opcija možda bolja od Payoneera.

PayPal

Verovatno ste već čuli za ovaj svetski servis elektronskog plaćanja, s obzirom da je pored Payoneera jedan od najpoznatijih. Nastala je 1998. godine u Americi. Operativni centar nalazi se u Nebrasci, dok je uprava kompanije u Kaliforniji. 2002. godine je prešao u vlasništvo eBaya.

Korisnicima iz Srbije nudi se mogućnost registracije na portal PayPal uz primenu MasterCard i VISA kartica. Za pristup nalogu potreban je internet, važeća kartica povezana sa računom u banci (debitna ili kreditna kartica) i validna email adresa. Na ovom linku se možete registrovati uz odabir opcije Sign up. Besplatno otvaranje računa omogućava vam slanje i primanje novca u valuti koju izaberete.

PayPal razlikuje tri vrste računa. To su:

  • lični, čija je glavna svrha slanje novca, dok se primanje odvija u posebnim prilikama i uz ograničenja;
  • premier, koji se koristi i za primanje i za slanje novca, a može se raspolagati i većom sumom novca;
  • poslovni, jako sličan premier računu, koji je namenjen za poslovne svrhe.

Kada se otvori poslovni nalog neophodno je da se verifikuje. PayPal zadužuje karticu za 1,5 evra kako bi se verifikacija naloga potvrdila. Nakon verifikacije iznos se refundira. Ovaj proces je obavezan da bi plaćanja sa kartice bila moguća.

TransferWise

TransferWise je institucija ovlašćena za transfer novca nazavisno regulisana od strane FCA (Financial Conduct Authority) u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kompanija je osnovana 2011. godine. Cilj je bio da se  reusklade transferi sa drugim ljudima, a zatim da se dobije mala provizija tokom korišćenja međubankarskog srednjeg kursa, za razliku od tradicionalnih deviznih transfera gde postoje kursevi kupovine i prodaje, a broker uzima razliku između ova dva. U avgustu 2015. je proglašena Tehničkim pionirom Svetskog ekonomskog foruma.

Pročitajte i: Korisnici Payoneer-a u strahu

Ovaj način smatra se najpovoljnijim metodom za transfer novca u većini zemalja. Registracija je besplatna, potrebna vam je samo e-mail adresa ili Google, odnosno Facebook, nalog.  Pre nego što pošaljete novac, aplikacija pokazuje vrednost naknade i očekivano vreme uplate novca na drugi račun. Olakšavajuća okolnost je to što je uveden multi-valutni račun, što znači da na računu možete imati novac raznih valuta. Kada vam je novac potreban, možete ga prebaciti u određenu valutu. Za neke od njih ili za velike transfere potrebna je fotografija lične karte zbog sigurnosti čuvanja podataka.

Trenutno postoji 12 jezičkih verzija aplikacije. Jezici su: engleski, francuski, nemački, mađarski, italijanski, japanski, poljski, portugalski, španski, rumunski, ruski i turski. Koristi je preko 7 miliona ljudi.

Neteller

Neteller, koji je u vlasništvu britanske platne kompanije Paysafe Group, uključujući i bivšeg konkurenta Skrilla, osnovan je 1999. godine u Kanadi. Kompanija se 2004. preselila na ostrvo Man, koje se nalazi između Irske i Velike Britanije. Danas omogućava slanje i primanje novca u preko 20 valuta.

Otvaranje naloga je brzo i jednostavno. Račun možete otvoriti na sajtu kompanije. Novac se na Neteller račun može prebaciti sa kreditne ili platne kartice, sa računa u banci ili na jedan od 40 preostalih načina. Vrste depozita variraju od zemlje do zemlje, a neke su i instant. Ukoliko želite da povučete novac sa računa, mora se prvo verifikovati nalog. Verifikacija je ista kao i na ostalim sajtovima ove vrste. Potrebno je skenirati bilo koji document gde se jasno vidi vaša fotografija.

Dok je račun aktivan, ne naplaćuju vam se nikakve administrativne provizije. U slučaju da je neaktivan više od 13 meseci provizija će se naplatiti, ali će vam mesec dana pre stići mejl upozorenja.

Neteller je povezan sa dosta drugih sistema za plaćanje i u zavisnosti od toga postoje provizije za transfer između njih. Dodavanje novca na Neteller račun se kreće od 0% do 8% u zavisnosti od sistema koji koristite. Ukoliko posedujete Bitcoin račun, možete ga povezati sa svojim Neteller računom.

Jedna od zanimljivosti je da se u Srbiji koristi najviše za kladionice i kazina, iz razloga što Neteller čuva tajnu o aktivnostima, čak i od banaka.

Skrill

Skrill, do 2013 poznat kao Moneybookers, je jedna od vodećih kompanija za plaćanje preko Interneta u elektronskom obliku i realnom vremenu, osnovana 2001. godine u Velikoj Britaniji. Podržava 40 valuta. Valutu izabranu prilikom registracije, nećete moći promeniti posle otvaranja naloga, stoga je najbolje izabrati onu u kojoj ćete najčešće imati transakcije.


 Klijenti mogu da kupe pretplatničku karticu s brendom Skrill, povezanu sa računom u jednoj od četiri valute: američki dolar (USD), evro (EUR), poljski zlot (PLN) i britanska funta (GBP). Kupcima sa visokim prometom nudi se premium članstvo Skrill VIP. Uz karticu se nude i dodatne pogodnosti, kao što su sigurnosni žeton, računi u više valuta i mogućnost zarađivanja bodova vernosti. Korisnici kao dodatnu mogućnost uz svoj nalog mogu koristiti i prednosti debitne MasterCard kartice, koju mogu poručiti sa svog naloga.

Pročitajte i: Kupovina putem interneta

Sa Skrill računom korisnici mogu da povežu sve opcije plaćanja (karticom, transferom sa računa) i koriste ih bez otkrivanja finanskijskih detalja, mogu plaćati preko svog bankovnog računa, debitne ili kreditne kartice ili slati novac u inostranstvo. Plaćanje je jednostavno, a sigurnost zagarantovana. Kako biste se registrovali potrebna vam je e-mail adresa i popunjen formular koji se može naći na početnoj strani Skrill sajta. Nakon registracije, svoj Skrill račun koristite prostim prijavljivanjem na sistem koristeći svoju e-mail adresu i lozinku koju ste sami izabrali. Upit stanja i online izvod se ne naplaćuju, a ukoliko vršite online plaćanje ne naplaćuje se provizija.

PaySend

Osnovana u Škotskoj u aprilu 2017. godine, kompanija je zabeležila fenomenalan rast zahvaljujući inovativnosti proizvoda orijentisanih na kupca. PaySend ima kancelarije u glavnim svetskim centrima za finansije, uključujući London i Moskvu. Usluge kompanije trenutno koristi 1,4 miliona klijenata u preko 80 zemalja, a mesečno se obavi preko 2 miliona transakcija.

Potražnja za efikasnim, brzim i jeftinim uslugama prenosa novca svakodnevno raste. Kompanija je zbog toga među prvim uvela međunarodni transfer sa kartice na karticu, omogućavajući povezivanje lokalnim karticama na globalnom nivou sa Mastercard, Visa, China UnionPay karticama. Korisnici PaySenda u Evropi mogu prebaciti sredstva primaocima u inostranstvo direktno na njihove kartice po fiksnim naknadama za prenos. PaySend podržava i multi-valutne transfere između preduzeća, kao i pojedinaca. 2019. Uvedena je opcija PaySendLink  koja omogućava da se novac šalje preko broja mobilnog telefona.

Paysera

Paysera je još jedan jednostavan način plaćanja, slanja i primanja novca online. Kompanija je nastala 2004. godine pod imenom Electronic business projects u Litvaniji. Zatim su 2012. od Banke Litvanije dobili licencu za instituciju koja se bavi elektronskim novcem. S razvojem poslovanja, sedište je 2016. premešteno u Veliku Britaniju. Sama aplikacija postoji od 2014.

U ponudi Paysera nalaze se jednostavna i efikasna rešenja za elektronska plaćanja za klijente širom sveta. Putem besplatne aplikacije ili internet platforme možete proveriti stanje na svom računu, upravljati karticama, obavljati lokalne i međunarodne transfere, konvertovati valutu i još mnogo toga. Otvaranje naloga se takođe ne naplaćuje, a klijent dobija i 30 besplatnih transakcija tokom meseca, kao i besplatni transfer novca sa drugim korisnicima Paysera naloga.

Osim plaćanja onlajn, korisnici naloga kompanije Paysera mogu da čuvaju i menjaju novac u više od 30 valuta, po najpovoljnijim kursevima. Transfer novca pomoću mobilne aplikacije je siguran i lak, kao i plaćanje Paysera VISA karticom na POS terminalima i e-trgovinama širom sveta.

Sve navedene opcije nude različite kombinacije usluga. Neke se više fokusiraju na međunarodni transfer, druge na online plaćanje ili upravljanje budžetima. Pre nego što se odlučite za neku od opcija, obratite pažnju na to koliko potencijalnih troškova možete imati. Proverite koliko će vas koštati prebacivanje iz jedne valute u drugu. Devizni kurs je nešto što stalno morate proveravati. To možete učiniti ovde.

Mi smo već izabrali alternativno rešenje. Koje je vaše?

Pročitajte i: 9 najboljih freelance sajtova

Priredila: Jovana Janković

Izvori: transferwise.com, favorit.web, binarneopcijezarada.com, moneytransfers.com, uk.finance.yahoo.com, paypal.com, neteller.com, paysera.som, skrill.com, paysend.com