Kultni filmovi koje bi trebalo da pogledate već danas

, KULTURA

Reč „kultno“ je problematično definisati, baš kao i reči uopšte, jer je sve relativno. Od reči do osećaja, značenja koja im pridajemo su individualna stvar. Međutim, svima nam je dobro poznato da postoje neka dela, neki pojmovi, slike, zvuci za koje „moramo“ da znamo. Reći ćete da ništa mi ne moramo, ali znate već sada da nešto ipak čini deo naših života, iako možda njegovo trajanje nije večno. Film ima svoj početak i kraj, da, baš kao i, reći ćemo, sve, ali zaboravljamo da nema mnogo onih lepota kojima se večno možemo vraćati bez i jedne jedine trunke dosade, ali nekad i sa bogatijim osećajem. Jedan film je jedno putovanje, koje nas može svaki put drugačijom rutom provesti. Jedan film nije samo jedno osećanje, a kultni film je najlepše sećanje. Živeli takvi filmovi! Podsetimo se nekih.

Balkanski špijun

Foto izvor: easterneuropeanmovies.com

Sjajna drama Dušana Kovačevića, koja prikazuje paranoju glavnog junaka Ilije Čvorovića, bivšeg staljiniste, koji je dve godine bio u zatvoru. Ovo je film iz 1984. godine, koji će vas nasmejati, zabaviti i pomalo zamisliti. Želite dobar film koji ćete citirati? Balkanski špijun neka bude vaš izbor! 

Maratonci trče počasni krug

Foto izvor: 2.bp.blogspot.com

Maratonci trče počasni krug –  još jedna komedija! Snimljena je 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a Dušan Kovačević je napisao scenario baziran na njegovoj pozorišnoj predstavi. Radnja je smeštena u 1935. godinu, između dva velika rata, i sve što ćemo vam reći je da će vas porodica Topalović, sačinjena od šest generacija, dovesti do suza. Ko želi da se smeje i, izgleda ponovo, citira replike, ovo je film za njega! Pa, ko ne bi želeo?! Koliko god puta gledali, smeh se umanjiti ne može. Jedino se može povećati. Uživajte!

Nacionalna klasa

Foto izvor: autostart.24sata.hr

Ponovo još jedna komedija sa elementima drame! U režiji Gorana Markovića, Nacionalna klasa iz 1978. godine je nepogrešiv izbor za svako vreme. Legendarni Dragan Nikolić u ulozi čuvenog Flojda je svakako nešto što „morate“ pogledati ukoliko niste, ili ponoviti, u slučaju da ste već pogledali. Bure smeha i citata? Nacionalna klasa. 

Mrtav ‘ladan

Foto izvor: cinesseum.com

Mrtav ‘ladan komedija iz 2002. godine, čiji je režiser i scanarista Milorad Milinković, je svakako još jedna stavka u „moramo gledati što pre“ odeljku. Šta bismo vam rekli o ovom hitu? Dva brata švercuju mrtvog dedu u vozu. I vi mislite da je ovo dovoljno? 

Lajanje na zvezde

Foto izvor: cinesseum.com

Lajanje na zvezde fantastična komedija iz 1998. godine o doživljajima maturanata jedne gimnazije, u režiji Zdravka Šotre, po ugledu na istoimenu knjigu Milovana Vitezovića. Dosta replika koje ćete sa zadovoljstvom i uz smeh ponavljati, čini se, zauvek. Ovo je film koji vam neće dosaditi… pa, nikad. Pogledajte, reprizirajte. 

Prljavi ples

Foto izvor: cdn.shopify.com

Prljavi ples američka romantična komedija, koju bi trebalo da pogledate. Divno prikazana ljubav i odličan film. Zarazićete se pesmama iz ovog filma, čisto da upozorimo.

Kišni čovek

Foto izvor: pinterest.com

Kišni čovek drama iz 1988. godine, koja govori o dva brata, koja se spajaju nakon očeve smrti, čiji testament jednog od njih dvojice (Čarlija, koga igra Tom Kruz) upozna s tim da ima autističnog brata. Kakav je ostatak ove sjajne drame, pogledajte. 

Trainspotting

Foto izvor: i.pinimg.com

Trainspotting ovo je britanski film iz 1996. godine, koji je svoj nastavak dobio 2017. godine i zapravo je dva u jedan predlog. Pogledajte oba. Ovo je priča nastala na osnovu istoimenog romana Irvina Velša i govori o zavisnosti od heroina. Radnja je smeštena u osamdesete godine prošlog veka, u Edinburgu i prati dešavanja grupe zavisnika. Nije laka tema, spremite se. 

Top gun

Foto izvor: mauvais-genres.com

Top gun američki kultni akcioni film, koji krasi Oskar za najbolju originalnu pesmu – “Take my breath away“, koju je izvela grupa Berlin. Volite avione? Volite akciju? Malo i ljubavi? Volećete i Top gun i Maverika, koji će vam priuštiti ludu vožnju. Spremamo se i za drugi deo ovog filma koji samo što nije. 

Prohujalo sa vihorom

Foto izvor: ih1.redbubble.net

Prohujalo sa vihorom  američki film iz 1939. godine, zasnovan na istoimenom romanu Margaret Mičel. Traje gotovo četiri sata, što moraju znati nestrpljivi među nama, ali – pogledajte. Nećete se pokajati. Ovo je odlična investicija. 


Pročitajte i: Filmovi za koje niste znali da su bazirani na knjigama


Autor: Jelena Luković
Izvor: sr.wikipedia.org
Foto izvor: bgd365.rs