Ako je vreme za IT prekvalifikaciju, onda…

, IT

Danas je mnogo onih koji odlučuju da se prekvalifikuju u neku IT stručnu granu ili barem neki segment sektora informacionih tehnologija koji je blizak oblasti za koju su stručni, kako zbog toga što shvataju da nema sigurno zagarantovane plate u tradicionalnim disciplinama, tako i zato što su ubeđeni da će se u skorijoj budućnosti svaka profesija bazirati na nekoj vrsti online platforme ili će se ogromna većina poslova najvećim delom odvijati nekim digitalnim kanalima.

Iz ovih i mnogih drugih razloga studenti i ljudi bez posla se iz godine u godinu sve više opredeljuju za prekvalifikacione kurseve ili IT škole u kojima dobijaju sertifikate kojima sebi garantuju mesto u nekoj kompaniji koja se bavi informacionim tehnologijama. Na kursevima i predavanjima, oni se obučavaju za rad na internetu i u digitalnom okruženju.

U svakom slučaju, kako svi, kao društvo, idemo napred, potrebno je da se konsolidujemo sa modernim tehnologijama i jezikom budućnosti, stoga mi verujemo da je potrebno da, pre svega studenti budu informaciono pismeni, jer će im ta vrsta pismenosti tokom godina postajati sve bitnija i bitnija. (ne zapostavljajući tradicionalnu ortografsku pismenost!)

Ako se premišljate oko toga gde ćete se najlakše zaposliti, gde ćete biti slobodni da izrazite svoju kreativnost i umeće i kako doći do sveg neophodnog znanja za taj dobro plaćeni, ispunjujući posao, možda bismo mogli da vam pomognemo sa idejama odakle da počnete.

Predložićemo neke besplatne kurseve koji omogućuju mladima i starima da se snađu na tržištu koristeći znanja iz informacionih tehnologija (pravljenje i održavanje internet stranica, copywriting, editing i fotošop, digitalni marketing, digitalna analitika, rad sa programskim jezicima, uređivanje i ažuriranje sajtova  itd.)

Pročitajte i: Idealan jezik za programere početnike

Besplatni kursevi na internetu

WP Akademija – sve što je potrebno da saznate o radu u WordPress-u.

Besplatni onlajn kursevi Univerziteta Metropoliten – IT, menadžment i dizajn su osnovne oblasti iz kojih se dobijaju besplatni kursevi.

Charles Sturt University CCNA certificate – Dobijate Ciskov sertifikat kada uspešno završite ovaj kurs. Kurs je na engleskom i najbolje će poslužiti onima koji žele da postanu mrežni inženjeri.

Kursevi obrazovne organizacije Coursera – Ova neprofitna kalifornijska institucija nudi besplatne kurseve ne samo iz oblasti informacionih tehnologija, nego i iz čitavog spektra drugih nauka. Požurite, jer je besplatna škola otvorena do 31. jula!

Kursevi eŠkole veba – izvandredan projekat studenata sa Matematičkog fakulteta u Beogradu; služi onima koji tek počinju da se bave programiranjem i web dizajnom.

The Open University kurseviSlično organizaciji Coursera, najveći britanski univerzitet nudi širok izbor onaljn kurseva za početnike na engleskom jeziku.

Kursevi na Programiranje.ba – Kratki kursevi koji se baziraju na video zapisima, sa usmerenošću na programske jezike i rad sa njima.

Fortinet kursevi – Fortinet, kompanija koja se bavi zaštitom interneta, daje besplatni kurs sa mogućnošću da se dobije i njihov serifikat kojim postajete kandidat u sferi zaštite računarskih mreža.

Alison – jedan od najvećih obrazovnih onlajn platformi, koja u IT oblasti nudi veliki dijapazon potkategorija IT industrije, za koje možete da počenete da se spremate i da se usavršavate u tim oblastima samo jednim klikom. Izrada aplikacija za mobilne telefone, desktop računare i mnoge druge mogućnosti za učenje postoje na ovoj platformi.

Codeacademy – onlajn platforma sa alatom za testiranje koda.

edX – Najpopularnija platforma ove vrste, koja onlajn učenje čini pristupačnim svima, a samo učenje i materijali za učenje bivaju organizovani od strane prestižnih svetskih univerziteta.

FutureLearn – Slično edX-u i FutureLearn nudi kratke kurseve, ali i čitave programe i služi kao platforma za besplatne i pretplatničke programe iz raznih oblasti koje razni svetski univerziteti nude na ovoj platformi.

Code.org – Predstavlja zanimljivu platformu za početnike programiranja.

Free Code Camp – Nudi dijapazon kurseva vezanih za programiranje – HTML, CSS, JavaScript itd.

Besplatni kursevi Krojačeva škola – Kursevi iz web dizajna, marketinga, poslovni kursevi i kursevi programiranja. Sve to besplatno ili po niskim cenama.

Khan Akademija besplatni kursevi programiranja – Khan Akademija je obrazovna ustanova koja je organizovana 2006. godine sa idejom da se obrazovanje u Srbiji učini lako dostupnim svima i da to obrazovanje koje pojedinci dobiju bude prvoklasno; tako postoje i pripreme za engleski jezik, kao i međunarodno priznati sertifikat iz engleskog jezika koji se mogu dobiti na ovom portalu. Isto tako omogućuju kratke sadržaje tipa turtorijal, svima dostupne, iz oblasti kodiranja i programiranja.

Petljina onlajn učionica – Poznata fondacija Petlja pruža mogućnost svima da se vežbaju na materijalima previđenim za polaznike informatike i računarstva u osnovnim školama.

Školske stipendije za IT program

IT Bootcamp – Projekat je pokrenut uz veliku pomoć Fondacije „Ana i Vlade Divac”. Svake sezone se otvara novi krug upisa u školu. Izabrani polaznici su kandidati koji su uspešno prošli kroz proces selekcije.

Cubes škola – Cubes škola daje stipednije na svim modulima, ali pre toga moraju biti urađeni određeni testovi i proces kvalifikacije u koji ne spada samo test inteligencije, nego i nivo posvećenosti i motivisanosti za rad u IT sektoru. Takođe, ukoliko osvojite i položite pravo na stipendiju od 2000 evra, koliko košta jedan kurs u školi, potpisujete i Ugovor o pružanju obuke i stipendiranju, čime se obavezujete da radite u timu Cubes škole u naredne dve godine.

TNation Akademija – Uz dva-tri uslova, studenti imaju besplatan trening, besplatno pohađanje kursa i mogućnost prakse i zaposlenja u ovoj istoj firmi nakon što završe program. Svi uslovi mogu biti nađeni na početnoj stranici ove škole. Trajanje jednog kursa je 2 meseca.

Uz ove, postoje i programi koji nisu beplatni i škole koje ne nude stipendije, a možete ih sve naći na stranici IT Bootcamp-a.

Pripremio: Luka Ivanović

izvori: itbootcamp.rs, helloworld.rs