Šta treba da znaš pred upis na Filozofski fakultet u Beogradu

, KARIJERA

Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu jedan je od fakulteta sa jako dugom tradicijom rada i gotovo jedinstvenom ponudom studijskih programa. Ukoliko želite da upišete neki od studijskih programa na ovom fakultetu, važno je da znate neke sitnice i pojedinosti koje će u ovom članku biti pojednostavljene i predstavljene u kratkim crtama.

Najpre, Filozofski fakultet uu Beogradu nudi sledeće studijske programe: klasične nauke, psihologiju, pedagogiju, andragogiju, filozofiju, sociologiju, arheologiju, istoriju umetnosti, etnologiju i antropologiju (jedan kurs) i istoriju.

Program za koji na ovom fakultetu vlada najveće interesovanje je psihologija. Godišnje se na psihologiju prima oko 88 studenata od oko 400 koliko se prijavi. Dakle, ukoliko ste rešili da upišete psihologiju, obavezno morate imati rezervni plan za koji ćete biti spremni u slučaju neuspeha. Najčešća alternativa za psihologiju su pedagogija i andragogija od programa srodnih psihologiji, ali sa prijemnim za psihologiju, možete upasti na bilo koji drugi smer na kom se nađe slobodno mesto.

Drugi najtraženiji studijski program je istorija. Navala nije tolika kao na psihologiji, a godišnje se primi 120 studenata od oko 200 koliko konkuriše. Alternativa istoriji najčešće je arheologija, ali i istorija umetnosti i etnologija i antropologija.

Tri dokumenta koja morate dostaviti na prijavi za prijemni su:

  1. svedočanstva sva četiri razreda srednje škole
  2. diplomu o položenom završnom, odnosno maturskom ispitu
  3. dokaz (priznanicu) o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita u iznosu od 9.630,00 dinara.

Procedura od prijave za prijemni  ispit do upisa na određeni program je velika noćna mora za gotovo sve buduće studente. Ono što je bitno da znate je da upis na Filozofski fakultet u Beogradu ide po sistemu liste želja. Pred polaganje prijemnog ispita popunjavate listu želja. Na toj listi je recimo, vaša prva želja psihologija, druga andragogija i treća sociologija. Ukoliko ne ostvarite rezultat dovoljan za upis na psihologiju, automatski vas po sistemu kvota sistem ubacuje na sledeću želju u zavisnosti od broja bodova koje ste ostvarili na prijemnom i broja bodova koje su ostvarili kandidati na andragogiji. Ukoliko ne uspete sa drugom željom, sistem vas ubacuje na treću, a ako ne uspete ni sa trećom, onda idete na prozivku.

Prozivka se odvija posle upisa kandidata koji su uspeli da upadnu na neki studijski program. Pošto se dešava da neki kandidati ipak ne žele da upišu program na koji su upali po sistemu želja ili iz nekog drugog razloga, neka mesta ostaju upražnjena i ona se kao takva nude na prozivci. Lista kandidata za prozivku se formira od studenata koji nisu uspeli da upadnu na nijedan studijski program i formira se po broju bodova koji su kandidati osvojili. Tada najviše mesta ostaje na klasičnim naukama, arheologiji, istoriji umetnosti i etnologiji i antropologiji. Prozivka je vaš poslednji voz za upis na Filozofski fakultet u Beogradu i ukoliko i tad ne ugrabite svoje mesto, moraćete da sačekate sledeći upisni rok.

Jedna od stvari koje treba da znate je da Filozofski fakultet u Beogradu nema udžbenike, već se ispiti spremaju iz više knjiga vezanih za tematiku kojom se određeni kurs bavi. To znači da ukoliko ste upisali arheologiju i polažete predmet “Kelti i Skordisci”, nemate udžbenik za treću godinu studija arheologije, već spisak literature koja vam je u celosti dostupna u bibliotekama za svako odeljenje. Ovo ne znači da ćete knjige za određeni kurs čitati od korice do korice, već samo delove vezane za određenu tematiku.

Za Filozofski fakultet u Beogradu ne vlada veliko interesovanje, kursevi imaju mali broj studenata, a i radnih mesta za struke sa ovog fakulteta ima malo. Međutim, za najbolje uvek ima mesta i najbolji uvek imaju siguran posao. Ukoliko nemate ambiciju da učite, a imate ambiciju da radite u struci, onda bolje zaobiđite ovu školsku ustanovu.

Srećno na prijemnom i na budućim studijama!

Pročitajte i: Filozofski fakultet u Novom Sadu od oktobra otvara nove studijske programe

Pripremio: Aleksandar Đukić