15 događaja koje su “Simpsonovi” predvideli iz prošlosti, među njima i korona?

, KULTURA

Za 30 godina koliko se emituje, serija “Simpsovovi” je mnogo puta zaprepastila javnost svojim umećem da predvidi neke od najvažnijih svetskih događaja.

Desila se ebola, onda se desila i korona, Donald Tramp je postao predsednik, a Tom Henks je završio u izolaciji. Da, sve ovo se prvo dogodilo u seriji “Simpsonovi”, a tek onda i u stvarnosti.

1. Donald Tramp postaje predsednik

Foto izvor: nexter.org


Moglo bi se reći da je najneverovatniji slučaj predviđanje da će Donald Tramp postati predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Reč je o 17. epizodi 11. sezone emitovanoj 16 godina pre nego što je Tramp pobedio na predsedničkim izborima.

2. Epidemija ebole

Foto izvor: twitter.com


Simpsonovi su epidemiju ebole 2014. godine predvideli čak 17 godina ranije. U 3. epizodi 9. sezone Mardž predlaže bolesnom Bartu da pročita knjigu “Radoznali Džordž i virus ebola”. Ebola je otkrivena 1976. godine.

3. Korona virus stiže iz Azije

Foto izvor: abcactionnews.com

Fanovi veruju da su Simpsonovi predivdeli i epidemiju korona virusa i to pre više od 20 godina. Kao dokaz navode epizodu serije iz 1993. godine u kojoj se radi o virusu zvanom “Osaka flu” koji se širi Springfildom, nakon što su stanovnici naručili blendere iz Japana. U epizodi se jedan od radnika koji je pakovao blendere u kutije u Japanu razboleo i slučajno poslao virus u SAD.

4. Tom Henks u karantinu

Foto izvor: newsbreak.com

Poznata ličnost koja je među prvima objavila da je obolela od Kovida-19 bio je glumac Tom Henks, koji je čak i u “Simpsonovima” završio u karantinu. U epizodi iz 2007. godine Tom Henks navodno odlazi u samoizolaciju i kaže “ako me vidite u zatvoru, ostavite me”.

5. Stršljenovi ubice

Foto izvor: comicbook.com

U epizodi u kojoj misteriozni virus iz Azije napada Springfild u jednoj od naručenih pošiljki iz Japana pojavljuju se “pčele ubice”. Da podsetimo, već nekoliko dana kruže vesti o stršljenovima ubicama koji su se pojavili u SAD.

6. Greta Tunberg je zapravo Lisa

Foto izvor: diply.com

“Simpsonovi” su izgleda predvideli i klimatske promene i proteste, ali i ličnost koja je u poslednje vreme okupirala naslovne strane – Gretu Tunberg. U 17. epizodi 20. sezone Lisa Simpson je dobila zadatak da napiše rad na temu kako će Springfild izgledati 2059. godine. Kada je otkrila članke koji govore o tome da je izbio svetski rat zbog kapi nafte i da je poslednji polarni medved na planeti izvršio samoubistvo, to ju je deprimiralo. Svoje drugove iz razreda je preplašila pričama o porastu nivoa okeana, globalnom zagrevanju i pretvaranju planete u pustinju. Zvuči poznato? Sličan zapaljiv govor je održala i Greta Tunerg prošle godine na samitu UN.

A sećate li se onog pogleda koji je Greta uputila predsedniku SAD Donaldu Trampu na početku samita UN?
Isti takav uputila je i Lisa gospodinu Trampu u seriji.

7. Završetak “Igre prestola”

Foto izvor: mentalfloss.com

U epizodi iz 2017. godine Homer, Mardž i ostatak porodice nalazi se u kraljevstvu Springfildija, izmišljenom univerzumu koji je donekle parodija na čuveni Vesteros iz serije “Igra prestola”. U jednom trenutku čak je i zmaj svojom vatrom zapalio čitavo selo, vrlo slično kao što je to učinio zmaj Drogon u epizodi “Igre prestola” dve godine nakon Simpsonovih.

8. Skandal sa konjskim mesom

Foto izvor: pinterest.com

U epizodi iz 1994. Doris koja radi u školskoj kuhinji u Springfildu u ručak ubacuje i delove konjskog mesa. Devet godina kasnije u Irskoj je u supermarketima u goveđim burgerima DNK testom utvrđeno konjsko meso.

9. Dizni kupio “20 Century Fox”

Foto izvor: qz.com

U epizodi iz 1998. godine, Simpsonovi su čak predivideli i da će “20 Century Fox” završiti u rukama kompanije Dizni. To se dogodilo 14. decembra 2017. godine.

10. Glasovi za Obamu

Foto izvor: simpsons-fandom.com

Homer je na izborima 2008. godine probao da preko mašine za glasanje svoj glas da Baraku Obami. Međutim, mašina je konstantno menjala njegov glas. Četiri godine kasnije, problem se dogodio u Pensilvaniji, gde su nekim čudom glasovi za Baraka Obamu išli na stranu njegovog republikanskog rivala Mita Romnija.

11. Nobelova nagrada

Foto izvor: hollywoodreporter.com

Profesor Bengt Holmstrom je osvojio Nobelovu nagradu za ekonomiju 2016. godine, šest godina nakon što je u Simpsonovima bio jedan od kandidata u opkladi.

12. Nastup Lejdi Gage

Foto izvor: jetmag.co.nz

Lejdi Gaga je nastupala 2012. godine u Springfildu. Pet godina kasnije, njen vrlo sličan nastup dogodio se na Superboulu.

13. Zlatna medalja u karlingu

Foto izvor: thewrap.com

U jednom od najvećih iznenađenja na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine tim SAD osvojio je zlatnu medalju u karlingu pobedom nad favoritima, Švedskom.

Istorijska pobeda se već jednom dogodila i to i epizodi Simpsonovih iz 2010. godine na Igrama u Vankuveru.

14. Pametni satovi

Foto izvor: pinterest.com

“Simpsonovi” su nam čak predstavili ideju pametnih satova koji mogu da nam posluže kao telefon skoro 20 godina pre nego što su oni zaista i nastali.

15. Trooka riba

Foto izvor: definition.org

Pre 30 godina emitovana je epizoda u kojoj je na naslovne strane svih novina dospela riba Blinki sa tri oka. Riba je uhvaćena u reci pored nuklearne elektrane.

Više od deceniju kasnije, slično stvorenje nađno je u Argentini u rezervoaru u koji je stizala voda iz nuklearne elektrane.

Pročitajte i: 10 domaće-stranih serija kojima se vraćamo

Izvor: telegraf.rs
Foto izvor: foxafrica.com