Šta je moral i koliko je on važan?

, LIFESTYLE

Ovo nije bajka za laku noć, niti dnevna informacija. Ovo je tek neki red koji treba da podseti mlade na ono što retko sreću, ne prepoznaju ili nikada nisu upoznali. Ovo je tek neki red, koji je tu da kaže ko je Moral u našim životima i da nas priupita par stvari. Dame i gospodo, davno zaboravljeni, Moral. Nije slučajno veliko slovo, a u daljem tekstu greškom je malo.

Reč moral potiče od latinske reči mos, moris, što ima više značenja, a neka od njih su „način života“ i „postupanje“. Ovo je uvod koji je tipičan za priče o pojmovima, idejama, važnim rečima. Znate li koje su najvažnije reči? One koje teže ka tome da ne ostanu samo skup slova.

Ne moramo se puno udubiti u filozofiju da bismo shvatili da je moral ono što nas na ovom svetu čini drugačijim od životinjskih vrsta. Samo postupci mogu biti moralno vrednovani, ne događaji, a za to su potrebne (i bitne) namere. Jer, namere znače svest, a svest podleže, kako pohvalama, tako i kritikama. Nije slučaj da ste veliki humanitarac ukoliko igrom slučaja, nesvesno ili greškom pružate pomoć.

Pročitajte i: Kad ćemo preko?

Moralne sankcije nisu nalik onim zakonskim, tu treba napraviti granicu. Moralna osuda utiče na ugled osobe koja je prekršila pravila moralnog ponašanja, dok zakoni imaju propisane kazne i to uglavnom novčane, zatvorske ili u vidu društveno-korisnog rada. Biti moralno osuđen, moramo znati, ne znači ne biti osuđen. Čini se da danas postoji samo ono što se vidi, a to rađa pitanje – crveni li obraz?

Veliko je pitanje i to može li se moralu učiti. Tu se i sami stručnjaci ne slažu, jer ima i onih koji smatraju da se moral formira do određenog perioda, gde se priča završava, i onih koji zagovaraju da se moral može naučiti. Svakako, ovakva tema traži neprestano promišljanje i stalno postavljanje pitanja, čiji odgovori ne moraju nužno biti konstantni. Međutim, pitanje o postojanju morala i njegovom nestajanju polako uvećavaju svoj znak pitanja i stvaraju nespokoj, među onima koji za moral znaju, koji moral imaju.

Moral je univerzalna vrednost, koja se razlikuje od drugih vrednosti u sistemu. Moral treba u svakom vremenu, na svakom mestu da znači isto. Dodaću, moral ne sme stvarati zabunu među ljudima oko njegove definicije. Moral je moral isto kao što je sunce-sunce. Kantova čoveka uvek koristi kao cilj, nikada kao sredstvo reći će ukratko veliki deo priče o moralu, koji bi bilo dobro da zapišete, zapamtite, makar pročitate još jednom.

Šta je moral? Da li ga može biti danas tamo gde ga nije bilo juče? Kako gledate na moralne osude? Koje moralne dileme stvaraju problem? Zašto su baš moralne dileme najteže za rešavanja? Ovo su samo neka od pitanja o moralu, nakon kojih ću pitati – imate li odgovore?

Akcenat je uvek na misli, pa misao na kratko zatvara načetu temu. Ovoga puta, Fridrih Niče: „Moralni prezir je daleko najveća uvreda i omalovažavanje od bilo koje vrste zločina“. 

Toliko o moralu za danas. Nadam se da sutra kada pomenete moral nećete početi kao današnja priča, sa nekada davno. Vi ste jaki, vi ste mladi, vi probudite uspavane vrednosti. Ne bojte se, one su tu.

Pročitajte i: Povratak “Birmingemske bande”

Izvor: Luis Alvin Dej ,,Etika u medijima”

Izvor fotografije: religija.me

Pripremila: Jelena Luković