Pravila štednje kojih se bogati pridržavaju

, BIZNIS I FINANSIJE

Novac je jedna od najvažnijih stavki u životu svake osobe. Jedno istraživanje je pokazalo da gotovo 80% milionera je to postalo tek u svojoj šestoj deceniji života, ali su to učinili suštinski na isti način. Predstavljamo vam nekoliko vrednih saveta i pravila štednje koje imućnije osobe koriste, a vama će pomoći da povećate lične prihode.

  1. Pravilo 50/30/20

Da biste uštedeli svakog meseca određenu svotu novca, potrebno je da znate tačno koliki su vam prihodi. Sledeći korak je da se pridržavate takozvanog pravila 50/30/20. To znači da svoj lični mesečni dohodak podelite na tri dela od kojih 50% koristite za potrebe (računi, hrana, piće, itd.), 30% za želje (odeća, obuća, noćni izlasci, restorani), a 20% da odvojite i to uštedite. Ovo može funkcionisati još bolje ako niste tip osobe koji voli dosta da izlazi i na taj način troši svoj novac.

  1. Plaćanje gotovinom 

Bogati se vode politikom da uvek treba izbegavati dugove. Što u prevodu znači da treba što manje da koristimo svoju karticu. Česti su slučajevi u kojima ljudi izgube meru i brzo potroše sav svoj mesečni prihod i ulaze u minus. Nekad se i dižu krediti u bankama, a sve se to posle otplaćuje sa kamatom. Dakle ulazi se u još veće dugove.

  1. Razlikovati šta mi je neophodno, a šta je moja želja

Ovo pravilo može da se primeni na gotovo sve. Da li mi je neophodno da kupim brendiranu odeću koja je duplo skuplja od nebrendirane, ali zato istog kvaliteta? Da li moram da kupim nov auto ili mogu i polovan koji je možda kvalitetniji od novog i isto će me služiti u godinama koje dolaze? Stalno se dokazujemo ljudima u svojoj okolini da bismo bili viđeni i upadljivi na taj način, a zapravo znamo da polako upadamo u finansijske probleme. Takođe ako kupujemo stan ili kuću ne bismo trebali da računamo najviši mogući kredit koji možemo da otplatimo, jer se nikad ne zna šta nam sutra nosi i kakva će nam biti situacija oko prihoda.

  1. Računi na prvom mestu

Savet je da svoje fiskalne račune uvek plaćamo odmah po dobijanju istih, jer onda imamo više vremena i jasniju sliku o tome na koji način možemo upravljati ostatkom novca kojim raspolažemo. 

  1. Godišnje rasprodaje 

Na godišnjim rasprodajama imamo šansu da kupimo nešto po nižoj ceni nego obično i to je u redu, ali svima je poznato da kad odemo na mesto rasprodaje snižene cene nas ponesu i mi dan završimo sa duplo više stvari nego što nam je potrebno, jer su one bile na „neodoljivom sniženju“ ili akciji „kupiš jedan dobiješ dva“ ili na upola manjoj ceni. Ovo se takođe može sprečiti, a način za to je da napravimo plan šta nam stvarno treba u ovom trenutku, to zapišemo i striktno se toga pridržavamo. 

  1. Izgurajte vikend sa minimalnim troškovima

Svi znamo onaj osećaj kad jedva čekamo petak veče i vikend kako bismo negde izašli u noćni provod, kafić ili restoran i na taj način se odmorili od radne nedelje. Pokušajte da se oduprete tom nagonu ili barem umesto odlaska u restoran napravite sebi i vašoj dragoj osobi večeru kod kuće. Isto važi i za splavove i noćne klubove, napravite kućnu žurku i pozovite društvo, uštedećete i velike su šanse da ćete se bolje provesti nego u izlasku. 

Pročitajte i: Kako iskoristiti znanje influensera za svoj biznis

Pripremio: Nikola Bojčević

Izvor: bizlife.rs