Letovanje u Srbiji – ovo su mesta koja morate posetiti!

, LIFESTYLE

Situacija koja nas je zadesila dovela je do toga da nismo sigurni koliko će biti omogućen prelazak granica ovog leta. Iako su se mnoge države oglasile i objavile kada otvaraju granice i da će turistima biti dozvoljen ulazak, ipak je letovanje izvan granica naše države pod znakom pitanja. Mnogi se plaše i ne žele da rizikuju, dosta njih je zbog nesrećnih okolnosti finansijski onemogućeno, a mnogi pominju i taj drugi talas virusa. Za sve one koji će odmaranje na čuvenim evropskim destinacijama preskočiti ove godine, pripremili smo ideje za mesta u Srbiji koje bi trebalo posetiti jer će svakoga ostaviti bez daha.

Mnogi nisu svesni koliko prirodne lepote naša država ima – gotovo je nemoguće izdvojiti najlepša mesta jer ćete sigurno neko izostaviti. Za odmor u Srbiji potrebno vam je manje pripreme nego za inostranstvo, dosta je olakšan put, a sigurno je da ćete obići prelepa mesta i provesti kvalitetno vreme odmarajući se.

U nastavku teksta saznajte koja vam mesta mi predlažemo i možda neko od njih bude baš vaša destinacija ovog leta.

1. Rezervat prirode Uvac

Nalazi se na jugozapadu Srbije, na teritoriji opštine Sjenica i Nova Varoš. Rezervat je zaštićen od 1971. godine zbog njegovog neverovatnog prirodnog bogatstva i lepote. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik i obuhvata površinu od 7543 hektara. Ono što čini ovaj rezervat posebnim su njegovi ukršteni meandri koji se mogu videti sa brojnih vidikovaca iz okolnih sela. Možete krstariti brodićima i pecati jer je Uvac bogat raznim vrstama ribe.  Rezervat broji 219 biljnih vrsta, 24 vrste riba i 172 vrste ptica. Uvac u svojim klisurama krije, pored malih pećina u kojima možete sresti prelepe ptice, i velike pećine od kojih je najveća poznata Ledena pećina. Ukoliko budete imali sreće možete imati nezaboravan susret sa beloglavim supom. Jedinstveno iskustvo i nezaboravan doživljaj.

2. Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo se nalazi u Istočnoj Srbiji, preciznije zapadni deo Homoljskih planina i podnožje planine Beljanica. Ovo mesto je prava egzotična eko oaza u Srbiji. Prvo veće mesto je Žagubice, udaljeno svega 35km. Tuda prolazi i autoput Žagubice-Despotovac. Tu su i Jagodina, Ćuprija i Bor i dolazak iz ovih pravaca je brz i jednostavan. Na 2km severoistočno od Despotovca se nalazi manastir Manasija čiji obilazak ne bi trebalo da propustite. Na 11km od Ćuprije možete posetiti manastir Ravanica, a na putu do Ravanice se nalazi Senjski rudnik, najstariji rudnik mrkog ulja u Srbiji. Možete napraviti plan puta i obići više stvari u sklopu jednog kraćeg putovanja.

Vrelo predstavlja sistem vodopada i malih jezera, okruženo šumskim rastinjem. Na mestu Krupajskog vrela se nalazi i Krupajska reka koja se uliva u Mlavu. Potok vrela je dugačak 435m a uz njega imate predeo za šetnju koji je prelep. Jedna od zanimljivosti je da postoji legenda kako se u ovom mestu nalazi ogromno blago. Ova priča mami turiste još više, ali i bez blaga ovo mesto sigurno vredi posetiti.

3. Vodopad Prskalo

Definitivno jedna od najlepših i najneobičnijih prirodnih pojava na Kučaju je vodopad Prskalo. Nalazi se na obroncima Kučaja u dolini reke Nekudovo, 13km od naselja Resavica u opštini Despotovac. Visina vodopada je 15 metara, on je siromašan vodom, ali ipak nikada ne presušuje. Predstavlja neobičnu pojavu – kupasta formacija stena sagrađenih od bigrenih naslaga koje je tokom vekova taložila voda koja teče uskim kanalom po samom vrhu i pravi pad sa najisturenije ivice.

Vodopad je prilično nepoznat, predstavlja skriveni dragulj zbog slabe promocije i zato što je za vreme najveće aktivnosti vodopada put do njega teško prohodan zbog guste vegetacije.

4. Đavolja varoš

Spomenik prirode Đavolja varoš se nalazi na jugu Srbije, 27km jugoistočno od Kuršumlije. Ovaj prirodni spomenik se sastoji od dve u svetu retke prirodne pojave – zemaljske figure kao specifični oblici reljefa i dva izvora veoma kisele vode sa velikom mineralizacijom. Đavolja Varoš je stavljena pod zaštitu države 1959. godine a 1995. dekretom Vlade Republike Srbije je stavljena u prvu kategoriju zaštite, kao spomenik prirode. Đavolju varoš čine 202 figure nastale erozijom, koje su različitih oblika i dimenzija, visine od 2 do 15 metara. Ovaj proces traje vekovima i kule se menjaju, skraćuju, rastu, nestaju i ponovo stvaraju. U blizini se nalaze dve neobične vode – Đavolja voda, koja je hladan i kiseli izvor sa visokom mineralizacijom i Crveno vrelo, koje je nešto bliže ulazu u zaštićeno područje i sa nižom mineralizacijom.

Postoje mnoge legende vezane za ovo mesto – po nekim pričama figure su okamenjeni svatovi jer su po nagovoru đavola hteli  da venčaju brata i sestru. Ima još priča koje još više pridodaju mistici ovog mesta koje je sigurno vredno posete.

5. Đerdapska klisura

Đerdapska klisura je najduža i najveća u Evropi, a izdvaja se i po činjenici da je Dunav najdublji baš na ovom mestu. Dubina ide čak i do 90 metara. Sa vidikovaca kao što su Mali i Veliki Štrbac, Ploče, Kovilovo i Sokolac možete uživati u lepotama ovog predela. Takođe možete i krstariti brodom koji se kreće Đerdapskom klisurom kroz Mali i Veliki kazan u trajanju vožnje od oko 1,5 sat. Sa reke možete videti i tvrđavu Golubac, signalne kućice, Decibelovu glavu koja je na rumunskoj strani i Trajanovu tablu koja se može videti samo sa vode.  Ukoliko idete da obiđete Đerdapsku klisuru morate obići i Lepenski vir čija je kultura stara oko 8 000 godina.

Pročitajte i: Putovanje kroz vreme – stare fotografije glavnog grada Jugoslavije

6. Ovčarsko-kablarska klisura

Ovčarsko-kablarska klisura, nedaleko od Čačka, privlačna je turistima zbog njene lepote i prirodnog bogatstva. Osnovno prirodno obeležje čine upečatljivi masivi Ovčara i Kablara po kojima je klisura i dobila ime. Klisura je bogata ukrštenim meandrima i termalnim izvorima. Poznata je i po srednjovekovnim manastirima Srpske pravoslavne crkve. Zbog značajne kulturno-istorijske vrednosti i dvanaest svetilišta, ovu klisuru zovu i Mala srpska Sveta gora. U klisuri je smeštena i poznata Ovčar banja koja se nalazi u samom središtu Ovčarsko-kablarske klisure i okružena je gustom šumom. Osim zbog svoje lekovite vode zbog koje je pogodna za lečenje, ova banja je poznata i po idealnom mestu za odmor i relaksaciju. Možete uživati i kraj reke i na planinama. Ljubitelji sporta i rekreacije biciklističkom stazom mogu stići ka jednom od najlepših vidikovaca u Srbiji, na sam vrh Kablara. Klisura je poznata po bogatstvu biljnih vrsta – čak više od 700 od kojih je samo na Kablaru 20 vrsta zaštićenih divljih orhideja.

7. Nacionalni park Tara

Ako pričamo o najlepšim mestima za odmor u Srbiji, gotovo je nemoguće da ne spomenemo Taru. Ova planina je poznata kao najšumovitija planina Srbije, sa preko 1000 biljnih vrsta. Najpoznatiji delovi su vidikovci – Crnjevska, Oluša, Banjska stena, Bilješka stena i Sjenič. Tara je bogata brojnim planinarskim i biciklističkim stazama za sve ljubitelje rekreacije, a tu su i lokacije za lov i ribolov. Na ovom prostoru se nalaze i značajni kulturni spomenici kao što je manastir Rača ili etno domaćinstvo na Kaluđerskim Barama. Naravno, ne smete propustiti ni izlet do Drvengrada.

Selo Zaovine i Zaovinsko jezero koja se nalaze na Tari su nestvarna lepota koja je obavezna za posetiti. Brojna zelena brda, cvetne livade i pejzaži koji ostavljaju bez daha, sasvim je logično da su slike ovog sela obišle ceo svet. Upravo ovde je poznati srpski botaničar Josif Pančić otkrio Pančićevu omoriku. Kod Zaovina je 1980. godine izgradnjom brane stvoreno Zaovinsko jezero koje je pravi raj netaknute prirode.

8. Gamzigrad

Carska palata Felix Romuliana nastala je kada je rimski imperator Gaj Valerije Galerije Maksimijan pred kraj svoje vladavine odlučio da se povuče u rodni kraj. To arheološko nalazište, poznato kao Gamzigrad se nalazi u blizini Zaječara, u Istočnoj Srbiji. Od 2007. godine je na listi svetske baštine UNESCO. Grad su činili palata Felix Romuliana koju je Gaj Valerije izgradio u čast svojoj majci, mali hram, veliki hram i terme sa spoljnom fortifikacijom, sistemom kula i odrambenih zidova. Objekti su ukrašeni freskama, mozaicima i ukrasima od velike istorijsko-umetničke vrednosti. Nakon obilaska ove znamenitosti možete produžiti ka Gamzigradskoj banji. Takođe, možete odvojiti vreme i za posetu Zaječara gde možete videti Narodni muzej, crkvu presvete Bogorodice, spomenik Nikoli Pašiću i još dosta stvari koje ukrašavaju ovaj grad.

9. Stara planina

Stara planina je idealan izbor i tokom zime i tokom leta. Proleće i leto na Staroj planini su savršeni za uživanje u prirodi i njenim atrakcijama. Možete videti vodopad Bigrenog potoka koji predstavlja hidrološki spomenik prirode. Takođe obavezno obiđite i vodopad Bukovik koji je dobio ime zbog buke koju proizvodi voda pri padu sa veće visine. U blizini se nalazi etno selo Srna koje važi za jedno od najlepših mesta za odmor. Uređeno je u seoskom stilu, sa drvenim klupama i ćilimima koji pridodaju atmosferi da se osećate kao da ste stvarno u selu. Etno selo vam nudi bazene, igrališta za decu, zoo vrt i terene za sport. Nema sumnje da ćete se odmoriti i zabaviti.

10. Zlatibor

Zlatibor je jedna od razvijenijih turističkih destinacija, odličan izbor za bilo koje doba godine. Ipak ukoliko želite da pobegnete od napornih vrućina i da uživate u prijatnom letu, ovo je savršena prilika. Tokom posete ovoj planini imate prilike da obiđete sve skrivene kutke Zlatibora. Na severoistoku planine smeštena je poznata Stopića pećina. Rečna pećina kroz koju protiče Trnavski potok. Poznata je po bigrenim kadama koje su ispunjene vodom i koje oduševljavaju zbog svojih različitih nijansi. U pećini se nalazi vodopad „Izvor života“ i ulaskom u pećinu dobijate i vodiča koji će vas detaljno upoznati sa svim njenim čarima.

Na 20km od centra Zlatibora nalazi se selo Gostilje, poznato po vodopadu koji se tu nalazi. Gostilje vodopad se nalazi na Gostiljskoj reci i okružuju ga stene prekrivene mahovinama. Zlatibor vam nudi veliki izbor za rekreaciju i prelepu prirodu u kojoj ćete uživati.

Pročitajte i: Knjige koje ćete obožavati da čitate ovog leta

Fotografije: serbia.com

Pripremila: Sofija Bogosavljev